Ужгородців запрошують долучитися до акції солідарності з Олегом Сенцовим

Ужгородців запрошують долучитися до акції солідарності з Олегом Сенцовим
У п’ятницю, 12 липня, напередодні дня народження незаконно ув'язненого у Росії українського кінорежисера Олега Сенцова, о 16:00 в Закарпатській обласній науковій універсальній бібліотеці ім. Ф. Потушняка відбудеться показ фільму „Процес: Російська держава проти Олега Сенцова”.

 

13 липня громадський рух #SaveOlegSentsov оголосив всесвітнім днем солідарності з Олегом Сенцовим : „13 липня у Олега Сенцова день народження. І він знову проведе його у колонії на далекій півночі Російської Федерації. Але ми знаємо, що наша солідарність сильніша, ніж російські тюрми”.

Зйомки фільму про незаконно ув'язненого в Росії українського кінорежисера Олега Сенцова розпочалися в липні 2014 року. У серпні 2015 року Північно-Кавказький окружний військовий суд у Ростові-на-Дону засудив Олега Сенцова до 20-ти років ув'язнення. Олега звинувачують у підготовці терактів у Криму, анексованому Росією.

«Назва фільму «Процес» – це не лише судовий процес над Олегом Сенцовим, – поділився в коментарі режисер Аскольд Куров. – Це також ті процеси, які відбуваються в суспільстві й державі. І «кафкіанського» там і справді багато. Насамперед це вся абсурдність того, що відбувається. Наприклад, коли як доказ причетності Олега до Правого Сектора та його симпатій до ідей фашизму додається абсолютно антифашистський фільм «Звичайний фашизм» Ромма. Або, наприклад, під час першого обшуку Олега не знайшли нічого, проте під час другого обшуку в ізоляторі дивовижним чином виявили пістолет і гранату, загорнуті в газету «Cinemotion». І, як пожартував Олег, вони з таким самим успіхом могли загорнути їх у постер його фільму, щоб уже ні для кого не залишилося жодних сумнівів».

Світова прем'єра фільму відбулася на Берлінале. Тут, у рамках прем'єри, європейська кіноакадемія закликала російський уряд звільнити українського режисера. Після показу фільму близько 650 глядачів підняли жовті таблички з написом «Free OLEG SENTSOV!».

Вхід вільний!

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

09 липня 2019р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів