Закарпатський рентгенолог Надія Смик: "Рання допомога при гідроцефалії – це шанс на нормальне життя"

Закарпатський рентгенолог Надія Смик: "Рання допомога при гідроцефалії – це шанс на нормальне життя"
Грецьке слово «гідроцефалія» використовується фахівцями нарівні з поширеним терміном «водянка головного мозку». Та слід говорити не про воду, а про спинномозкову рідину (ліквор), яка накопичується в шлуночках головного мозку або в просторі між оболонками головного мозку.

 

Ще кілька десятків років тому діагноз «гідроцефалія» звучав як вирок. Сьогодні рання допомога дозволяє врятувати майже 90% пацієнтів – принаймні таку статистику наводять джерела. Рання допомога при гідроцефалії – це шанс на нормальне життя. Важливу роль в цьому процесі відіграє рання діагностика, і насамперед говоримо про МРТ. Більше про все це розповідає лікар-рентгенолог ЗДЦ «Євроклінік» Надія Смик.

- Пані Надіє, якщо можна, коротко: що це за захворювання?

- Гідроцефалія – це захворювання, що характеризується надлишковим накопиченням рідини (ліквору) у шлуночковій системі головного мозку або між оболонками мозку, що виникає в результаті дисбалансу її продукції та резорбції. Надлишок ліквору тисне на мозок, і це може призвести до неврологічних розладів, зниження зору, слабкості у верхніх і нижніх кінцівках, зниження інтелектуальних здібностей, найстрашніше – до летального результату.

- Це так звана водянка мозку, як кажуть по-простому?

- Так, саме вона, як звикли говорити люди.

- Наскільки поширене захворювання? В кого зустрічається найчастіше?

- Лікарі діагностують хворобу переважно у малюків, проте і дорослі не застраховані від неї по тим чи іншим причинам. Поширеність значна: за даними ВООЗ, близько 700 тис. дітей і дорослих по всьому світу мають цей діагноз, а вроджна гідроцефалія вражає одного з 500 немовлят і є одним з найбільш частих дефектів розвитку.

- На що треба звернути увагу батькам?

- Певна річ, захворювання діагностують нейрохірурги, невропатологи, але й батьки можуть помітити певні симптоми й якомога швидше звернутися до спеціалістів. Насамперед має насторожити те, коли у маленької дитини відбувається швидкий приріст окружності голови, збільшений і припухлий «роднічок», яскравий венозний малюнок на лобі та обличчі, косоокість, якщо дитина не тримає голову, закидає назад і при цьому погано їсть, погано спить, часто плаче. У старших дітей виникає біль голови, порушення при ходінні, зниження зору. Час у таких випадках працює проти вас, тому терміново проконсультуйтеся в лікаря!

- Який прогноз при гідроцефалії?

- Прогноз при гідроцефалії залежить від причини й часу встановлення діагнозу та призначення адекватного лікування. Слід пам’ятати, що гідроцефалія теж буває різних типів. Наприклад, гідроцефалія оклюзійного типу, відкрита, гіперсекреторна, і кожна потребує певного підходу. Так, при першому типі на шляху циркуляції спинно-мозкової рідини може існувати якась перешкода, у вигляді спайки, пухлинного процесу, і в такому разі здійснюється оперативне втручання з видаленням перепони. В результаті чого відновлюється повноцінна циркуляція ліквору, відповідно, говоримо про хороший результат на перспективу. Відкрита гідроцефалія розвивається при порушенні механізму резорбції ліквору, гіперсекреторна, в основному, при пухлинах судинного сплетення. Крім того виділяють такі типи гідроцефалії, як вроджена, набута та компенсаторна. Перші два типи особливого пояснення, я думаю, не потребують. Компенсаторна ж розвивається при зменшенні розмірів головного мозку, з послідуючим заміщенням втраченого об’єму спинно-мозковою рідиною. В кожному конкретному випадку застосовується індивідуальне лікування, зокрема медикаментозна терапія, встановлення шунтуючої системи тощо. 

Головне, що діти, які вчасно, на максимально ранньому етапі встановлення діагнозу отримали адекватну терапію, здатні прожити нормальне життя з мінімальними, якщо такі й взагалі будуть проявлятись, обмеженнями. Тобто, якомога рання діагностика – запорука успішного лікування і повноцінного життя дитини!

- Який метод обстеження при підозрі на гідроцефалію найефективніший?

- Уже на початковому етапі захворювання, характерні для нього зміни добре візуалізуються на МРТ і допомагають неврологу встановити діагноз. За допомогою обстеження лікар-рентгенолог зможе визначити тип захворювання, що, відповідно, дасть інформацію спеціалістові, як «вести» таку дитину, який метод лікування застосовувати. Також після проведення тих чи інших процедур за допомогою МРТ лікарі оцінюють динаміку процесу лікування, бачать, наскільки гідроцефалія реагує на терапію, наскільки адекватно працює, приміром, встановлений шунт.

Також відповідно до зображення, отриманого за допомогою МРТ, нейрохірурги налаштовують шунт на той чи інший тиск, коригують його функціонування тощо. Але найголовніше, повторюся ще раз, що саме за допомогою МРТ обстеження можна діагностувати гідроцефалію на ранньому етапі – тоді, коли ще не відбулося незворотних змін, коли ще

можна вжити всіх необхідних і можливих заходів для адекватного розвитку дитини.

- Тут, у ЗДЦ «Євроклінік» ви можете зробити необхідні обстеження?

- Так, звичайно, за допомогою високотеслового МРТ сканера ми маємо можливість добре бачити, що відбувається з мозком дитини. У нашому центрі працює високопрофесійна команда спеціалістів, у том числі анестезіологи, які супроводжують малюка під час та після самої процедури обстеження. Нагадаю, що такий вид діагностики не чинить жодного негативного впливу на дитячий організм. Головне ж – не зволікайте, раннє звернення – запорука того, що вдасться зробити все можливе для повноцінного життя дитини!

- Спасибі за цікаву розмову, до зустрічі!

 

25 липня 2019р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів