Реальна ситуація з паводком на Закарпатті: підтоплено 111 будинків, 484 підвали, пошкоджено 15 мостових переходів

Реальна ситуація з паводком на Закарпатті: підтоплено 111 будинків, 484 підвали, пошкоджено 15 мостових переходів
Сьогодні, 24 травня, в прес-центрі облдержадміністрації відбулася прес-конференція в.о. голови ОДА Ярослава Галаса, начальника управління ДСНС в області Романа Гудака і представника Басейнового управління водних ресурсів р. Тиса Володимира Чіпака. Йшлося про причини, перебіг і ліквідацію наслідків паводка, який цими днями завдав лиха закарпатцям.

 

– На жаль, цьогорічна велика вода забрала у Воловці життя 11-річного школяра, який під час навчання пішов до річки. Сьогодні його тіло знайшли рятувальники. Головною причиною виникнення паводка є аномально великі опади: упродовж двох днів випало 120 мм, а це місячна норма, – повідомив Ярослав Галас.

– Грунт внаслідок цього був перезволожений, річки повні, а до цього додалася ще й хвиля опадів з Польщі і Словаччини. Усугубили наслідки дощу захаращеність гірських потічків і недостатньо зроблені берегоукріплення. Причина останнього – в браку фінансування. При щорічній потребі у 160 млн грн області з держбюджету виділяється близько 20-ти. А оскільки Закарпаття є дотаційним краєм, то самотужки вирішити цю проблему не може. Ми акумулюємо на ці потреби з обласного і місцевих бюджетів лише 7-8 млн грн на рік.

Виконувач обов’язків голови облдержадміністрації додав, що скерував в РДА листи про створення комісій, які упродовж тижня-двох мають задокументувати завдані великою водою збитки. Якщо такі перевищать 63 млн грн, влада звертатиметься до уряду з проханням виділити кошти з Резервного фонду. З обласного бюджету на ліквідацію наслідків стихії виділено 2,5 млн грн. Частину цих коштів буде використано на придбання паливно-мастильних матеріалів для насосних станцій.

Роман Гудак повідомив, що подекуди на Закарпатті за два дні випало до 180% опадів від норми. Підтопленими виявилися 585 дворогосподарств, 111 будинків, 484 підвали, 1700 га сільгоспугідь, 170 га пасовищ, пошкоджено 15 мостових переходів, а один міст зруйновано. Рятувальники продовжують відкачувати воду пересувними станціями.

Володимир Чіпак акцентував на недостатньому фінансуванні протипаводкової програми «Тиса» з держбюджету. Нині виділених коштів хватає лише на зарплату працівникам і лише 10% залишається на берегоукріплення. Створений раніше протипаводковий комплекс нині спрацював. У результаті площа підтоплень не збільшилася. Однак, якщо не будувати нові дамби і не ремонтувати діючі, незабаром наслідки повеней будуть гіршими. Посадовець також повідомив, що паводкова хвиля ще не пройшла, але її висота не повинна спричинити нових руйнувань.

Прес-служба ОДА

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

24 травня 2019р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів