Вадим Дьордь: «Наша філософія – готувати молодих місцевих футболістів»

Вадим Дьордь: «Наша філософія – готувати молодих місцевих футболістів»
Сім команд поповнили Другу лігу цього літа. Серед них – чотири клуби-дебютанти і три резервних колективи клубів Першої ліги. Напередодні старту сезону 2019–1920 Sport Arena знайомить читачів із цими командами. Розпочали серію публікацій розповіддю про ФК «Ужгород» – закарпатську команду із акцентом на місцеву молодь, зірковим ветераном у ролі плеймейкера та аншлагами на домашньому стадіоні.

 

У ранзі професіоналів: клуб №1, ФК «Ужгород».

* * *

На Конференції ПФЛ президент організації Сергій Макаров вручав новачкам Другої ліги прапори – символічна церемонія, яка знаменує прийом команд у родину чемпіонату України з футболу. Від імені ФК «Ужгород» прапор приймав Вадим Дьордь – відомий тренер, який свого часу очолював юнацьку збірну України покоління Романа Зозулі, а нині входить у виконком ДЮФЛУ та очолює СДЮСШОР Ужгорода. Ми обговорили з ним ідеологію та завдання команди, а також розібралися у причинах футбольного буму на Закарпатті.

– Вадиме Івановичу, передовсім, що за клуб – ФК «Ужгород»? Яка його філософія, кадрова політика, план розвитку?

– Ми пройшли шлях із чемпіонату області через аматорський чемпіонат України. І за весь цей час у нашому складі не виступало жодного футболіста з-за меж Закарпатської області. Єдиний – це захисник Селещук, уродженець іншого регіону, але він займався футболом на Закарпатті ще з юнацького рівня, не один рік, тому вважаємо його своїм.

У цьому й полягає наша філософія – готувати молодих місцевих футболістів, давати їм шанс проявити себе на всеукраїнському рівні. Довгий час після «Говерли» наших команд не було на професіональному рівні. Добре, що в останні роки ситуація покращилася, зараз «Минай» грає в Першій лізі, а ми готуємося дебютувати в Другій лізі. Вважаємо, це дасть поштовх у розвитку футболу всього нашого регіону.

Уже зараз, до речі, наша команда провела медогляд, тренувальний процес, педагогічне тестування. Залучено близько 30 місцевих футболістів.

20190627_124614-1024x768

Вадим Дьордь отримує прапор ПФЛ від Сергія Макарова та Євгенія Мороза, фото Артура Валерка

– ФК «Ужгород» – колеги «Атлетика» з Більбао?

– Насправді, ми не вводимо якісь ліміти на «своїх» або заборони на «чужих». У жодному випадку. Щойно головний тренер побачить, що хтось із місцевих недотягує і на якусь позицію дуже треба взяти досвідченого гравця, ми запросимо іногороднього футболіста, за умови, якщо його особистий рівень допоможе команді й молодим футболістам навколо нього.

Але хочу також зауважити, що ареал пошуку посилення для ФК «Ужгород» дуже широкий. На сьогоднішній день вихованці закарпатського футболу грають у дорослих та молодіжних складах клубів усієї України, а також сусідніх зарубіжних країн. За всіма своїми земляками ми стежимо, тримаємо тренерський штаб у курсі подій – хто де грає, хто має довіру тренерів й ігрову практику. І якщо хтось матиме проблеми в інших клубах, а разом із цим – бажання розвиватися в ФК «Ужгород», обов’язково запросимо. Наша місія – розвивати молодих футболістів Закарпаття.

– ФК «Ужгород» – команда місцева й досить молода. За винятком Пуканича, всі інші, напевно, в віці до 30 років, а більшість – 1998–2001 років народження. Нам зі сторони незрозуміло, чого чекати від такої команди. А зсередини як це все бачиться і які будуть завдання на сезон?

– У нас чітка ціль – після того, як ми два роки розбудовували інфраструктуру, щоб із високо піднятою головою брати участь у змаганнях ПФЛ, ми почали створювати команду. Так, нашим молодим гравцям не вистачає досвіду виступів на такому рівні, але їхній потенціал нічим не гірший від тих 30-річних гравців, яких ми могли б запросити на їхні місця.

Adrian-Pukanych

Адріан Пуканич

У них є бажання, характер, а нестачу досвіду вони будуть перекривати своєю самовіддачею та бажанням проявити себе на футбольних майданчиках. Дійсно, щоб молодь прогресувала, треба мати 3-4 більш досвідчених гравців. Таке моє бачення – і добре, що футболісти досить серйозного класу у нас уже є і ще будуть.

А відносно завдань, то в дебютному сезоні буде важко добитися великих висот. У нас якихось особливих завдань наразі нема, старатимемося «набити ґулі» й освоїтися на новому для нас рівні. Для початку, спробуємо потрапити у вісімку найкращих. А сама гра покаже хлопцям і на їхні недоліки, і на їхні можливості.

– Можу припустити, що одна із вигод виходу на професіональний рівень – це можливість підписувати контракти із власними вихованцями. Адже поки вони лише на договорах про підготовку, їх кожен може забрати, а за певних умов – зовсім безплатно, а тут з’являється можливість довести гравців до готовності й започаткувати, в хорошому сенсі слова, футбольний бізнес.

– Дійсно, 100%, хочеться, щоб наші вихованці мали нормальні контракти й послідовно, серйозно готувалися до великого футболу. Але про футбольний бізнес мова на сьогоднішній день не йде. Ми хочемо залучити в нашу команду гравців із усіх куточків області, а за ними – й уболівальників із різних міст і сіл Закарпаття. На ігри будуть приїжджати їхні рідні та знайомі, потягнуться люди на футбол. Адже коли у нас була така команда, як «Говерла», більшість гравців складали іногородні – не було ні результату, ні глядачів. Як на мене, це не дуже правильний варіант розвитку команди для Закарпаття.

Саме тому ми шукаємо перспективну молодь і хочемо повернути в нашу команду більш досвідчених наших, закарпатських, футболістів. І лише на кілька позицій можуть прийти більш досвідчені гравці з інших областей. Тут не футбольний бізнес наразі, а робота над фундаментальними речами – залучення гравців із рідної області, підготовка їх до виступів серед професіональних команд із інших куточків України, залучення вболівальників.

– До речі, якщо брати навіть аматорський чемпіонат, ФК «Ужгород», виділявся однією особливістю. Ми звикли, що глядачів на стадіонах нема, а от у вас під час домашніх матчів невеличка трибунка завжди була заповнена повністю. Не боїтеся, що в Другій лізі стадіону не вистачить для всіх бажаючих?

– Справа в тому, що в ААФУ ми грали на стадіоні «Автомобіліст», дійсно, місць не вистачало, люди стояли навколо поля. Зараз же будемо грати на стадіоні «Авангард», місць там багато, з цим проблем не буде. У нас там дуже хороший газон: пройшов капітальний ремонт покриття футбольного поля, зараз займаємося наступними кроками, щоб стадіон підвести під ті вимоги, які потрібні в ПФЛ. Проблем з місцями для глядачів там уже зараз точно не буде! Головне, щоб вони приходили й підтримували команду.

– Ми говорили, що одне із джерел формування гравців – власні вихованці, а ще один – чемпіонат області. Рівень футболу на Закарпатті зараз достатній для вашої комплектації?

– Зараз на перегляді дійсно молоді хлопці, які не були залучені в основному складі ФК «Ужгород». Але у нас відбулася зміна головного тренера – Мирослава Бабяка змінив Василь Варга (раніше очолював ФК «Середнє» якраз у чемпіонаті області). Новий штаб надав нам список футболістів, яких він хоче переглянути. Ми створили для них умови – харчування й проживання, щоб він міг їх передивитися в справі.

Якщо говорити про рівень обласного футболу, то ось приклад ФК «Минай», який послідовно пройшов із обласного чемпіонату через чемпіонат України серед аматорів і Другу лігу, до свого нинішнього положення в Першій лізі. І весь цей час у них постійно грали вихованці ужгородського і закарпатського футболу, отже, вони відповідали цьому рівню.

Я люблю спиратися на факти. ФК «Минай» із закарпатськими футболістами в своїй основі за три роки пройшов такий шлях, то, значить, рівень наших вихованців достатній. Не скажу, що ФК «Ужгород» зробить так само, у нас інакші завдання, але це теж показник розвитку закарпатського футболу. Аматорський чемпіонат у нас на хорошому рівні.

Varga

Василь Варга

– ФК «Ужгород» і ФК «Минай» – товаришують, співіснують чи ворогують?

– 100% не ворогують, 100% не товаришують, бо товариш – це близька людина, але ми хороші колеги, постійно ведемо перемовини, спілкуємося в тих робочих моментах, коли перетинаємося. У нас робочі, професійні взаємини.

– Останнє питання до вас не лише як до людини із керівництва ФК «Ужгород», а й очільника СДЮСШОР. Нещодавно чемпіоном світу став ваш земляк Булеца (представник «Динамо», який новий сезон почне в оренді в СК «Дніпро-1»). А ким ще можете похвалитися із власних вихованців?

– Ну, тут список величезний насправді. Граючий спортивний директор ФК «Минай», легенда «Карпат» Михайло Кополовець. Його одноклубники Юрій Путраш і Владислав Микуляк, відомий за виступами у «Говерлі» та інших вітчизняних клубах. Воротар Олександр Надь, який після «Говерли» грає в Угорщині. В’ячеслав Чурко із ФК Маріуполь.

Із тих, хто нині подає надії, Крістіан Біловар – у «Динамо». Олександр Кобеляш, брати Петро і Василь Луціви – ФК «Олександрія». Денис Слюсар випустився з УФК і має перейти в «Карпати». Двоє зовсім молодих хлопців – Макара і Кічун – перейшли у «Пушкаш Академію» (Угорщина). Є декілька футболістів 2005–2007 р.н., якими цікавиться команда «Варда» (Кішварда) з Угорщини.

Для довідки:

ФК «Ужгород» (Закарпатська обл.)

Рік заснування: 2015

Президент: Андріїв Андрій Євстахійович

Спортивний директор: Дьордь Вадим Іванович

Головний тренер: Варга Василь Іванович

Тренер: Бундаш Мирослав Омелянович

Стадіон: «Автомобіліст»/«Спартак»/«Автомобіліст» (Ужгород)

Досягнення:

Чемпіон Закарпатської області 2015 та 2016 років.

Володар Кубка Закарпатської області 2015 та 2016 років.

У чемпіонаті ААФУ:

6 місце серед 10 учасників Групи 1; 18: +6=2–10; 26:37 (–11); 20 очок

ФК «Ужгород» в інтернеті:

fcuzhhorod.com

https://www.facebook.com/ФК-Ужгород-192004771491948/

 

01 липня 2019р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів