Гучно та весело: в Закарпатті відзначили день народження сажотруса

Гучно та весело: в Закарпатті відзначили день народження сажотруса
Мабуть, немає мукачівця, який би не знав Берті бачі. Його нерідко можна побачити на вулицях міста на велосипеді. В 2010-му році Берталону Товту встановили пам’ятник в центрі Мукачева. З того часу його вважають живою легендою міста та урочисто святкують його день народження.

 

70- тирічний ювілей Берталона Товта вирішили відзначити по-особливому. Святкування розпочалися в парку Перемоги. Тут організували веселі вело-старти для дітей та дорослих під керівництвом справжніх сажотрусів. А привітати свого колегу з Мукачева приїхали сажотруси з Угорщини Латвії, Естонії та  Києва. Найстаршому серед них сажотрусу 73 роки.

Пан Георгс приїхав з Прибалтики, щоб взяти в міжнародному параді сажотрусів та привітати свого колегу з ювілеєм. Чоловік каже:  щоб стати справжнім професіоналом своєї справи, потрібно вчитись мінімум два роки. Сам має спеціальний європейський сертифікат, тож навчає інших цій непростій справі.

А от серед учасників делегації з Угорщини є і жінка-сажотрус. У цій професії вона всього лише 2 роки. Однак, каже, ця справа їй подобається.

Після знайомства,  вітань одне одному та фото на згадку сажотруси колоною вирушили в центр міста. Кінцева зупинка – пам’ятник сажотрусу.

Та дорогою  ще кілька зупинок. Перша – відразу після старту. Привітати ювіляра та з ним сфотографуватись вирішило молоде подружжя, яке щойно побралося.

Під звуки оркестру урочиста хода пішки обійшла центральну частину міста.  Залюбки приєднувались до параду і місцеві жителі. Від сажотрусів вони отримували приємні дрібнички на згадку. 

Свої подарунки Берталону бачі  підготували і самі мукачівці. Одна з кав’ярень виготовила шоколадний торт. Майстерня карамелі також  підготувала солодощі, які Берті бачі відразу роздав дітлахам. Отримав у подарунок Берталон Товт і сертифікат на екскурсію в гори. 

Ну, а в центрі міста, біля пам’ятника сажотрусу, ювіляра чекала ще ціла купа подарунків та сюрпризів. Один з них – новенький велосипед. А ще різноманітні сувеніри. Ну, і звичайно  слова вітань та побажань дожити ще до ста років. Міський голова Мукачева пообіцяв ініціювати присвоєння Берталону Товту звання почесного мукачівця.

Світлана КОМЛЄВА, фото автора, 

«Карпатський об’єктив»

 

28 липня 2019р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів