На Закарпатті чиновники працюють, щоб зрушити проблему утилізації сміття з мертвої точки

На Закарпатті чиновники працюють, щоб зрушити проблему утилізації сміття з мертвої точки
Сьогодні, 4 листопада, голова облдержадміністрації провів нараду щодо стану поводження з твердими побутовими відходами в області. Участь у нараді взяли голова обласної ради Михайло Рівіс, заступник голови ОДА Олексій Гетманенко, міський голова Ужгорода Богдан Андріїв, представники структурних підрозділів облдержадміністрації, районів та окремих населених пунктів.

 

– Як ви знаєте, на сьогодні склалася критична ситуація на полігонах і сміттєзвалищах області, позаяк існуючі місця видалення відходів в усіх населених пунктах вичерпали свої потужності, заповнені на 80-85%, а в деяких населених пунктах термін експлуатації сміттєзвалищ закінчився, – сказав, відкриваючи засідання, Ігор Бондаренко.

– Утворення відходів зростає, тоді як значна частка цих відходів видаляється на полігонах і звалищах, які експлуатуються понад 20 років.

Критична ситуація відслідковується на полігоні твердих побутових відходів у місті Ужгороді. На цьому полігоні реалізується рекультивація території сміттєзвалища, після чого орієнтовну дію сміттєзвалища може бути продовжено до кінця року. Однак, як ви розумієте, це не вирішить проблему сміття у довгостроковій перспективі. Саме тому було створена робоча, яка мала відпрацювати дане питання.

Детальну інформацію про стан справ надав перший заступник голови ОДА Іван Дуран. Він повідомив, що в області щорічно накопичується значний об’єм твердих побутових відходів, який становить 1256 тис. куб. м., або 298 тонн, а за останні роки спостерігається тенденція до його зростання.

Для вирішення проблемних питань з ТПВ на території Ужгородського району проводилися попередні заходи із визначення потенційних земельних ділянок, а також обговорення з місцевими громадами. Визначено три потенційні ділянки для розміщення полігонів утилізації ТВП чи будівництва сміттєпереробного заводу.

Відтак відбулося предметне обговорення проблеми та можливі варіанти її вирішення у найкоротші строки. Учасники наради напрацювали конкретні дії, які слід виконати, аби зрушити проблему утилізації відходів з мертвої точки і не допустити погіршення екологічної ситуації в області.

– Усім краянам слід зрозуміти, нарешті, що, утилізація відходів – це питання безпеки не когось окремо, чи якогось населеного пункту, це питання безпеки всього Закарпаття, – сказав, підсумовуючи нараду, Ігор Бондаренко. – Тож слід негайно взятися до справи, роз’яснити людям безпечність запропонованих проектів з утилізації ТВП, розробити необхідну документацію і приступити в найкоротші терміни до справи.

Прес-служба ОДА

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

04 листопада 2019р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів