Дачникам на замітку: що робити пізньої осені на городі

Дачникам на замітку: що робити пізньої осені на городі
Зберігайте, щоб не загубити.

 

Хтось є прихильником осінніх обрізок, а хтось дані процедури воліє виконувати ранньою весною. Але все на весну краще не перекладати. Ті ж смородина і аґрус прокидаються дуже рано, тому навесні їх не завжди виходить вчасно обрізати, до розпускання бруньок.

У смородини слід обрізати гілки старше 4 років, в аґрусу — старше 5 років. Їх можна відрізнити за більш темною нерівною корою, підвищеною корявістю. До того ж старі гілки більшою частиною розташовані в нижній частині куща.

Завдяки їх обрізанню Ви досягнете освітлення крони, тим самим надавши більший простір молодим продуктивним пагонам. Намагайтеся обрізати їх максимально (на рівні землі), щоб на поверхні залишалися лише мінімальні пеньки.

Також обрізці слід піддати загнуті верхівки молодих пагонів, які неприродно деформовані внаслідок життєдіяльності попелиці або розвитку грибкових захворювань. Ці частки найбільш небезпечні, бо вони містять у собі зимуючі яйця і личинки шкідників, а також спори грибкових захворювань. Тому перед обрізанням бажано підкласти під кожен кущ газети, а відразу після — спалити на вогнищі всі зібрані рослинні залишки.

Якщо Ваші смородинові кущі були вражені склівкою, то уражені гілки потрібно обрізати біля самої основи. При тотальному зараженні кущ слід повністю викорчувати і спалити.

Старі пагони, стебла малини багато фахівців рекомендують не залишати під зиму, тому що в них зимують шкідники і збудники захворювань. Ми робили по-різному: то взагалі не чіпали кущі, то залишали зимувати лише одні пеньки. В останньому випадку навесні наша ремонтантна малина відростала помітно повільніше і відповідно давала перший урожай з запізненням на 2-3 тижні.

Обрізку малини слід проводити тільки після потемніння листя. До тих пір, поки воно переважно зелене, йдуть процеси фотосинтезу, рослина отримує харчування і продовжує готуватися до майбутньої зимівлі.

Перед самим приходом постійних морозів бажано провести обприскування мідьвмісними препаратами. Обробляємо вже перераховані вище смородину, аґрус, малину, жимолость, декоративні рослини (включаючи троянди). Чим ближче до стійких морозів провести дану процедуру, тим менше активної речовини буде змито опадами, а значить, ефективність такої обробки підвищиться.

Аналогічну пораду можна дати і по побілці штамбів і скелетних гілок. Квапитися з нею не варто, пізня осінь — найбільш відповідний час для виконання даної процедури. Подальша морозна погода зведе до мінімуму дощі, що максимально зменшить можливе змивання захисного складу.

Замість побілки для захисту від сонячних опіків молоді деревця можна не дуже щільно обмотати спанбондом або мішковиною. Дані матеріали не сковують розростання кори та не чинять негативного впливу на нормальний розвиток рослин, а також попереджають появу морозобоїн. З-за того, що такі укриття «дихають», після зимових відлиг вони дуже швидко просихають і не викликають випрівання, як та ж поліетиленова плівка.

Хвойники також бажано обмотати спанбондом або мішковиною. Це робиться не стільки для захисту від морозів, скільки для запобігання появи сонячних опіків. З даною процедурою теж небажано поспішати, провести її слід в самому кінці осені чи навіть на початку зими.

Навколо теплолюбних культур споруджують укривні каркаси. Для низьких або знятих з опор рослин деколи досить увіткнути в землю звичайні дуги. Це дозволить Вам не орієнтуватися на довгострокові прогнози погоди, а відразу швидко накрити посадки по мірі необхідності.

Зберіть опале листя і вивезіть, якщо воно належало сильно ураженим рослинам (наприклад, хворому борошнистою росою аґрусу). Якщо ж масових хвороб і шкідників не спостерігалося, листяний покрив можна залишити. У природному середовищі він виконує функцію ґрунтопокривного захисту в малосніжні зими. Плюс, такий опад — природний корм і укриття для земляних черв'яків, ключових помічників дачника на ділянці.

Поки ґрунт ще не став мерзлим, можна підготувати борозенки для підзимового посіву. Коли прийдуть морози, Ви просто рівномірно розподілите насіння по борознах і присиплете їх зверху сухим ґрунтом. Його, як Ви розумієте, також слід заготовити заздалегідь і зберігати в підвалі або іншому відповідному приміщенні при плюсовій температурі. Досить запасти всього парою відер пухкого ґрунту.

Якщо до кінця осені Ви все ще не знезаразили теплицю, неодмінно зробіть це. Всі внутрішні поверхні ретельно промийте з дезинфікуючим засобом, вийміть всі рослинні залишки.

Ukr.Media

 

27 жовтня 2019р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів