На Закарпатті поліція зареєструвала 76 повідомлень про можливі порушення виборчого законодавства

На Закарпатті поліція зареєструвала 76 повідомлень про можливі порушення виборчого законодавства
З початку передвиборної кампанії до Верховної Ради України поліція Закарпаття зареєструвала 76 повідомлень про можливі порушення виборчого законодавства. За всіма фактами проводиться ретельна перевірка, складено 18 адміністративних протоколів.

 

Поліція Закарпаття продовжує ретельно відслідковувати ситуацію в області щодо дотримання виборчого законодавства. Так, станом на 8 липня до правоохоронців надійшло 76 заяв та повідомлень про можливі порушення виборчого законодавства.

Найчастіше ці звернення стосуються відсутності в агітаційних матеріалах відомостей про тираж та осіб, відповідальних за їх випуск. Згідно з виборчим законодавством, друковані матеріали повинні містити, зокрема, інформацію про замовника продукції та відомості про установу, що здійснила друк. Інакше це вважається адміністративним правопорушенням, передбаченим статтею 212-13 КУпАП (Виготовлення або розповсюдження друкованих матеріалів передвиборної агітації, які не містять відомостей про установу, що здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск). 

Усі звернення про можливі порушення ретельно розглядаються та приймаються відповідні рішення. Зокрема, складено 18 адмінпротоколів за фактами невідповідності агітаційних матеріалів вимогам закону та незаконної агітації. 

Поліція Закарпаття наголошує на необхідності дотримання вимог законодавства під час виборчого процесу. Нагадуємо, що за порушення виборчого законодавства передбачена як адміністративна, так і кримінальна відповідальність. 

Зокрема, за підкуп виборців (ст.160 Кримінального кодексу України) передбачено покарання від штрафу до позбавлення волі строком від 5 до 7 років. 

Кримінальну відповідальність передбачено за перешкоджання здійсненню виборчого права (ст.157 Кримінального кодексу України), за неправомірне використання виборчих бюлетенів, фальсифікації під час підрахунку голосів (ст.158 ККУ), за порушення таємниці голосування (ст.159 ККУ) тощо. 

Поліція Закарпаття й надалі відслідковуватиме передвиборну ситуацію в краї й зробить все можливе і передбачене законом, аби вибори на Закарпатті пройшли в правовому полі. Водночас правоохоронці залишаються поза політикою і не втручатимуться у сам процес виборів. 

Закликаємо громадян повідомляти про всі можливі порушення виборчого законодавства на спецлінію «102». 

Відділ комунікації поліції Закарпатської області

 

08 липня 2019р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів