В Ужгороді відкрили інклюзивну школу-крамницю

В Ужгороді відкрили інклюзивну школу-крамницю
Інклюзивну школу-крамницю соціального проєкту «Золоті серця Закарпаття» у партнерстві благодійного фонду «Все можливо» та департаменту праці і соціального захисту населення Ужгородської міської ради презентували сьогодні в історико-культурному комплексі «Совине гніздо».

 

Голова благодійного фонду «Все можливо» Олена Логвиненко розповіла про задум – об’єднати батьків, органи влади, підприємців та всіх небайдужих і започаткувати в Ужгороді школу-крамницю, де дітей, підлітків з інвалідністю професійні кондитери навчатимуть виготовляти солодощі, і ці вироби тут же продаватимуть. Директор департаменту праці та соціального захисту населення Андрій Біксей зазначив, що наразі на державному рівні не вироблено комплексний, на всіх етапах, підхід супроводу людей з інвалідністю, зокрема щодо адаптованих програм зайнятості, послуг підтриманого проживання. Тому мета проєкту, який представляли сьогодні, – допомогти навчитися працювати, а відтак і заробляти гроші дітям, підліткам із розладами ментальної сфери та спектру аутизму. Для них це буде і зайнятість, і трудова реабілітація, і психологічна підтримка.

Проєкт передбачає, що 2 професійні кухарі навчатимуть дітей робити солодощі. Діти будуть також готувати каву, обслуговувати клієнтів, спілкуватися з ними. Олена Логвиненко наголосила, що все вироблятиметься винятково з якісної сировини, зокрема шоколаду. У презентації навели розрахунки, скільки і на що треба коштів, зазначили, що при цьому за рік планують вийти на самоокупність. А поки що запрошують бізнес допомогти в реалізації цього соціального проєкту, облаштувати кондитерську школу-крамницю. Робота над втіленням задуму стартувала, вже орендували приміщення на вул. Олександра Митрака, 11, триває облаштування. Там протягом 5 днів на тиждень діятиме навчальний центр для осіб з інвалідністю, проводитимуть майстер-класи, а на першому поверсі облаштують безпосередньо крамницю-кондитерську.

Ужгородський міський голова Богдан Андріїв привітав ініціаторів проєкту та подякував їм і батькам за турботу про дітей, за те, що дбають, аби вони не були відірвані від суспільного життя, приносили користь місту, могли себе реалізувати. Богдан Євстафійович запевнив, що міська рада підтримає проєкт і запросив долучатися підприємців. Побажав інклюзивній школі-крамниці успіху задоволених відвідувачів.

Зазначалося також, що з представниками благодійного фонду «Все можливо» міська влада співпрацює вже близько 2 років, реалізовано окремі ініціативи, а «Золоті серця Закарпаття» – один із прикладів соціальних проєктів, які будуть успішно реалізовуватися в нашому місті.

Після презентації проєкту всіх пригостили солодощами, які приготували професійні кондитери Павло Бодак та Любов Керецман. Саме вони й навчатимуть приготуванню смаколиків. Відкриття інклюзивної крамниці-кондитерської планують на жовтень.

Джерело: прес-служба Ужгородської міської ради

 

01 серпня 2019р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів