Гора, на яку не підеш у «шльопках»: трохи про особливості Петроса

Гора, на яку не підеш у «шльопках»: трохи про особливості Петроса
Четверта за висотою і найнеприступніша вершина Українських Карпат – Петрос. Із багатьох ракурсів вона видається вищою за сусідку – Говерлу і "випадає" із ланцюга чорногірського хребта.

 

Підйоми на Петрос із усіх боків стрімкі, буквально вертикальні, складні. Гора "притягує" блискавки, тому її ще називають Грозовою. Вітри викручують все, що люди намагаються встановити на вершині.  Через те, що там залізні хрести мало не у вузли в'яже, переказують, що гора – язичницька, перебуває під владою Перуна.

Усю "крутизну" Петроса розумієш не очима,а "ногами" 

Найцінніший транспорт у карпатських горах 

"Маленький" сусід Петроса

Скелі на підйомі до вершини. Маршрут чітко промаркований 

Легенди ж пов'язують назву з хлопчиком Петром, який із сестрою-близнючкою колись давно вирушив до страховиська, котре жило в тих краях і вже поїло у людей усю худобу, котрою довколишні селяни намагалися його задобрити. Дівчинка піднялася до Страхопуда, відволікала його розмовами, а брат поцілив у чудовисько стрілами  і вбив. На честь героя вершину, звідки він стріляв, назвали Петрос, а ту, куди пішла до Страхопуда дівчинка – Близницею.

Інша легенда розповідає про історію трагічного кохання молодят Петроса і Говерли, а найбільше  назва свідчить про кам'яний – буквально, але й образно – характер цієї вершини. Гірські рятувальники, яких на ці дві гори працює шестеро, розповідають, що чи не найбільша небезпека – лавини, кожного року не одного відчайдуха, насамперед із тих, що ризикують іти взимку, доводиться  видирати у смерті. Через складність, залежність від погоди, Петрос менш малолюдний і "затоптаний" ніж сусідня Говерла.

"Сходи" на підйомі

А такі "стежки" схилом прокладає собі вода 

З його схилів і найвищої точки – довкруги – без кінця і краю – гори, хребти. Попід хмарами – гори на території Румунії, смерекова, а тому смарагдова Івано-Франківщина та іншого тону зелене, а восени з багрянцем, бо листяно-букове, Закарпаття.  

Її величність Говерла 

До речі, на вершині гори – не просто чудовий мобільний зв’язок, а й повноцінний 4G! Хоча вже за кілька кроків на схил – зникає все :).

Складність і неймовірні емоції подолання Петроса у суботу, 7 вересня, пізнавали працівники Закарпатського обласного управління лісового та мисливського господарства, які піднялися на нього напередодні професійного свята – Дня працівника лісу.

Це – вже третій із 6 українських двохтисячників, які вирішили підкорити лісівники Закарпаття. Почали торік у такі ж дні із Говерли, а згодом піднялися і на Піп Іван Чорногорський. Близько восьми десятків управлінців, керівників лісгоспів та журналісти у суботу, 7 вересня, здолали 2020 метрів суворого Петроса.   

Загальне фото під час підйому 

І фото після спуску

 uzhgorod.net.ua 

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

10 вересня 2019р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів