Зловити літо за хвіст: де на Закарпатті ще можна влаштувати відпочинок по-літньому

Зловити літо за хвіст: де на Закарпатті ще можна влаштувати відпочинок по-літньому
За прогнозами українських синоптиків, початок осені буде спекотним. Тож є шанс встигнути на літній відпочинок, не відлітаючи у теплі країни.

 

Для багатьох осінь почалася несподівано, тож думки про те, що не встигли відпочити по-літньому, можуть і до осінньої депресії довести. Але впадати в неї ще зарано, адже початок вересня, як обіцяють закарпатські синоптики, буде літнім. Тож тим, хто не встиг цього сезону з'їздити на море, чи просто похизуватися фотографіями в купальниках у соцмережах, треба вирушати на Закарпаття. Тут, звісно, моря немає, але озера і водоспади настільки мальовничі, що і фотосесії можна буде влаштувати, і накупатися досхочу.

Однією з таких красивих і взірцевою для фото водойм є закарпатська Блакитна лагуна. Це місце відкрили туристи всього кілька років тому. Лагуна розташована в лісовій місцевості за сім кілометрів від місця, де можна залишити авто у селі Чорноголова Великоберезнянського району на річці Лютянка. Дорога до водойми у доброму стані, а природа тут охайна і мальовнича.

До затишного місця, де утворилася заводь з водою кольору морської хвилі, курсують охочі побачити красу туристи та вибираються на відпочинок місцеві мешканці. І це попри те, що локації не так просто дістатися. Водойма глибиною до трьох метрів - чиста і прозора.

У лагуні водиться чимало риби і, здається, вона звикла до туристів, бо плаває зовсім поряд. Вода у гірській річці не прогрівається, але це не стримує туристів від купання.

На Закарпатті можна відпочити найвище в Україні. Для цього треба дістатися найвисокогірнішого озера країни Бребенескул. Це диво є частиною Чорногірського хребта, через який пролягає маршрут, популярний серед туристів.

Озеро має льодовикове походження. Довжина його становить близько 140 метрів, а максимальна глибина - 2,8 метри. Живиться Бребенескул за рахунок джерел, а також танення снігу і дощів.

Віддаленість від великих промислових центрів і великого скупчення людей дозволяє воді в озері бути чистою і прозорою. Бребенескул вважається найтеплішим серед усіх озер Чорногірського хребта. Температура води досягає 15 градусів.

Крім унікальних озер, на Закарпатті є і унікальні водоспади. Один з таких – водоспад Скакало. Називають його так, бо він грайливо скаче декількома потоками серед валунів в урочищі Мукачівського району. Його утворює гірський потік в долині річки Синявки (права притока р. Іршави басейну Тиси).

Розташувався водоспад в урочищі Нижнє Грабовище, неподалік від селища Чинадієва. Вода спадає кількома струменями по кам'яних брилах з 6-метрової висоти.

Кам'яна гряда, що перетинає лісистий схил гори, перегороджує тут шлях водотоку, і струмок трьома ступенями зривається з уступів, утворюючи чотириметровий каскад струменів, немов скачуть з каменя на камінь.

Ще один диво-водоспад, в якому купаються відчайдухи – Труфанець. Окрім краси, цікавий він і тим, що є найвищим водоспадом на Закарпатті. Висота - 36 метрів. Розташований біля траси Ясиня-Рахів, 2 км від повороту на Драгобрат, на потоці Труфанець - права притока р. Чорна Тиса, на південно-східних схилах Свидовецького хребта.

Утворений на місці виходу на поверхню стійких до руйнування піщаників. Потік бере початок у субальпійському поясі на висоті 1720 м у підніжжя гори Близниця. Довжина потоку - 2830 м. У лісовому поясі він частково (230 м) протікає під землею. Спадає кількома каскадами.

А для тих, кому походи у гори у пошуках водойм видаються зайвими, на Закарпатті є старий-добрий "морський" відпочинок – на Солотвинських озерах у Тячівському районі. Про лікувальні властивості води та соляних кімнат знають далеко за межами Закарпаття, тому українці з легкістю обирають озера замість моря. Старовинна назва Солотвина - Слатина, що означає "солона вода", вперше згадується в 1360 році. Вже тоді тут добували сіль. Солотвине стоїть на величезному соляному куполі. Сіль залягає під землею на глибині лише 200-300 м.

Майже всі туристи приїздять сюди для оздоровлення. Адже за своїми властивостями, кажуть відпочивальники, вода не поступається морській. Вона корисна для лікування хвороб нервової системи, радикулітів, плевритів, артритів, захворювань шкіри. У Солотвині більш-менш розвиваються так звана "курортна" інфраструктура. Тож для прихильників лінивого відпочинку знайдуться і бари-ресторани, крамнички і розваги. Щоправда, тут вже доведеться пожертвувати мальовничими краєвидами – все ж таки більш "дикі" водойми на Закарпатті виглядають привабливіше.

Варіантів для продовження літнього сезону на Закарпатті - безліч. Клімат, природа, різноманітність і, головне, бажання дозволяють влаштувати відпуску, навіть, коли сезон офіційно завершився.

Джерело: Depo.Закарпаття.

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

01 вересня 2019р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів