В УжНУ відкрили високотехнологічний науковий Центр

В УжНУ відкрили високотехнологічний науковий Центр
У вівторок, 15 травня, у Центрі колективного користування науковим обладнанням УжНУ відкрили високотехнологічну фізичну лабораторію. Безпосередньо науковий Центр створили у травні 2018 року за наказом Міністерства освіти і науки України у рамках пілотного проекту, до якого було включено всього 8 університетів, серед них - УжНУ. На відкритті лабораторії були присутні ректор УжНУ Володимир Смоланка, перший проректор Олександр Сливка, проректор з наукової роботи Ігор Студеняк, проректори з науково-педагогічної роботи Олександр Рогач, Ігор Король та проректор з адміністративно-господарської роботи Дмитро Сойма, науковці, працівники університету, які долучилися до створення центру.

 

«Основним питанням, яке постало перед університетом – це закупівля обладнання. Минулого року Міністерство освіти та науки виділило для обладнання Центру 3,5 мільйони гривень, університет вклав ще 1,5 мільйони. Таким чином, 5 мільйонів гривень пішло на наукове обладнання, проведення ремонтних та підготовчих робіт» - наголосив проректор з наукової роботи Ігор Студеняк.

Директор Центру, доктор фізико-математичних наук, професор Леонід Сусліков зазначив: «Я переконаний, що функціонування цього Центру буде сприяти посиленню наукової ролі нашого університету в Україні, та закордоном. Хочу подякувати всім, зокрема ректору, проректорам університету, всім працівникам, які долучилися до складної, напруженої роботи задля відкриття цієї лабораторії».

Основний напрямок роботи Центру – оптичне матеріалознавство. Для наукової лабораторії придбали унікальні прилади, зокрема спектральний еліпсометр, японської фірми Horiba, який на даний час є єдиним в Україні. Також було закуплено інші прилади, зокрема ряд спектрометрів, імпедансметр, кульовий млин для подрібнення матеріалів до нанометричного розміру. Працівниками Центру стали  науковці  кафедри прикладної фізики фізичного факультету УжНУ та науково-дослідної частини університету.

Олексій Шафраньош,

фото автора

Інформаційно-видавничий центр УжНУ

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

16 травня 2019р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів