Про нові форми співпраці Чехії з Україною та залучення на Закарпаття більшої кількості чеських туристів говорили в міськраді

Про нові форми співпраці Чехії з Україною та залучення на Закарпаття більшої кількості чеських туристів говорили в міськраді
Квіти до пам’ятника першому президенту Чехословацької Республіки Томашу Масарику в Ужгороді поклали сьогодні надзвичайний і повноважний посол Чеської Республіки в Україні Радек Матула, офіційна делегація Комітету з питань територіального розвитку, публічного адміністрування та навколишнього середовища Сенату парламенту Чеської Республіки, яку очолює заступник голови Сенату Ян Горнік, керівники Закарпаття – голова обласної ради Михайло Рівіс, Ужгорода – міський голова Богдан Андріїв та його заступник Олександр Білак.

 

Згодом відбулася зустріч із чеськими гостями в Ужгородській міській раді. Міський голова Богдан Андріїв зазначив, що входження Закарпаття до складу Чехословаччини протягом кількох десятиліть минулого століття залишило дуже яскравий слід – Ужгород збагатився чудовими кварталами тогочасної забудови, найдовшою в Європі, на час її закладання, липовою алеєю, спорудженням аеропорту і навіть сакурами, які зараз є одним із наших туристичних брендів. «Минулого року на дуже високому рівні були організовані Дні Чехії в Ужгороді і всі вже з нетерпінням очікують цей фестиваль на початку вересня цього року. За це свято дякуємо пану Послу та Генеральному консульству Чеської Республіки у Львові, всім бізнесменам, які долучилися до організації. Вдячний також краю Височина, з яким на Закарпатті і в Ужгороді зокрема реалізовано дуже багато проектів, містам-побратимам Ужгорода – Їглаві та Чеській Ліпі», – сказав Богдан Євстафійович. Також у розмові окреслив, як багато закарпатців працюють та навчаються у Чехії і наскільки важливо, у тому числі й для туризму, по-можливості скоротити час простоювання під час перетину кордону.

Заступник голови Сенату Ян Горнік розповів, що приїхав на Закарпаття вперше, проте почувається тут, як удома – за теплотою прийому і тому, що звідси родом його бабуся, а дядько тут працював.

Сенатор сказав, що спробують допомогти якнайшвидше з’єднати Ужгород авіасполученням з чеськими Карловими Варами – це буде зручно і для тих, хто працює, і для туристів, яким буде цікаво побачити схожу архітектуру в обох державах.

Гість запропонував також вивчити, із залученням міністерств закордонних справ України і Чехії, можливість відкрити в Ужгороді Генеральне консульство Чехії. «Це тривалий процес, але має бути візія, до якої потрібно прагнути. На рівні міст, країв у нас дуже добра співпраця, робимо все можливе. Ми, сенатори, вважаємо, що обмін людьми сприятиме долученню України до європейського простору. Я дуже радий, що мої колеги, колишні та нинішні представники місцевого самоврядування, хочуть, аби Ужгород став для України брамою в Європейський Союз», – наголосив парламентар.

Обговорили також імовірність запровадження, через європейських парламентарів, нових форм співпраці Чехії з Україною, яких нині не єднає спільний кордон, зате єднає спільна історія; залучення на Закарпаття більшої кількості чеських туристів.

На завершення зустрічі домовилися про подальші контакти, Богдан Андріїв подякував гостям і відзначив, що така представницька делегація – свідчення для ужгородців про повагу до нашого міста з боку чеських партнерів.

 

25 червня 2019р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів