У США виправдано українців, яких обвинувачували в контрабанді 12 тонн кокаїну

У четвер, 15 липня, федеральний суд американського міста Сан-Дієго виправдав за недоведеністю провини українських і російських моряків, яких обвинувачували у контрабанді 12 тонн кокаїну.

 

Нагада?мо, що восьмеро українців і дво? росіян, членів екіпажу траулера "Svesda Maru", обвинувачувалися у злочинній змові з метою збереження наркотичних речовин на борту судна і володінні наркотиками з метою наступного їхнього поширення.

Корабель "Svesda Maru", який ішов під прапором Белізу, був затриманий співробітниками берегової охорони ВМС США наприкінці квітня 2001 року. При огляді холодильних установок на борту траулера в них виявили 12 тонн кокаїну, вартість якого перевищувала 844 млн доларів.

Оскільки встановити і затримати власників судна, які, очевидно, організували постачання кокаїну з Колумбії до США, не вдалося, обвинувачення в контрабанді було висунуто екіпажу судна, члени якого стверджували, що вони не знали про вантаж кокаїну.

Перший вердикт присяжні винесли в березні цього року, визнавши провину тільки двох з десяти моряків - українців Миколи ?гнатенка і Михайла Юрченка, які обслуговували холодильники і, на думку присяжних, не могли не знати про те, що в них зберіга?ться кокаїн.

Справа інших моряків за рішенням суду була розглянута повторно. 15 липня нова колегія присяжних повністю виправдала всіх моряків. Адвокат членів українсько-російського екіпажу Рассел Бебкок сказав, що іншого рішення він і не очікував.

При цьому захисник повідомив, що слідство пропонувало Петру Шишковському й Олександру Шаговику укласти угоду із судом - визнати свою провину й отримати мінімальний термін. "Але вони ні в чому винуваті не були і хотіли працювати на флоті (із судимістю це неможливо, - ред.). Тому на угоду не пішли", - відзначив адвокат.

Підготовлено за матеріалами газети "Коммерсантъ".

 

16 липня 2004р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів