Паперовим стаканчикам – бій: як студенти впроваджують в Ужгороді еконовацію
По місту встановили 10 пробних екотрубок – «Люльок Мамая». Знайти їх можна у ректораті та головному корпусі УжНУ, міській раді, кафедральному соборі та кількох кав’ярнях. Тепер паперові горнятка від кави та чаю можна збирати й відправляти на переробку.
«Люлька Мамая» в УжНУ
«Про проект «Зелений птах», що займається переробкою паперових стаканчиків я дізналася із соцмереж, – розповідає співзасновниця студпростору Ірина Микулин. – Раніше ми з друзями ніколи не задумувалися, що паперові горнятка – це та сама макулатура. Та й узагалі в людей часто є ілюзія, що такі стаканчики не шкідливі і переробляються з папером. Але ж усередині них – шар пластику! Відповідно, переробити як звичайну макулатуру це неможливо. Не секрет, що Ужгород має великі проблеми зі сміттєзвалищем, тому вирішили зробити свій внесок у зменшення кількості сміття».
Про встановлення екотрубок в «Aura Academica» заговорили ще взимку, однак вагалися, як місто сприйме таку новацію. До реалізації ж узялися в червні – створили список закладів, яким це може бути цікаво, та почали пропонувати долучитися до ініціативи.
На пропозицію відгукнулася передусім міська рада Ужгорода – тут ідею підтримали й допомогли з упровадженням. Зовсім скоро замовили перші 10 трубок. Ціна однієї такої – 430 гривень.
Всередині трубки вміщається 100–120 стаканчиків різних розмірів. Накопичуються вони всередині у придатному до переробки пакеті. Зібрані стаканчики відправляють до Києва, де вони отримують друге життя – з них виготовляють звичайні або ж навіть багаторазові блокноти. Для виробництва одного такого необхідно близько 400 паперових стаканів. В Ужгороді блокноти планують робити з символами міста – тоді й туристам буде сувенір, і для природи користь.
Ксенія Шокіна,
фото авторки та з ФБ-сторінки Ужгородської міськради
Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі
-->
До теми
- Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
- Війна і регіональна журналістика: закарпатські медійники взяли участь в опитуванні щодо розбудови толерантного інформаційного простору
- Андрій «Бродяга» Ткачук: «Не є чимось героїчним втопитися в Тисі…»
- «Бограч-index» – квітень 2024: за місяць продукти подешевшали на 1,2%
- Майстер-клас із розпису великодніх писанок для дітей прикордонників провели в ужгородському храмі
- В Ужгороді вже місяць працює дитячий простір "Кіфлик" для переселенців
- Альпіністка із Закарпаття Ірина Галай підкорила одну з найнебезпечніших гір у світі Аннапурну
- Працівники Центру культури провели майстер-клас у «Дорозі життя»
- Присвятив себе служінню пораненим: історія військового капелана Павла Сосницького
- На Закарпатті триває екоакція "Шевченко єднає Україну"
- Закарпатські гвардійці-вогнеборці відточують вміння гасити пожежі
- Повернення до життя: навіщо відновлювати річки і чи це взагалі можливо?
- Уродженець Закарпаття, який захищав Маріуполь, отримав квартиру
- У НПП “Синевир” вперше за історію спостереження зафіксували найбільшого метелика в Європі
- Медики обласної клінічної лікарні консультуватимуть військових разом із американськими колегами
- В Ужгороді у замку пластуни відзначили 112-річчя першої присяги
- Інструктори Нацгвардії провели для закарпатських журналістів заняття з вогневої, тактичної та медичної підготовки
- Рятує життя на фронті: історія патрульної поліцейської з Ужгорода Марії Семенюк
- Нова шахрайська схема: зловмисники обіцяють українцям швидке оформлення паспорта
- ТОП-10 закарпатських кондитерських. «Закарпаття - солодке серце України»
До цієї новини немає коментарів