Україна наполягає на реверсі

Представник адміністрації президента Кучми дав зрозуміти, що офіційний Київ не збирається змінювати свого рішення про реверсне використання нафтопроводу Одеса-Броди, попри гучну критику як за межами України так і з боку української опозиції.

 

Останні застереження пролунали з боку Туреччини, яка заявила, що реверс збільшить навантаження на турецьку протоку Босфор.

Міністр закордонних справ Туреччини Абдулла ?юль після переговорів з комісаром ?С з енергетики й транспорту Лойолою де Паласіо висловив сподівання, що український уряд ще раз ретельно розгляне питання реверсу.

Туреччина за несприятливих погодних умов часто не пропуска? нафтові танкери протокою Босфор, через велике скупчення суден.

Заступник голови президентської адміністрації Василь Базів сказав, що Україна зараз не бачить альтернативи реверсу, але не зміг відповісти на зауваження кореспондента Бі-Бі-Сі про перевантаженість протоки Босфор.

Василь Базів: "Хотілося б, щоб ця критика знайшла продовження в конкретних альтернативних пропозиціях. Ми повинні розуміти, що реверс - це крок тимчасовий і вимушений і повернутися до первинної, так би мовити, філософії цього проекту буде завжди змога і в політичному і в економічному і в технологічному сенсі."

Бі-Бі-Сі: Але якщо Туреччина не буде пропускати танкери черезиБосфор, то який тоді сенс реверсу?

Василь Базів: "Я все сказав з цього приводу."

У разі реверсного використання нафтопроводу Одеса-Броди, для транспортування російської нафти до одеського нафтотерміналу і далі танкерами до ?вропи, кількість танкерів може ще більше зрости.

Україна завершила будівництво нафтопроводу Одеса-Броди наприкінці 2001 року, проте маршрут, що розрахований на транзит 14 млн. тонн каспійської нафти до ?вропи на рік в обхід турецької протоки, досі не використовувався через те, що Київ не міг знайти постачальників та споживачів сировини.

Російські компанії, зацікавлені в збільшенні поставок нафти на ?вропейські ринки, запропонували Україні використовувати нафтопровід у реверсному режимі - з Бродів до Одеси, проте Київ спочатку відмовив росіянам, і лише недавно дозволив реверс нафтопроводу в сторону терміналу "Південний", що під Одесою.

Фахівці вважають, що російська нафта може потекти цим маршрутом вже наприкінці цього року.

 

16 липня 2004р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів