Ветеранський «Поступ» творить нову історію закарпатського футболу

Ветеранський «Поступ» творить нову історію закарпатського футболу
Нещодавно на європейських іграх ветеранів-майстрів у італійському Турині футбольна ветеранська збірна команда краю «Поступ» з с. Коритняни (Ужгородський район) із гравців старших за 55 років у своїй віковій групі стала володарем золотих нагород. Яким вийшов шлях до перемоги в нашої команди, її організацію на цю поїздку довідувався у граючого тренера «Поступу» Еміла Грицище.

 

- Еміле Федоровичу, як взагалі виникла ідея взяти участь у таких спортивних змаганнях серед ветеранів-майстрів?

- Цю ідею виношую давно, адже наша ветеранська команда «Поступ» (Коритняни, Ужгородський район) неодноразово ставала чемпіоном України у віковій групі старше 50 та 55 років, тож ставив собі за мету взяти участь у чемпіонаті світу або ж континентальних змаганнях серед ветеранів. Ще в 2013 році проводилися 8-мі світові ігри серед ветеранів, однак, нам забракло коштів відвідати ці змагання. В 2015-му році в французькій  Ніцці проводилися європейські ігри, нам знову не вдалося поїхати також  через брак фінансування. В 2017-му році в Новій Зеландії пройшли девяті  світові змагання серед ветеранів, туди, звісно,  й не мріяв поїхати разом з командою. Лише за моїми найскромнішими підрахунками нам потрібно було 80 тисяч доларів США, щоб взяти участь у цих звитягах. І лише в цьому році зумів таки віднайти ресурси, зібрати хлопців і  презентувати наш край, країну на європейських іграх ветеранів-майстрів, які проводилися вже значно ближче - в італійському Турині. Велику допомогу в організаційних питаннях надала генеральний секретар асоціації ветеранів спорту України Валентина Скрипкіна. А в організації поїздки нам фінансово допомогли Ужгородська районна рада та цілий ряд спонсорів, яким дуже вдячні.

- Як відбирали футболістів до складу «Поступу», з цим труднощів не виникло?

- До 30 червня нам потрібно було вже зареєструвати команду, лише за реєстрацію кожного гравця потрібно було внести 175 євро. Вдалося зібрати 15 гравців, правда, задля того, щоб бути впевненим у тому, що футболіст поїде й не підведе, ставив умову, що кожен платитиме внесок сам за себе, а опісля турніру ці кошти їм поверну. Саме після такої умови велика частина ймовірних кандидатів до складу «Поступу» відсіялася,  довелося залучати ветеранів з інших областей - з Києва та Запоріжжя, щоб доукомплектувати наш колектив, мінімальна кількість якого мала скласти 13 спортсменів. 

- Як проходили змагання, та з ким конкурували в боротьбі за європейське золото? 

- Загалом у змаганнях з футболу брали участь 16 команд у різних вікових групах:  +35, +40, +45, +50 та +55 років. У нашій віковій групі були 4 команди – дві італійські «Вінтаж» та «Евер Грін», а ще в нашу групу потрапила ще одна команда з України ветеранів +45 «Пирятин», яка з нами грала поза конкурсом.   Перший поєдинок зіграли з «Евер Грін», у якому здобули переконливу перемогу – 5:0, наступного дня зійшлися з «Пирятином». Ще перед грою домовилися, оскільки матч не впливає на турнірне становище й носив статус майже товариського, тож гратимемо максимально коректно.  Однак, вийшло так, що саме в цьому матчі п’ятеро гравців з нашої команди  травмувалися через доволі жорстку гру пирятинців, які чомусь вирішили викластися ледь не по максимуму у цій зустрічі. Вони нас переграли – 0:5, однак цей результат не йшов до заліку, адже виступали в різних вікових групах. Добре, що після цього двобою мали два дні вихідних і зуміли відновитися до вирішального поєдинку з італійським ФК «Вінтаж». Завдяки єдиному голу зуміли святкувати вікторію над господарями і таким чином вийшли в фінал, де знову зійшлися з місцевим «Евер Гріном».

У першій половині зустрічі італійці чинили відчайдушний спротив, не дозволяючи нам вийти на оперативний простір. Лише в другій половині зустрічі ми таки зуміли дотиснути італійців й провести 4 мячі у їх ворота, натомість, пропустивши у власні лише один гол.  У підсумку стали чемпіонами цього турніру.  

- Розраховували, що зможете вибороти золоті нагороди європейських ігор серед ветеранів?

- Перед поїздкою сподівалися, що зможемо взяти третю сходинку, а виявилося, що зуміли стати чемпіонами. Гадаю, це хороший здобуток і приємно, що саме наша команда вперше в історії стала переможцем у цій віковій групі.  

- Власне, окрім спортивних звитяг, чим ще  вразив Турин?

- Дуже гарне місто, яке було колись столицею Сардинського королівства, гарна архітектура, привітні люди, які охоче допомагали орієнтуватися в місті. Сподобалося, що на вулицях Турина дуже багато бюветів, з яких кожен охочий може піти попити води в літню спеку.  Побували на «Альянц Стадіум», де виступає європейський гранд - футбольний клуб «Ювентус». Потоваришувалися з італійськими ветеранами, довелося трохи повчити їх української мови -  на привітання «Прівєт Україна!», зауважив, що слід казати «Вітаю Україна!»  а замість «спасібо» - «дякую», та ще багато інших слів. Тому вже наступного разу саме так віталися й дякували й казали до побачення на початку та по завершенню матчів, в свою чергу так само навчали нас італійської.

- Після такого вдалого міжнародного дебюту в майбутньому й надалі плануєте брати участь у таких спортивних змаганнях?

- Так, звісно, хотілося б позмагатися і на ветеранському чемпіонаті світу, який пройде 2021 році в Японії. Якщо вдасться зібрати кошти, то обов’язково поїдемо, якщо ж не вийде, то дочекаємося європейський ігор ветеранів.

Uzhgorod.net.ua

 

15 серпня 2019р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів