Сьогодні – день святого Михайла: прикмети та найкращі привітання

Сьогодні – день святого Михайла: прикмети та найкращі привітання
У четвер, 21 листопада, відзначають день святого Михайла. У цей день приймають вітання усі, хто носить це ім'я.

 

Ім’я Михайло з означає божественний та богоподібний. Святий Михайло – це ангел милосердя за людей перед Богом, наглядач небесного воїнства в останній битві проти сил зла.

Народні традиції у День Михайла

Існує прикмета про те, що на Деня святого Михайла випадає перший густий сніг. Кажуть, що це святий приходить на землю – “Михайло на білому коні приїхав”.

Через тиждень після Михайла починається Пилипівка – 40 денний Різдвяний піст. Тож на Михайла гостей чекає стіл накритий усякими м’ясними стравами. І чим більше гостей – тим краще! За прикметою – багато гостей вдома у цей день пророкують господарям заможний наступний рік.

Традиційно у цей день подають до столу холодець із яловичини або свинини. Чоловіки перші сідають за стіл і знімають пробу. Першим частували поважного гостя.

Подавали гостям чай з семи трав. До чаю пекли пироги, в одному з яких запікали монетку. Якщо шматочок з монетою попадеться самотній дівчині – у наступному році вийде заміж. Одруженій жінці – слід було в наступному році чекати на дитинку. Самотньому юнаку монета пророкувала удачу, а одруженому чоловіку – багатство.

Важливо було у цей день, для благополуччя оселі, не забути про домовика. Його також частували пирогом, гречаною кашею з маслом і ставили їжу, як поважному гостеві, на покутті біля ікони Михайла.

Що не можна робити у Михайлів день

В День святого Михайла не можна нічого робити, особливо рубати сокирою чи різати ножем, бо Святий Михайло образиться. Виняток лише для тих, хто працює не за своєю волею, або робить добрі справи. Тобто, якщо ви щось робите в ім’я добра чи для того, щоб допомогти ближньому – заборона знімається.

У цей день не можна сваритися і допускати конфліктів. Не можна сперечатися і підвищувати голос. Вважалося, що цей день кращий для примирення і позбавлення від давніх образ. За старих часів на Михайлів день закатували бенкети для примирень і братчини.

В цей день на честь закінчення сільськогосподарського сезону і великого свята українці ходили в гості і гарненько гуляли напередодні Різдвяного посту.

Народні прикмети у Михайлів день в Україні

Із Михайловим днем пов’язана ціла низка народних прикмет.

– Якщо цього дня сніг буде мокрим, то майбутній урожай буде хорошим.

– Якщо стоятимуть густі тумани, то така погода протримається до зимового Миколая.

– Якщо на Михайла ніч ясна, то зима буде сніжна і красна.

– Якщо Михайло дощем служить – добру й суху весну ворожить.

– Іній – на великі сніги, а туман – на відлигу.

– Якщо відлига – не жди санного шляху до Миколи.

– Як на Михайла вітер з полудня, то буде тепло і до півгрудня.

– День на Михайла похмурий і на деревах іній – до хорошого врожаю.

– Від Михайла зима морози кує.

– Як Михайло закує, то Микола не розкує.

– Якщо на Михайла ніч ясна, то буде зима сніжна й красна.

Історія святкування Дня святого Михайла

За стародавніми переказами, колись сатана був найяснішим із небесних духів, за що він і був названий Люцифером. Але з часом у нього з’явилися самолюбство, гордовитість і злоба, і він спокусив цим багатьох інших духів. Архангел Михайло зібрав військо благочестивих ангелів і виступив на війну проти сатани та його ангелів. Підступний сатана не втримався і був скинутий разом зі своїм військом на землю. А Архангел Михаїл з тих пір не перестає і далі боротись за славу Творця, за справу порятунку роду людського, за церкву і чад її.

Архістратига Михайла здавна називають ангелом-охоронцем усіх християн, а українці вважають його покровителем столиці – Києва. Недарма на сучасному гербі Києва, як і стародавньому, зображений образ архістратига з мечем.

Архістратиг Михайло зображений на сучасному гербі Києва

Архістратиг Михайло зображений на сучасному гербі Києва

У народній уяві архангел Михаїл змальовується мужнім лицарем, який перемагає всі темні сили на землі. Саме тому, коли гримить грім, наші предки говорили: це архістратиг Михайло веде війну з чортами. А ще кажуть: де б не заховався нечестивий – стріла архангела знайде його скрізь.

Іменини – це свято душі і тепла, які зберігаються в серці людини все життя. Це свято ангела, який оберігає тебе з народження і до смерті. Я хочу побажати твоєму ангелові, щоб у нього було якомога менше роботи, а в тебе якомога менше неприємностей і бід!

Привітання у прозі

У День ангела хочу побажати, щоб твій ангел завжди тебе оберігав і допомагав тобі у всіх твоїх справах – домашніх і робочих, щоб усі твої починання були втілені в життя, щоб тобі завжди супроводжувалась удача, процвітання і успіх.

***

У цей радісний для нас день саме ти є іменинником. Ми хочемо побажати тобі, щоб твій найкращий друг приходив до тебе як можна рідше, оскільки друзі, як відомо, пізнаються в біді. Так от, ми бажаємо тобі якомога менше бід і неприємностей, щоб у твого ангела-хранителя майже не було роботи. А ще бажаємо тобі радості і щастя, здоров’я та успіхів на шляху, нехай завжди над твоєю головою світить сонечко, а за спиною стоїть маленький помічник!

***

Сьогодні у тебе День Ангела! Приймай мої привітання. Я бажаю тобі міцного здоров’я, багато сил і енергії, море радості і океан фінансового благополуччя. Нехай твоє життя буде казковим. Я бажаю тобі не сидіти на місці, багато подорожувати, знайомитися з новими людьми і розкривати нові грані нашого, на перший погляд простого, але і такого складного життя. Зі святом!

Привітання з Михайлом у віршах

Сильний, мужній і простий,

Одним словом – молодий!

Ти найкращий у нас в світі,

Просто чудо — ти такий!

Михайло, ми тебе вітаєм,

З днем ангела твоїм,

І одне тобі бажаєм

Будь ти завжди золотим!

***

Нехай у день твого святого,

Ангел сил додасть до всього,

Щоб життя не було сірим,

Хай додасть наснаги й віри,

Перемог на кожнім кроці,

Досягати без вагання,

З днем ангела Михайла,

Прийми привітання!

***

У Михайла нині свято,

Друзів прибуло багато.

Квіти є і подарунки,

І обійми, й поцілунки.

Але головне у тому,

Щоб й надалі цьому дому

Посміхалась Доля щиро,

Щоб жили Надія й Віра,

І Любов, розправив крила,

Кожне серце тут зігріла

***

Привітання я свої шлю тобі, Михайло,

Без проблем живи завжди,

Най біда минає

Щоб завжди була удача Супутницею у житті,

Щоб кожен день проходив У мирі і добрі.

Щоб цілей всіх досяг ти,

Всі вершини підкорив,

Більше радісних митей,

Більше сонячних мрій.

pershij.com.ua

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

21 листопада 2019р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів