ОПОРА: Білборди, «двійники», благодійність: як проходить перший місяць кампанії на Закарпатті

ОПОРА: Білборди, «двійники», благодійність: як проходить перший місяць кампанії на Закарпатті
У червні 2019 року виборча кампанія на Закарпатті традиційно найяскравіше проявлялася в розміщенні зовнішньої реклами, наявністю контенту про представників політичних сил чи конкретних політиків у ЗМІ. В останні дні спостерігачі ОПОРИ фіксували випадки розповсюдження друкованої продукції з ознаками агітації.

 

25 червня в містах області зафіксовано агітаційні намети партій «Українська стратегія Гройсмана», Радикальної партії Олега Ляшка та ВО «Свобода». Разом з тим потенційні, а також зареєстровані кандидати проявляли свою активність в округах, відвідуючи масові заходи або ж зустрічалися з трудовими колективами. Про це 26 червня під час пресконференції повідомили представники Громадянської мережі ОПОРА у Закарпатській області.

«Уже на стадії процесу реєстрації кандидатів на Закарпатті проявилися ознаки так званої технології «двійників» – це реєстрація повних або часткових «тезок». Найбільш помітним є факт реєстрації на виборчому окрузі 73 (центр – Виноградів) двох людей з іменем –  Брензович Василь Іванович. Якщо один Василь Брензович є чинним нардепом та одним із лідерів угорськомовної громади Закарпаття, то про іншого Василя Брензовича є лише офіційна інформація з сайту ЦВК. Там вказується, що кандидат проживає в селі іншого округу, тимчасово не працює. Загалом ознаками «технічності» будь-якого кандидата-однофамільця є те, що про нього загалом мало публічної інформації, його місце реєстрації вказано чи то в іншому окрузі, а то й в іншій області», – розповів координатор Громадянської мережі ОПОРА у Закарпатській області Ярослав Гулан.

До слова, на виборчому окрузі 68 (центр – Ужгород) є два кандидати із прізвищем Андріїв та один – Андрєєв. Відомо, що  Андріїв Андрій Євстахович є депутатом Закарпатської обласної ради. Андріїв Іван Михайлович, відомо із сайту ЦВК, є пенсіонером, проживає в місті Мукачево. Кандидат Андрєєв Ігор Геннадійович, відомо із сайту ЦВК, проживає в місті Суми, працює на «Миколаївському глиноземному заводі». Тут виборцям варто бути дуже уважними і, крім імені кандидата, власне у бюлетені шукати інформацію, де вказано рік народження, партійність, місце проживання, освіту, спеціальність. Ця інформація допоможе ідентифікувати «саме того» кандидата серед однофамільців чи повних тезок. До слова, так звані «тезки» цьогоріч уже ввели в оману відповідальних за наповнення сайту ЦВК – станом на 22 червня в Інформаційно-аналітичній системі сайту ЦВК було вказано про зняття із реєстрації кандидата від «Єдиного центру» Балоги Івана Івановича. Насправді мова йшла саме про відмову в реєстрації повного тезки кандидата від «Єдиного Центру».

Станом на 12:00 26 червня, за даними сайту ЦВК, у шістьох мажоритарних округах Закарпаття балотується 70 людей: 65 чоловіків та 5 жінок. Найбільше кандидатів – 15 – на 72 окрузі (центр – Тячів), найменше – 7 – на окрузі 71 (центр – Хуст). 44 людини балотуються шляхом самовисування, а 26 – від політичних сил. Офіційно своїх мажоритарників висунули в окремих закарпатських округах партії «Єдиний Центр», ВО «Батьківщина», «Європейська Солідарність», «Голос», «Опозиційна платформа – за життя», «Об’єднання «Самопоміч», Радикальна партія Олега Ляшка. Варто зауважити, що немає жодної політичної сили, яка б висунула кандидатів у всіх шести округах. Серед 44 самовисуванців 12 є членами партій, а саме: «Відродження», «КМКС. Партія угорців України», «Спільна дія», ВО «Батьківщина», «Зелена планета», «Українське об’єднання патріотів – УКРОП», «Єдиний центр», «Європейська партія України», «Українська партія».

«У кількох містах Закарпаття (Мукачево, Ужгород, Тячів та Берегово) спостерігачі ОПОРИ зафіксували білборди без вихідних даних на користь партій, які вже офіційно зареєстровані як суб’єкти виборчого процесу. Тобто, відсутня інформації про установу, що здійснила друк, тираж, замовника тощо. Відповідно, спостерігачі ОПОРИ підготували скарги до поліції. Мова йде про борди із символікою  політичних сил: «Українська стратегія Гройсмана», «Опозиційна платформа – за життя», Радикальна партія Олега Ляшка, «Європейська Солідарність» та кандидата за списком ВО «Свобода» Андрія Білецького. Окрім того, в Хусті спостерігач ОПОРИ зафіксував роздачу листівок із іменем потенційної кандидатки у народні депутати від ВО «Свобода» по округу №71. На листівці відсутні вихідні дані», – розповіла довготермінова спостерігачка Громадянської мережі ОПОРА Лариса Романюк.

У Тячеві на вулицях зафіксовано розклеєні  листівки з іменем ще не зареєстрованого кандидата у народні депутати по округу №72. На листівці розміщена назва партії «Слуга народу».  Станом на 24 червня кандидат з таким іменем ще не зареєстрований у жодному з округів області. Сам потенційний кандидат повідомив, що ні він, ні його команда не виготовляла жодних листівок, а про походження цих йому нічого невідомо. Схожі листівки, але із іменем іншого потенційного кандидата зафіксовані у Берегові.

Також в Ужгороді зафіксовано матеріали з ознаками «чорного піару», а саме – розклеювання листівок із фотографією міського голови Богдана Андрієва. На початку червня він був ще  потенційним кандидатом за списком партії «Опозиційний блок», а на листівках містився напис: «Зупинити мародера».  

Спостерігачі ОПОРИ зафіксували зовнішню рекламу із логотипами партій «Українська стратегія Гройсмана» та Радикальна партія Олега Ляшка. Ці білборди містили вихідні дані, однак можна припустити, що ці борди були оплачені не з виборчого фонду оскільки на момент фіксації не було інформації про відкриття виборчих фондів цих партій. Згідно з частиною 6 статті 68 Закону України «Про вибори народних депутатів України» передвиборна агітація здійснюється за рахунок коштів виборчих фондів. Щодо цього можливого порушення Закону спостерігачі ОПОРИ також повідомили поліцію.

Із початку червня спостерігачі ОПОРИ фіксували прояви так званої благодійності, коли представники окремих політичних сил чи окремі потенційні кандидати навідувалися до колективів із подарунками, розігрували призи, організовували фестивалі. За словами Ярослава Гулана, варто розмежувати такі дії на «до» і «після» офіційної реєстрації кандидатів. Якщо до реєстрації кандидат надавав комусь якісь призи, послуги чи щось подібне, то тут можна надавати радше моральну оцінку діям кандидата. Якщо ж «благодійні акції» проходять уже після реєстрації партії чи конкретного кандидата, то тут, при ряді обставин, мова може йти про кримінальне правопорушення за статтею 160 Кримінального кодексу – підкуп виборця, учасника референдуму.

«Ми закликаємо кандидатів агітувати виборців дотримуючись принципу рівного виборчого права, доносити до громадян свої ідеї, своє бачення щодо суспільно-актуальних явищ, а не, грубо кажучи, «роздавати гречку». Ми, при встановлені таких фактів однозначно повідомлятимемо про це поліцію, і закликаємо робити це як виборців, так і инших учасників виборчого процесу», – наголосив Ярослав Гулан.

Забезпечують організацію виборчого процесу в області шість окружних виборчих комісій. Їхня робота налагоджена, випадків суттєвих відхилень від строків та процедур, встановлених чинним законодавством, не фіксувалося.

ОПОРА

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

27 червня 2019р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів