Обов’язкові щеплення, обмежувальні заходи та призупиненння навчального процесу – що вирішили на протиепідемічній комісії міськради?

Обов’язкові щеплення, обмежувальні заходи та призупиненння навчального процесу – що вирішили на протиепідемічній комісії міськради?
Засідання міської протиепідемічної комісії щодо посилення заходів та настороженості у зв’язку з виявленням студентів Ужгородського національного університету, які захворіли на дифтерію, провели сьогодні в Ужгородській міській раді.

 

Як наголосив на початку засідання міський голова, голова протиепідемічної комісії Богдан Андріїв, міська влада не приховувала інформацію про випадки із захворюванням на дифтерію, були зроблені всі необхідні кроки для виявлення і обстеження тих, хто контактував із хворим, обмеження поширення недуги. Сьогодні зібрали комісію, всіх, хто може вплинути на ситуацію, щоб обговорити та прийняти рішення, як діяти далі. Богдан Євстафійович відзначив, що на комісії присутній і представник міністерства охорони здоров’я України, керівники медичних закладів, міського управління освіти, УжНУ, Державної служби з надзвичайних ситуацій тощо.

Начальник управління охорони здоров’я Ужгородської міськради Василь Решетар сказав, що мета проведення відкритого засідання протиепідемічної комісії – не заспокоювати і не лякати, просто всі повинні мати достовірну інформацію, що зараз відбувається в Ужгороді із захворюваністю на дифтерію. Повідомив, що після звернення іноземного студента медичного факультету до лікарні і підтвердження хвороби вжили всіх передбачених заходів, почалося обстеження контактів захворілого, оглянули 121 особу з числа студентів та викладачів, бактеріологічно обстежено 44, ознаки захворювання є у 15 осіб.

Василь Васильович наголосив на необхідності щепитися – тим, хто не пройшов вакцинацію або щеплений із відхиленням від календаря щеплень. Вчора Ужгород додатково отримав 8 тисяч доз вакцини, крім сімейних амбулаторій, передадуть їх і в приватні медзаклади, щоб люди і там могли отримати щеплення безкоштовно.

Головний лікар обласної клінічної інфекційної лікарні Михайло Поляк повідомив, що в усіх захворілих легка форма захворювання, вони отримують необхідне лікування. 8 доз сироватки використали для чотирьох хворих, тому звернулися до міністерства охорони здоров’я щодо додаткових. Обіцяли поділитися сироваткою і з інших областей. Михайло Амброзійович наголосив на важливості проводити обстеження й далі і не лише тих, хто безпосередньо контактував із захворілими, бо можуть бути й інші носії, які наразі не мають клінічних проявів, але виділяють бактерії і можуть заразити оточуючих. Акцентував, що є рішення Конституційного Суду щодо заборони нещепленим відвідувати організовані колективи і ним треба скористатися.

Михайло Амброзійович наголосив на обов’язковому вчасному зверненні до лікаря, адже ця хвороба дає високу смертність. Попросив також не плутати вакцину і сироватку. Сироватка – ліки для тих, хто захворів, вакцина – превентивний засіб, щоб не було захворювань, вакцини в Ужгороді – достатньо. Дифтерія – хвороба керована, уникнути її допомагає вакцинація, але, відзначив, що наразі як на Закарпатті, так і в усій Україні низький відсоток щеплень – менше 50%, а для суспільного імунітету він має сягати не менше 95%.

Працівники Ужгородської міськрайонної філії ДУ «Закарпатський обласний лабораторний центр МОЗ України» активно працюють зараз щодо дифтерії у двох напрямках – запровадженні комплексу заходів на локалізацію осередку та недопущенні масового поширення недуги, – повідомила завідуюча відділенням організації епідеміологічних досліджень Ужгородської міськрайонної філії ДУ «Закарпатський обласний лабораторний центр МОЗ України» Світлана Оберемко. Людям хвилюватися підстав немає, але якщо є якісь симптоми – потрібно звертатися до сімейних лікарів. Розповіла, що дифтерія поширюється не лише повітряно-крапельним, а й побутовим шляхом, через предмети і брудні руки, тому потрібно дотримуватися правил особистої гігієни.

Начальник відділу епіднагляду Центру громадського здоров'я міністерства охорони здоров’я України Роман Родина відзначив, що дії міської влади Ужгорода та ужгородських медиків у цій ситуації правильні. Зараз, на його думку, треба максимально провести обстеження і виявити носіїв, лабораторні потужності дозволяють це зробити. Повідомив, що сьогодні на засіданні МОЗ прийняло рішення передати Ужгороду 20 флаконів сироватки з інших областей, також міністерство дало дозвіл на вакцинацію іноземних студентів препаратами, які наявні в місті. Наголосив, що вакцинація – єдиний спосіб запобігання дифтерії.

В.о. ректора УЖНУ, проректор Олександр Сливка повідомив, що з міською протиепідемічною комісією і надалі узгоджуватимуть усі дії, подякував медикам, які оперативно провели діагностику. Наразі, за його словами, обмежили навчальний процес на медичному факультеті №2 (для іноземних студентів), вирішують питання щодо медичного факультету з українською мовою навчання та стоматологічного. Звернулися в Посольство Індії з проханням про поставку сироватки, яка виробляється в цій країні.

Директор Ужгородського міського центру первинної медико-санітарної допомоги Тетяна Козак відмітила, що ужгородці в останні дні почали активно звертатися по щеплення, так, лише за 3 години сьогодні вакцинувалися 450 мешканців, загалом за 3 дні дуже багато звернень щодо щеплень. Повідомила, що вакцинацію проводять у всіх 8 сімейних амбулаторіях, додатково відкрили ще 3 пункти в УжНУ. Завдяки проведеній роботі непоганий показник вакцинованого дитячого населення з дотриманням календаря щеплень – 80%. На жаль, невідомо, чи вакциновані студенти, бо на державному рівні відмінено довідку про щеплення, яку раніше подавали при вступі.

Наталія Мухомедьянова, начальниця міського управління освіти, розповіла, що проводяться додатково роз’яснювальні бесіди з батьками про важливість щеплення, у школах, садках проводиться вологе прибирання, провітрювання, особлива увага – дотриманню санітарно-гігієнічних норм.

Заступник міського голови Олександр Білак повідомив, що всім керівникам установ, організацій, підприємств незалежно від форм власності будуть надані рекомендації, як діяти. Нагадав, що раніше епідкомісія уже приймала рішення про те, що мають бути щеплені згідно з календарем усі медики, педагоги, не можуть бути допущені до навчання діти без щеплень тощо, і якби це рішення виконувалося, такої ситуації могло б не бути.

Протиепідемічна комісія прийняла рішення:

- від сьогодні, 24 жовтня, призупинити навчальний процес студентів медичного факультету №2 до завершення комплексу медичних оглядів та лабораторних обстежень і профілактичних щеплень і до окремого розпорядження;

- обмежити доступ до клінічних баз студентів медичних факультетів з 25 жовтня і до окремого розпорядження;

- забезпечити скерування студентів без документально підтверджених даних про вакцинацію у пункти щеплення згідно з узгодженими графіками;

- зобов’язати викладачів УжНУ пройти щеплення від дифтерії;

- медичним закладам міста незалежно від форми власності забезпечити проведення щеплень від дифтерії на безкоштовній основі.

Управління охорони здоров’я Ужгородської міської ради має забезпечити координацію роботи міських лікувально-профілактичних закладів відповідно до спільного наказу управління охорони здоров’я та Ужгородської міськрайонної філії «ЗЛЦ МОЗ України» 22.10.2019 № 172/12-с. Ужгородська міськрайонна філія ДУ «Закарпатський обласний лабораторний центр МОЗ України» має забезпечити систематичний моніторинг стану епідемічної ситуації з дифтерії у місті та інформувати про це Ужгородську міську раду, постійно інформувати про стан епідемічної ситуації з дифтерії серед студентів та населення міста.

Управління освіти Ужгородської міської ради зобов’язали забезпечити виконання рішення протиепідемічної комісії щодо недопущення до навчального процесу нещеплених дітей, а працівників закладів освіти пройти щеплення від дифтерії.

Керівники відповідних служб, підприємств, міського транспорту, закладів громадського харчування та торгівлі, організацій та установ міста незалежно від форм власності мають забезпечити дотримання санітарно-гігієнічних вимог до утримання приміщень, міського транспорту, закладів громадського харчування та торгівлі.

 

24 жовтня 2019р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів