Василь Гісем: Зимовий сезон для закарпатських спортсменів був непростим, проте з досягненнями

Василь Гісем: Зимовий сезон для закарпатських спортсменів був непростим, проте з досягненнями
На дворі вже пізня весна, тож спортивний зимовий сезон вже позаду. Про те, яким він вийшов для закарпатців цікавився у голови обласної федерації лижних видів спорту Василя Гісема.

 

- Василю Михайловичу, яким видався минулий зимовий сезон?

- Сезон був непростим, але успішним. Маємо хороші здобутки: насамперед найвагоміше досягнення в історії українського сноубордингу на міжнародній арені - срібну медаль чемпіонату світу Аннамарі Данчі-Чундак. Можна відмітити й роботу тренера зі сноубордингу Яна Чернея, який виховує нове покоління сноубордистів. Нещодавно його вихованка Надія Гапатин дебютувала на юнацькому чемпіонаті світу й зробила вагому заявку на можливу її участь у наступній зимовій олімпіаді. Але як зазначила у своєму інтерв’ю Аннамарі Данча-Чундак виданню «Олімпійська арена», що все залежатиме від фінансування. Адже нинішні висококласні спортсмени – це покоління першого десятиліття двохтисячних років, коли завдяки небайдужим закарпатцям екс-начальникам управління спорту і молоді Закарпатської ОДА  Івану Голубці та Івану Митровцію вдалося створити обласне відділення ЦОП, яке стало першим в Україні. Саме тут виховалися нинішні чемпіони країни, призери чемпіонату світу та учасники Олімпіад. Одними з вихованців ЦОПу є відомі в минулому спортсмени, а нині тренери та функціонери збірної України з фрістайлу та федерації України лижних видів спорту Енвер Аблаєв та Станіслав Кравчук. Увесь цей період нам постійно допомагали спонсори  та небайдужі люди.

По-друге, відбулися суттєві якісні зміни в структурі нашої обласної федерації. Зокрема, на останній конференції до складу  федерації лижних видів спорту краю увійшли нові фахівці, які працюватимуть у різних галузях: Ернест Нусер відповідає за міжнародну співпрацю ФЛСЗ, юридичними питаннями займається Ярослав Лазур, медичний супровід веде знаний в краї нейрохірург Василь Федурця, Володимир Фільварочний опікується масовим зимовим спортом, секретарем федерації було вибрано Адріану Кравчук (дружина Станіслава Кравчука), яка в минулому захищала честь збірної Закарпаття була призеркою чемпіонату України з гірськолижного спорту. Ця команда працюватиме на результат, але для цього має бути й злагоджена робота.

- А в якому з зимових видів спорту в краї відчувається спад за підсумками сезону?

- На жаль, ще до Олімпіади в Сочі-2014 дещо пішов спад у лижних гонках. Після того, як перестали активно ним займатися брати Іван та Мирослав Біласюки тут дійсно не маємо спортсменів високого рівня. У гірських лижах також маємо певний спад, за Іваном Ковбаснюком, який після останньої Олімпіади дещо збавив обертів  у цьому сезоні через травми, з ним активно конкурує молодий Левко Цибіленко та Анастасія Шепіленко серед дівчат,більше не маємо серйозних кандидатів від області на майбутню Олімпіаду. У резерві збірної гірськолижників є Катерина Пирожко, Анастасія Мацола. Є перспективна молодь, яка підтягується до лідерів -  Назар Петрук, Дмитро Шипюк, Олександра Кирилюк та Віталій Айб. За підсумками цього сезону до складу збірної України з фрістайлу включили Олександра Окіпнюка, Олександру Кобаль у резерві збірної Марк Лайош, Софія Джанда, Карина Ширган та Неллі Попович. Зі сноубордингу у складі збірної першим номером країни є Аннамарі Данча-Чундак  компанію їй склала Надія Гапатин. У хлопців у збірній – Микола Бельо, Євген Швайгер та Олександр Попадич, у резерві – Максим Швайгер.Мушу визнати, що в перше десятиліття цього століття в нас удвічі більше було спортсменів у складах різних збірних, а кандидатів ще більше. 

- В чому ж різниця того періоду й нашого часу, що кількість висококласних спортсменів зменшилася?

- Думаю, що тоді ми були більш консолідованішими, люди об’єднувалися для того, щоб допомогти здібним спортсменам вийти на високий рівень. До прикладу, задля того, щоб підтримати у свій час молодих спортсменів серед яких були Е.Аблаєва та С.Кравчука нам допомагали і підприємці, і керівники освітніх закладів та підприємств. Тому завдяки синергії небайдужих людей нині маємо такий успіх.

- Як ви ставитеся до того, щоб Верховна рада України прийняла закон «Про меценатство» задля більш ефективних інвестицій у спортивну галузь?

- Позитивно. Цей закон вже давно працює в Європі і там спорт потужно розвивається завдяки допомозі спонсорів, яким вигідно вкладати в розвиток спортивної галузі.  Пам’ятаю як в 90-х роках минулого століття  закарпатські діти завдяки співпраці Ернеста Нусера з графинею Шенборн з Австрії потрапили на австрійську олімпійську зимову базу, яка утримується саме за фінансування меценатів та спонсорів – це був перший такий проект в нашій області. То й нам потрібно залучати кошти й готувати відповідну інфраструктуру для підготовки висококласних спортсменів.

- Які завдання ставите перед собою на майбутнє?

- Найголовніше працюватимемо над покращенням інфраструктури для підготовки спортсменів високого рівня. Будемо піднімати питання щодо відновлення ефективної роботи навчально-спортивної бази «Закарпаття» в Берегові під літню підготовку наших зимових спортсменів, ведемо перемовини з власником «Деренівської купелі» в с. Нижнє Солотвино (Ужгородський район) щодостворення бази для літньої підготовки фристайлістів. А на гірськолижному курорті «Кострино»також ставимо собі за мету щодо створеннягірськолижної траси з усіма відповідними стандартами для спортсменів гірськолижників. І є в мене мрія - провести в 2025 році на Мукачівщині дитячі міжнародні зимові ігри. Гадаю, що Закарпаття заслогуває на проведення такого рівня міжнародних змагань. Для цього потрібно мати льодовий палац, де має пройти відкриття та закриття дитячих зимових міжнародних ігор, а також для проведення хокейних поєдинків, змагань з фігурного катання та шорт-треку. Наразі вже ведемо перемовини щодо проекту палацу, який буде багатофункціональний, розрахований на 2,5 тисячі місць.

- Тож коли наш край матиме цей красень-палац?

- Іде процес над проектно-кошторисною документацією. А тоді вже будемо підключати інвесторів для початку будівництва. У цьому плані маємо підтримку і місцевої влади (Мукачівської райради та Кольчинської селищної ради), й федерацій лижних видів спорту, хокею,  фігурного катання та шорт-треку,НОКУ та міжнародного олімпійського комітету. Сподіваємося, що вже до 2025 року цей палац буде функціонувати.

- З зимових видів спорту, які в нас розвиваються, які види вважаєте найбільш перспективними, на яких варта робити ставку в нашому регіоні?

- Зимові види всі важливі й корисні, тому їх слід популяризувати й розвивати усі. Займатися лижами чи іншим видом спорту означає бути здоровим, тож насамперед слід залучити до занять зимовими видами якнайбільшу кількість людей та головне дітей, які чомусь нині віддають перевагу переглядам соцмереж та веб-сайтів в телефонах та гаджетах.

- У наш час поширеним явищем є спортивна еміграція в інші країни. Як втримати перспективних спортсменів в Україні?

- Ну, все просто, риба шукає там, де глибше, людина – де краще. Чомусь Енверу Аблаєву та Станіславу Кравчуку комфортно в Мукачеві. Хоча, у свій час напередодні олімпійських ігор в Сочі їх змусили покинути олімпійську збірну країну під надуманими приводами. Хлопці потім упродовж двох років працювали закордоном, але після цього, нам вдалося їх повернути і вони тут і працюють на славу нашої країни. Тому державі, небайдужим меценатам потрібно всіляко підтримувати а допомагати таким спортсменам, тоді їм навіть у думках такого не буде, щоб кудись їхати.

- Є порозуміння та співпраця між управлінням та обласною федерацією з зимових видівспорту у роботі над розвитком та розбудовою інфраструктури?

- Так, нині наші взаємовідносини більш тісніші і сподіваюся, що це принесе результат уже в найближчому майбутньому.

- Щоб хотіли побажати шанувальникам зимових видів спорту?

- Нашому суспільству слід акумулювати зусилля й підтримувати спортсменів, щоб за ними підтягувалась молодь. З власного досвіду знаю, що покоління з якого можуть вирости спортсмени високого рівня народжується лише раз на чверть століття, тому нам потрібно втримати, підтримувати й зберегти цих людей.

Розмову записав Роман СЕНИШИН

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

17 травня 2019р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів