Закарпатські вина отримають географічне зазначення

Закарпатські вина отримають географічне зазначення
Україна уже зовсім скоро отримає захищені географічні зазначення (ЗГЗ). Це світова практика, і надання продуктам такого статусу сприяє збереженню високої якості та промоції держави і регіону.

 

До прикладу, в Європейському Союзі зареєстровано близько 3400 ГЗ, більше половини з яких становлять вина та інші спиртні напої. (Усім відоме легендарне Шампанське з французької провінції Шампань, так?) У списку є сотні сирів, інші ж продукти трапляються рідше (і, наприклад, український кавун з Херсона буде першим в такому статусі в Європі). І саме сири та, звісно, вина в числі пріоритетів для отримання ЗГЗ для Закарпаття і всієї України. 

Захищені географічні зазначення стимулюють підвищення якості продукції та сприяють її експорту, а також дають поштовх агротуризму і розвитку сільських територій, – наголошують експерти, адже це своєрідна «фішка» місцевості і точка уваги для гостей та покупців. 

В Україні здійснюється Проєкт ЄС «Підтримка розвитку системи географічних зазначень в Україні» й у його рамках працюють над дуже перспективною справою для туризму. Мова про створення Доріг вина і смаку України. Пілотні регіони – Придунайська Бессарабія (Одещина) та Закарпаття. В Одеській області уже складають карту туристичних об’єктів, місцевих виробників продуктів, котрі увійдуть в маршрут Дороги, й будуть включені в міжнародний портал для туристів. Закарпаття – наступний регіон, як у запровадженні ЗГЗ, так і в створенні Дороги вина і смаку

У Києві відбулася презентація «Доріг вина та смаку України» з дегустацією продукції потенційних учасників (бессарабська та карпатська «тарілки»). 

Захід мав на меті представити продукти, які увійшли до списку пріоритетних географічних зазначень, затвердженого Міністерством аграрної політики та продовольства України, а також інші традиційні для Закарпаття і Придунайської Бессарабії продукти місцевих виробників: саме ті, які мають значення для розвитку регіону і туризму в ньому.

Керівник Проєкту ЄС «Підтримка розвитку системи географічних зазначень в Україні» Саверіо Савіо надав інформацію про місію проєкту в Україні. Експерти проєкту Олена Мотузенко та Валерія Бондаренко презентували Дорогу вина і смаку Придунайської Бессарабії, карту, учасників, маркетингові можливості для місцевих виробників. 

Експерт Світлана Злобіна представила перший карпатський продукт із захищеною назвою походження – сир «Гуцульська овеча бриндзя». Асоціація виробників традиційних карпатських високогірних сирів представила також мед, чай і гриби як продукти з потенціалом отримання ЗГЗ. 

Експерт проекту Євгенія Ніколайчук презентувала вина: Бессарабію представляли виноробні «Колоніст» і «Шабо», а Закарпаття – компанія Шато Чизай.

«Акцент події був на тому, що розробляються Дороги вина і смаку, для Бессарабії вже практично готова карта, й оголошено, що такий проект буде і на Закарпатті. Сподіваємося, що наступні кілька тижнів ми предметно працюватимемо із закарпатськими представниками над специфікаціями продуктів, що потрібно для оформлення статусу захищеного географічного зазначення. Паралельно триватиме робота з формування Дороги вина і смаку, вочевидь, уже на місці. Що ж до закарпатських вин, то враження у гостей презентації дуже позитивні, відгуки – чудові!», – розповіла Євгенія Ніколайчук.

Попереду ще багато технічної роботи для оформлення продуктів відповідно до вимог ЄС і розробки туристичної пропозиції міжнародного рівня. Варто розуміти, що надання статусу захищених назв походження і географічних зазначень та створення Доріг вина і смаків – не формальні заходи. Це важливий і дуже перспективний процес для розвитку сільської місцевості й просування регіону на туристичному ринку. 

Директор виноробної компанії Шато Чизай Анатолій Полосков, який відвідував робочі зустрічі з формування Дороги вина і смаків Придунайської Бессарабії, вважає, що досвід Одещини дуже згодиться Закарпаттю:

«Закарпаття, ми – наступні. Наш проект буде унікальним, але нам для цього треба пройти непростий шлях. Переймаємо досвід одеситів, в них є чому вчитися. 

Можливо, хтось подумає, що є незручності, бо в офіційні Дорогі можуть бути включені тільки легальні виробники, але насправді в Одесі це стало потужним стимулом для виходу з тіні тих, хто прагне розвитку. Бачимо проєктну карту Придунайської Бессарабії. Трохи заздрю, але вірю, що в Закарпатті буде крутіше!».

Найближчим часом Закарпаття прийматиме робочу групу Проєкту Євросоюзу, і напередодні їх візиту засновник провідної виноробні Закарпаття Геннадій Гутман підкреслює наступне:  

«У цілому світі такі Дороги є маркетинговим майданчиком для місцевих виробників товарів і послуг, вони популяризують регіональні національно-культурні ідентичності і є магнітом для внутрішнього і закордонного туриста. Існування таких Доріг слугує розвитку локальних територій. Головне – забезпечити високу якість місцевої продукції та послуг, зробити зручною та якісною логістику для гостей нашого краю, і використовувати міжнаціональне розмаїття Закарпаття, якого немає в інших областях України».

 

ДОВІДКОВО. У квітні 2019 року Міністерство аграрної політики та продовольства затвердило перелік восьми пріоритетних продуктів, що потенційно можуть бути зареєстровані як географічні зазначення в Україні та ЄС.  Першими українськими продуктами з ГЗ будуть (робочі назви): вина із захищеними назвами походження (ЗНП) «Шабський», «Ялпуг», «Білгород-Дністровський»; сир із ЗНП «Гуцульська овеча бриндзя»; кавун із ЗНП «Херсонський кавун»; черешня із ЗНП «Мелітопольська черешня»; мед із ЗГЗ «Карпатський мед»; і вино із захищеним географічним зазначенням «Закарпаття»

 

13 липня 2019р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів