Закарпатцям роз'яснюють важливі питання щодо нової ціни на газ

Закарпатцям роз'яснюють важливі питання щодо нової ціни на газ
Наприкінці квітня закарпатці почали активно обговорювати питання зміни ціни на газ. Спочатку заговорили про її підвищення, потім – про зниження. Однак, офіційної інформації на той момент не було, оскільки НАК «Нафтогаз України» не надсилав на адресу постачальника зі спеціальними обов’язками ТОВ «Закарпатгаз Збут» жодних документів з цього приводу.

 

Скільки тепер закарпатці мають платити за газ?

Ціну на газ для українців встановлює Кабінет міністрів своїми постановами. Відповідно до останньої, прийнятої 8 травня, ціна за 1 кубометр спожитого у травні газу для закарпатців становить 8,41 грн. А у червні - 8,79 грн.

Чому у травні і червні ціни відрізняються?

Тому що змінилася оптова ціна газу, за якою «Нафтогаз» продає газ для потреб населення. З 1 травня вона становить 7 188,00 грн. за тис куб.м, а з 1 червня буде - 7 558,80 грн за тис куб.м. Про це йдеться у додаткових угодах, які НАК "Нафтогаз України" надіслав на адресу ТОВ «Закарпатгаз Збут» як постачальника із спеціальними обов’язками.

А як буде у липні та наступних місяцях?

Ціна на газ регулюється ринком і визначається НАК «Нафтогаз України», але не може перевищувати граничних меж. Постановою КМУ №867 від 19.10.2018 року визначений граничний рівень ціни для населення до 1 жовтня 2019 року. Зокрема, для закарпатців він становить - 9,88 грн за метр кубічний спожитого газу. Станом на сьогодні достеменно відома ціна на травень і червень.

Чому тепер по Україні ціна на газ різна?

До 1 травня для споживачів по всій Україні діяв однаковий загальний тариф на доставку газу. Він складався з тарифу на транспортування для АТ «Укртрансгаз» та тарифу на розподіл для операторів ГРМ. Однак, за рішенням НКРЕКП, одна складова, а саме тариф на транспортування магістральними газопроводами, трансформувався з 1 травня у тариф за послугу замовленої потужності і склав по всій Україні 0,19 грн. за 1 куб м . Тож тепер кінцева ціна газу для побутових споживачів, тобто населення, буде різною по всій території України.

З чого складається ціна на газ?

Доводилося чути, як споживачі називали отримані у лютому квитанції за спожитий газ «простирадлами». Через їх новий вигляд. Насправді у такий спосіб ТОВ «Закарпатгаз Збут» надає детальну інформацію. Споживачі чітко бачать не тільки кількість використаних кубометрів, їх ціну, стан проплати, а й з чого, власне, складається ціна на газ, та хто в якій мірі отримує кошти. Розшифруємо цей стовпчик квитанції, беручи за приклад травень. За сам природний газ як за товар кошти отримує НАК «Нафтогаз України». Йому йде 85,47% від загальної суми. Тобто з 8,41 грн компанія отримає 7,19 грн. «Нафтогаз» – державна компанія, яка закуповує цей газ у АТ «Укргазвидобування», що є дочірнім підприємством «Нафтогазу». За транспортування газу кошти йдуть на другий рахунок: компанії АТ «Укртрансгаз». Вона також

входить до структури «Нафтогазу». З ціни за кожний кубометр компанія отримує 2,24% або 0,19 грн. За те, щоб газ потрапив у домівки закарпатців, щоб газотранспортна система перебувала у належному стані, щоб справно працювала аварійна служба, споживач сплачує оператору газорозподільних мереж. У випадку закарпатців це – ПАТ «Закарпатгаз». Із загальної ціни на газ на ці потреби ПАТ «Закарпатгаз» отримує 0,85 грн, що становить 10,15%. Четверта складова рахунку належить постачальнику газу зі спеціальними обов’язками, тобто ТОВ «Закарпатгаз Збут». В обов’язки товариства входить закупівля ресурсу, продаж газу населенню за ціною, яку встановлює уряд, нарахування за спожитий газ з врахуванням пільг та субсидій, формування рахунків, консультація споживачів, взаєморозрахунки з учасниками ринку. На цю складову припадає 0,18 грн (2,14%) від загальної суми.

Отже, як бачимо, людина сплачує одну суму в банк, а звідти кошти автоматично одразу направляються на 4 рахунки. Цю та іншу інформацію кожен клієнт ТОВ «Закарпатгаз Збут» отримає в рахунках за газ.

Прес-служба ТОВ «Закарпатгаз Збут»

 

20 травня 2019р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів