Туреччина закликає відмовитися від реверсу

Туреччина звернулася до України з проханням відмовитися від реверсу нафтопроводу "Одеса-Броди", оскільки це, на думку турецьких властей, різко збільшить навантаження на протоку Босфор.

 

Міністр закордонних справ Туреччини Абдалла Гуль після переговорів з комісаром ?С з енергетики та транспорту Лойолою де Паласіо висловив сподівання на те, що українська влада ще раз ретельно розгляне питання реверсу.

Туреччина на початку цього року припинила проходження суден своїми протоками через велике скупчення кораблів і погані погодні умови.

В разі реверсного використання нафтопроводу Одеса-Броди кількість танкерів може ще більше зрости.

Україна завершила будівництво нафтопроводу "Одеса-Броди" наприкінці 2001 року, проте маршрут, що розрахований на транзит 14 млн. тонн каспійської нафти до ?вропи на рік в обхід турецьких проток, досі не використовувався через те, що Київ не міг знайти постачальників сировини.

Російські компанії, зацікавлені в збільшенні поставок нафти на ?вропейські ринки, запропонували Україні використовувати нафтопровід у реверсному режимі - з Бродів до Одеси, проте Київ спочатку відмовив росіянам, і лише недавно дозволив реверс нафтопроводу в сторону терміналу "Південний", що під Одесою.

Експерти вважають, що російська нафта може потекти цим маршрутом вже наприкінці цього року.

 

16 липня 2004р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів