Про ситуацію з заборгованістю зарплат, соцвиплат, податкового боргу говорили в Закарпатській ОДА

Про ситуацію з заборгованістю зарплат, соцвиплат, податкового боргу говорили в Закарпатській ОДА
В обласній державній адміністрації сьогодні, 26 липня, під головуванням голови облдержадміністрації Ігоря Бондаренка відбулося засідання комісії з  питань погашення заборгованості із виплати заробітної плати, пенсій, стипендій, інших соціальних виплат та податкового боргу.

 

Загальну ситуацію з погашенням боргів та проблемні питання озвучив заступник голови облдержадміністрації Ярослав Галас. Посадовець вказав, що дані статистики не завжди відповідають дійсності, тож з кожним окремим фактом заборгованості слід ретельно розбиратися. Про стан погашення заборгованості із виплати заробітної плати поінформував директор департаменту соцзахисту населення ОДА Михайло Петрішка.

За статистичними даними заборгованість із виплати заробітної плати  на підприємствах, організаціях області на 1 липня 2019 року становила 3664,3 тис. грн. і порівняно до 1 січня 2019 року (3163,0 тис. грн.)  збільшилася на 501,3 тис. грн. На економічно активних підприємствах борг становив  2541,5 тис. грн., і порівняно до 1 січня 2019 року (2593,7 тис. грн.) зменшився на 52,2 тис. грн. На підприємствах-банкрутах борг становив 553,5 тис. грн. На підприємствах, які припинили економічну діяльність, борг становив 569,3 тис. грн.

За станом на 1 липня 2019 року загальний обсяг боргу працівникам галузей економіки області становив 3,7 млн. грн., а борг підприємств державної форми власності 2,1 млн. грн. В області також склалася напружена ситуація із виплатою заробітної плати працівникам бюджетних установ, які фінансуються з місцевих бюджетів. У зв'язку із передачею на фінансування з місцевих бюджетів видатків на утримання установ освіти (крім заробітної плати педагогічним працівникам, яка фінансується за рахунок освітньої субвенції) та видатків на оплату енергоносіїв у галузі «Охорона здоров'я» щороку виникає проблема із оплатою праці  працівникам бюджетних установ, які фінансуються з місцевих бюджетів. Загальний обсяг додаткової дотації з державного бюджету для фінансування установ освіти і охорони здоров'я замалий для забезпечення асигнуваннями вказаних видатків.

Про стан погашення заборгованості до Пенсійного фонду України поінформувала начальник ГУ Пенсійного фонду України в Закарпатській області Анастасія Пентек. Загальна  сума заборгованості  по  платежах  до  Пенсійного  фонду станом на  1 липня поточного року  складає  59,9 млн. грн.,  що майже на  2,3 млн. грн.  більше,  ніж до  початку  року.  Найбільша  заборгованість  значиться  в Тячівському – 30,9 млн. грн., Берегівському – 7,2 млн. грн.,  Великоберезнянському – 3,4 млн. грн., Ужгородському – 2 млн. грн. районах та в м. Ужгороді – 3,5 млн.грн. Заборгованість  по  пільгових  пенсіях  в  області  порівняно  до  початку  року  збільшилася  на  2,4 млн. грн.  і  складає  46 млн. грн. Найбільше  зростання  боргу  з  початку  року  відбулося  в  Тячівському  районі – на  1,4 млн. грн.  за  рахунок  ДП «Солотвинський  солерудник», стосовно  якого  порушено  справу  про  банкрутство. Заборгованість даного підприємства  наразі становить 26,9 млн. грн., що складає  44,9 %  від  загальної  заборгованості  по області. 

За даними головного управління ДФС у Закарпатській області станом на 1 липня 2019 року борг по єдиному внеску становить 213,9 млн. грн. (в тому числі: борг юридичних осіб – 32,1 млн. грн., фізичних осіб-підприємців – 181,8 млн. грн.), в порiвняннi до початку року збільшився на 17,1 млн. грн. переважно за рахунок нарахування єдиного соціального внеску за І квартал 2019 року фізичним особам-підприємцям.  Головне управління ПФУ проводить заходи з головним управлінням ДФС щодо погашення заборгованості з ЄСВ та неврахування страхового стажу за періоди несплати фізичними особами. В  результаті  в  рахунок  погашення  боргу  по  єдиному  соціальному  внеску за 6 місяців поточного року надійшло – 49,3 млн. грн., в т.ч. по фізичних особах – 40,3 млн. грн. У липні вже надійшло в рахунок погашення боргу по ЄСВ – 4,4 млн. грн. в т.ч. по фізичним особам – 2,6 млн. грн.

Джерело: преса ОДА

 

26 липня 2019р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів