Декан факультету УжНУ Євген Костенко: Стоматологія одна із небагатьох спеціальностей, яка дозволяє працювати самостійно

Декан факультету УжНУ Євген Костенко: Стоматологія одна із небагатьох спеціальностей, яка дозволяє працювати самостійно
За період свого існування стоматологічний факультет УжНУ набув статус відомого в науковому світі не лише на теренах України, але й далеко за її межами. Основу стоматологічного факультету складають 9 кафедр, з яких 7 відповідають за переддипломну підготовку, а 2 – за післядипломну. Дані кафедри забезпечують навчальний процес понад 1000 студентів, лікарів-інтернів та курсантів. Наша розмова з деканом факультету, доктором медичних наук, професором Євгеном Костенком про перспективи навчання на стоматологічному факультеті.

 

– Чому Ви обрали професію лікаря? Якою була Ваша мотивація?

У мене в родині не було медиків, але вміння володіти такими творчими спеціальностями як скульптура, ліпка дало можливість мені скласти фаховий іспит і почати навчатися стоматології. Спочатку я навчався в Медичному училищі № 4 міста Київ.  На стоматологічний факультет головного медичного вузу України – Національного медичного університету імені О.О. Богомольця - я поступив маючи стаж зубного техніка більше 5 років. Сьогоднішні зміни у системі освіти, до речі, дозволяють студентам, які закінчили медичний коледж за фахом стоматолога, або асистента лікаря-стоматолога, гігієніста поступити на другий курс університету без ЗНО за відповідними фаховими іспитами.

Стоматологія одна з небагатьох спеціальностей, яка дозволяє працювати самостійно – лікар зі своєю командою є початком і кінцем завершеного цикла. Це дозволяє піднятися на найвищий рівень, який тільки можливий. Тому є можливість відкривати свою справу, свою клініку і через певний час укомплектуватися найсучаснішою технікою. До прикладу, якщо взяти 1000 найкращих стоматологів з Україна та США, то технологічно вони між собою нічим не будуть відрізнятися.

–   Які новації будуть впроваджені в 2019 році для вступників?

Істотною зміною є комерційна пропозиція для абітурієнтів. Вона буде включати такі предмети – українська мова та література, історія України,  біологія або англійська. Проаналізувавши постанову МОН про необхідність мати мінімум 150 балів ЗНО із хімії для поступлення на медичні спеціальності, ми глянули на статистику, що в Закарпатті низький рівень вступників за результатами по хімії, але високий за іноземною мовою. Тому ми вирішили надати нашим вступникам таку можливість. 

– На які спеціальності факультет буде  проводити набір у 2019 році?

Загалом ми ведемо підготовку спеціалістів, магістрів, інтернів, фахівців у клінічній ординатурі, докторів філософії  зі спеціальності «стоматологія».

–  Які перспективи працевлаштування для випускників стоматологічного факультету?

На стоматологічному факультеті УжНУ вперше в Україні запроваджено систему інтеграції європейських освітніх програм за рахунок впровадження колективних курсів, тому наші дипломи приймаються до розгляду на нострифікацію в країнах Європи. Це свідчить про те,  що найбільша кількість успішно нострифікованих дипломів лікарів-стоматологів, які працюють закордоном,  належить УжНУ. Тому наш диплом є престижним і має свій статус.

Олексій Шафраньош

Інформаційно-видавничий центр УжНУ

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

03 червня 2019р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів