Володимир Феськов: Закарпатська ОДА продовжує блокувати децентралізацію вже без Москаля

Володимир Феськов: Закарпатська ОДА продовжує блокувати децентралізацію вже без Москаля
Інакше охарактеризувати дії обласної адміністрації з листа-відповіді Великоберезнянській селищній раді я не можу. Так, це при новопризначеному голові, який декларує сприяння реформі.

 

Не знаю навмисно чи випадково, але це скандал. Ми маємо справу з неприхованим саботажем позиції Президента України та його Адміністрації. Ми маємо справу зі #зрадою, – пише Володимир Феськов інтернет-виданню Varosh.

Великоберезнянська селищна та Розтоцько-Пастільська сільська ради звернулись до ОДА 23 липня за висновком про утворення ОТГ. Документ важливий, аби завершити процедуру створення Великоберезнянської ОТГ. Це формальність, яка вимагає від службовців адміністрації перечитати 2 сторінки тексту (проект рішення та план організаційних заходів) та з’ясувати, чи не суперечать вони Конституції України та законам. Зазвичай, навіть юрист-новачок сільської ради здатний виробити проект що не викликає зауважень у державних службовців. А якщо вони виникнуть, то ОДА вказує конкретно, які саме статті порушено. Проект правиться і подається повторно, отримуючи врешті позитивний висновок. Таким чином, адміністрація виконує роль коректора, і ніяк не блокувальника. На Закарпатті ж в останні роки – все навпаки…

Починаючи з 2016 року Закарпатська ОДА часів голови Геннадія Москаля використовувала участь в процесі створення ОТГ для його блокування. Перші перешкоди стосувались Нижньоселищенської та Полянської ОТГ. Остання “з боями” вирвала перемогу, перша – залишилась в історії. У 2017 році “на паузу” поставили Холмківську та Горондівську; у 2018 – Великоберезнянську та Виноградівську. Між тим (для справедливості), позитивні висновки отримували Перечинська, Іршавська та Баранинська ОТГ. Однак це можна сміливо пов’язати з доцільністю, якою повсюдно користувався Москаль, що на будь-якій посаді був “ментом до кісткового мозку”.

“Менти знатні винахідники”, саме тому екс-голова ОДА перший і єдиний серед інших очільників областей, взявся блокувати створення ОТГ, не приховуючи цього. Замість висновків щодо проектів рішень, він видавав листи-відписки. Таким чином, Геннадій Москаль формально щось відповідав місцевим громадам, але за суттю ця відповідь висновком не була. Без висновку – громади не могли завершувати об’єднання.

“Ляпасом в обличчя” Москаля стало створення Мукачівської ОТГ, яка перша серед інших громад взяла на озброєння принцип, коли в ОДА, відповідно до закону, є 10 робочих днів для надання висновку. Якщо його немає (ні позитивного ні негативного) – громади трактують це як мовчазну згоду, і продовжують процес об’єднання, завершуючи його. У результаті, в державному бюджеті на 2019 рік Мукачево фігурувало як об’єднана територіальна громада. Сміливі завжди мають щастя (с).

Інші чотири міста обласного значення, схоже, не бажали створювати ОТГ ціною сварки з Москалем. Окремі громади розпочали боротьбу, в якій обирали слабкі за результатом способи, а домінуюча більшість відклала свої документи на об’єднання “в шухляду”, навіть не подаючи їх. Аби лиш Москаль не дзвонив, бо, кажуть, він як дзвонив, то страшно матюкався, а ще, “краник фінансування” погрожував перекрити і давав команду “фас” контролюючим органам. А де ви бачили місцеві ради без “косяків”?

Після поразки Петра Порошенка на виборах, Геннадій Москаль поїхав із Закарпаття. Відтак, начебто з’явилось “зелене світло” для реформи в області, яка без сумніву, катастрофічно відстала навіть від областей, де проходять активні бойові дії, що безумовно впливає на динаміку створення ОТГ (Закарпатська – 7 ОТГ; Донецька – 17 ОТГ; Луганська – 23 ОТГ). І тепер, здавалось, потрібно швидкими темпами набирати оберти, сприяти всім хто має бажання і сміливість в Закарпатті об’єднуватись.

Поки обов’язки голови ОДА виконував Іван Дуран, висновок отримала Горондівська ОТГ. За «своєю справедливістю» подалась і Великоберезнянська ОТГ. На цей момент головою ОДА став Ігор Бондаренко, людина команди президента, який, між іншим, декларує курс на пришвидшення реформи.

І от неочікуваний поворот адміністративної вертикалі Володимира Зеленського на Закарпатті – висновку немає.

Його не надано Великоберезнянській та Розтоцько-Пастільській місцевим радам. Ось лист-відповідь, який вони отримали від ОДА.

  Berezvidpok 1

Berezvidpok2 11

Давайте розкладемо «по полицях» відповідь та дії ОДА:

  1. ОДА порушила закон Про добровільне об’єднання, надавши відповідь на 12-ий робочий день. Закон вимагає “протягом 10 робочих днів з дня отримання проекту” ч. 4 ст. 7
  2. ОДА порушила закон Про добровільне об’єднання, не надавши висновку ВЗАГАЛІ. Висновок (позитивний чи негативний) відповідно до закону це 1) розпорядження голови ОДА та 2) відповідний висновок. Ми ж маємо справу з твором на вільну тему «Чому ми вам повертаємо документи», підписаний головою ОДА.
  3. ОДА порушила закон безпідставно повернувши “матеріали на допрацювання”. Частина шоста, на яку посилається адміністрація, вимагає повернення на доопрацювання у разі (!) невідповідності документів, що подала селищна рада, Конституції та законам України. Ніде у відповіді не сказано про невідповідність законодавству.
  4. ОДА порушила закон Про місцеві адміністрації, вийшовши за межі своїх повноважень, відмовившись прямо виконувати закон та втановлюючи додаткові умови його виконання: “після схвалення зазначеного Проекту перспективного плану та затвердження його КМУ, ОДА буде надавати висновки”
  5. ОДА порушила принцип добровільності, який настільки важливий і ключовий в реформі, що став частиною назви закону “Про добровільне об’єднання територіальних громад”. Адміністрація натякає, що ініціаторам створення ОТГ варто “привести у відповідність до переліку перспективних спроможних громад кількість місцевих рад які об’єднуються”, тобто, об’єднатись так як це бачить ОДА, а не як це бачать місцеві громади.
  6. ОДА діє непрофесійно, адже навіть з тексту зрозуміло, що пишуть його особи, що не розбираються в процесі (це може прозвучить некоректно, але мені особисто дивно бачити у виконавцях Миколу Пігуляка). Об’єднуються ТЕРИТОРІАЛЬНІ ГРОМАДИ, а не місцеві ради, як зазначено в листі.
  7. ОДА створило напругу серед громад, що на завершальних етапах формування ОТГ, бажаючи встигнути об’єднатись ще в 2019 році. Висока ймовірність того, що вони зупиняться за звичкою виробленою при Москалеві. «Інакшість» нової влади тане в очах жителів цих громад, які точно більшістю голосували за зміни в країні.
  8. Справа Москаля жива. Трюк з униканням забов’язання надати висновок – не є новий. Його придумав Геннадій Москаль. Тож, виглядає так, наче ми маємо справу з ділами Москаля, які справді “живуть” досі, бо в ОДА працюють руки якими “майстер матюків” творив свої ганебні справи. Швидше за все, брак досвіду і часу, щоб у всьому розібратись – грає проти Ігоря Бондаренка. І вже зовсім відверто – проти нього грають ті, хто є авторами цього тексту-відповіді, чи радниками такої стратегії. Блокуючи громаду новий голова Закарпатської ОДА стає схожим на Москаля. З різницею, що не матюкається. Мені через це дуже прикро. Особисто підбурював голів громад «на паузі» подаватись на висновок за нового голови ОДА.

 А ще в мене особисто є присмак «багатоходовки». Без нього – ніяк. ОДА надала лист-відповідь 8-го серпня, а надіслала 12 (згідно штампу на поштовій марці). Отримала селищна рада – 20го. При цьому, відсутній “хайп” серед громадськості, що є членами «міжвідомчої робочої групи…» при ОДА (до речі, тої громадськості, яка боялась при Москалеві прямо говорити, що він блокує децентралізацію, наче її блокують білі ходаки або якась знеособлена ОДА). Словом, якось все тихо.

Ніби реальна децентралізація, це коли відбудеться договорняк, група виробляє проект перспективного плану, облрада його ухвалює, Кабмін – затверджує, і лиш тоді видаються висновки.

Видається, що в такий спосіб ОДА хоче блокувати створення десятитисячної Дубриницько-Малоберезнянської ОТГ, частина громад з якої на думку ОДА повинна входити до Великоберезнянської ОТГ. Її створення давно стало подразником у Великоберезнянській РДА, про що неодноразово згадувалось на її нарадах, і схоже, єдиний шанс завадити процесу – блокувати “методами Москаля”. 

Картинка наступна: видачу висновків зупиняють, навіть для таких переконливих у інфраструктурній та фінансовій  спроможності ОТГ як Великоберезнянська. Після цього всім наступним бажаючим і менш переконливим можна сміливо «ліпити» те саме. За ймовірним задумом цієї історії, висновки в кращому разі ОДА видаватиме в жовтні. А тоді, вони нікому не потрібні будуть, адже на той час вибори для ОТГ в 2019 році будуть оголошені, і всім іншим залишиться чекати 2020 року, коли примусово об’єднають і запросять на вибори 25 жовтня. Або навіть швидше, десь весною наступного року.

Тобто таким чином може відбутися не просто хай і тимчасове але подальше блокування реформи децентралізації, а й також підміна її сутності, яка грунтується на добровільному об’єднанні спроможних громад.

Така от вимальовується багатоходівка, якщо вірити в те, що ОДА на неї спроможна. Однак, мені хочеться вірити що це просто співпадіння і малоймовірний сценарій. Ну не може адміністрація ігнорувати розуміння, що відтепер їй доведеться відмовляти всім іншим бажаючим громадам. А вони є і будуть. При цьому, обласна рада для ОДА вже давно не та, що при Москалеві. У ній треба збирати голоси, щоб реалізувати план. А голоси дають представники тих самих громад, яким відмовлено. І ой, не хочеться щоб повторилась історія 2015 року, де службовці ОДА на всіх парах дали в штангу депутатів обласної ради і не проголосували перспективний план, а потім брязнувши дверима, пішли із зали засідань, забувши про Перспективний план на 4 роки. Зганьбитись двічі – це вже системна неспроможність.

Хочеться вірити в мудрість всіх, і те що вона – переможе

Володимир Феськов, експерт з децентралізації Фонду підтримки професійної політики

Varosh

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

22 серпня 2019р.
-->

До теми

Коментарі:

  1. феськовкузел 2019-08-22 / 14:50:51

    но пак давун сись феськов. взяли продажного активісту з долларом у гудзиці в офіс реформ а оно тугоє -інтервю глупі дає. методику формування сесе тіля даколи читало? а пропозиції кийова на 40 громад оно виділо?