Разом з усім світом: студенти прибрали з берегів Ужа пластик, одяг і навіть мило!

Разом з усім світом: студенти прибрали з берегів Ужа пластик, одяг і навіть мило!
Кількість сміття непинно збільшується, його концентрація у світовому океані за розмірами вже як ТРИ Франції! Розуміючи наслідки проблеми, 20 вересня студенти УжНУ долучилися до наймасштабнішої у світі акції World Cleanup Day.

 

У рамках акції понад 160 країн світу виходить на прибирання. В Україні ініціатором її проведення є всеукраїнський молодіжний рух Let’s Do It! У нас акцію підтримав Ужгородський національний університет. Понад 30 волонтерів УжНУ долучилося до наймасштабнішого заходу у світі. Зокрема, підтримали її студенти факультету історії та міжнародних відносин, хімічного та фізичного факультетів.

Завдання World Cleanup Day полягає не тільки в тому, щоб зібрати непотріб, але й у тому, щоб його розсортувати. Спеціально підготували ємності для скла, пластику, паперу та решти знайденого, а також окрему місткість – люльку Мамая – для одноразових стаканчиків.

Ганна Мелеганич

Ганна Мелеганич

«Ми хочемо не просто поприбирати, а змінити екосвідомість молоді: важливо не тільки не смітити, а й сортувати сміття та зменшувати його кількість, – пояснює керівниця Ресурсного центру зі сталого розвитку Ганна Мелеганич. – Тепер нас більше, ніж торік: акція відбувається у п’ятницю, а не у вихідний, а до її промоції долучився студпростір «Aura Academica». Також цього року охопили більшу територію. Однак головне, що тепер нам вдалося долучити організацію, яка займається сортуванням сміття. Тож точно знаємо, що зібране сьогодні буде перероблене».

Озброївшись рукавичками та сміттєвими пакетами, штурмом узяли всю Студентську набережну: від транспортного мосту аж за ПАДІЮН у бік підвісного. Так протягом 30–40 хвилин назбирали немислиму кількість пакетів зі сміттям. Серед цікавих знахідок – мило й туалетний папір, іграшковий візочок, люстерко, одяг… Однак найбільше тут пляшок: пластикових та скляних.

Андрій Іпатов

Андрій Іпатов

Першокурсник фізфаку Андрій Іпатов долучився до акції на запрошення факультетських товаришок. Розповідає: «Я сортую сміття вже близько восьми років. До цього привчила мама, пізніше такі цінності прививали й у школі – я жив у Іспанії. Уже три роки живу в Україні й продовжую сортувати, звичка не змінилася. Відсортовуємо з сім’єю скло, пластик, папір, які здаємо на переробку».

На щастя, екосвідомість у населення зростає, однак часу на роздуми нема. Якщо вже не вживати заходів, зміни клімату будуть незворотними й спричинять не тільки зникнення багатьох видів рослин і тварин, а й стихійні лиха та спалахи захворювань. Запобігти цьому можна: потрібно зменшити продукування сміття (бодай користуватися екоторбами та відмовлятися від зайвих пакетів для товарів у магазині). Залишки, яких уникнути не виходить, – сортувати й здавати на переробку.

Ксенія Шокіна

Медіацентр УжНУ

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

23 вересня 2019р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів