Сенатор Чеського парламенту: Відкриття Генерального консульства в Ужгороді могло б відчинити двері для ширшої співпраці

Сенатор Чеського парламенту: Відкриття Генерального консульства в Ужгороді могло б відчинити двері для ширшої співпраці
Мілош Вистрчил висловив потребу активізувати в Сенаті ЧР діяльність Товариства друзів Закарпатської області та більше сприяти розвитку співпраці.

 

25–26 червня з офіційним візитом на Закарпатті перебували представники Комітету з питань територіального розвитку, публічного адміністрування та навколишнього середовища Сенату парламенту Чеської Республіки. Очолював делегацію заступник голови Сенату Ян Горнік.

Програма візиту була насиченою: зустріч з керівниками Ужгорода та Мукачева, відвідини Державного архіву Закарпатської області,  навчальних закладів Ужгорода та Мукачева, військового кладовища на «Шахті», заводу «Єврокар», екскурсії Ужгородом та Мукачевом, зустріч з представниками чеських товариств Закарпаття.

У рамках поїздки делегація сенаторів відвідала й Ужгородський національний університет – побувала на факультеті міжнародних економічних відносин та філологічному факультеті, зокрема в лектораті чеської культури, що працює на відділенні богемістики.

На своїй сторінці у Фейсбуку сенатор Чеського парламенту Мілош Вистрчил поділився враженнями про відвідини Закарпаття:

– З колегами сенаторами повертаємося з ділової поїздки Закарпаттям. Короткі враження: мешканці Закарпаття мають добрі згадки про наше співіснування в одній державі, цінують нашу зацікавленість у співпраці й дуже доброзичливо ставляться до нас. Зростає інтерес до вивчення чеської мови, ми мали б більше підтримувати вивчення чеської мови на Закарпатті.

Відкриття Генерального консульства в Ужгороді, найкраще при Чеському домі, заснованому Чеською Республікою, могло б відчинити двері для кращої і ширшої співпраці між Чеською Республікою і всією Україною та стати нашими спільними воротами. Я був дуже радий і пишався конкретними результатами одинадцяти років співпраці між краєм Височина і Закарпаттям. Колеги-сенатори часто просто зі здивуванням дивилися на виконані спільні проєкти. Про співпрацю з Височиною схвально говорили на Закарпатті буквально всі. Я мав добрі відчуття з конструктивного ставлення до всього та до роботи Посла ЧР і Генерального консула. Дякуємо.

На відміну від угорців, які підтримують Закарпаття, на жаль, ми відстаємо на центральному рівні, хоча наші історичні вихідні позиції кращі – звертаю увагу на втрачену можливість.

 

 

 

 

Спасибі моїм колегам-сенаторам, які подарували 4 дні людям і країні, яка на це заслуговує та чекає історично на нашу підтримку і також заслуговує на неї.

У Сенаті ми повинні активізувати діяльність Товариства друзів Закарпатської області України та більше сприяти розвитку співпраці.

Доцентка кафедри словацької філології

Юлії Юсип-Якимович

Медіацентр УжНУ

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

04 липня 2019р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів