За позовами прокурорів Закарпаття судами задоволені 104 позовні заяви на 430 млн грн (ІНФОГРАФІКА)

За позовами прокурорів Закарпаття судами задоволені 104 позовні заяви на 430 млн грн (ІНФОГРАФІКА)
З початку 2019 року судами усіх інстанцій задоволено 104 позовні заяви прокурорів Закарпаття. Загалом, на їх підставі повернуто у комунальну власність чи попереджено вибуття майна на суму майже 430 млн грн.

 

До прикладу, за реагування прокуратури, Господарським судом Закарпатської області затверджено мирову угоду, згідно якої територіальній громаді села передано частину приміщень будівлі (455,5 кв.м.), яка до цього перебувала у незаконному володінні одного із товариств Тячівщини. Вказана нерухомість була збудована за кошти сільської ради та призначена для використання як торговий комплекс та адміністративні приміщення сільської ради. Вартість вказаних приміщень складає більше 1,5 млн грн.

Аналогічна угода затверджена Закарпатським окружним адміністративним судом у справі за позовом Хустської місцевої прокуратури. Згідно умов угоди, спірна недобудова площею 321,7 кв.м. у с. Нижній Бистрий Хустського району, яка перебувала у користуванні державного підприємства «Хустське ЛДГ», передано у власність територіальної громади села для подальшого облаштування дитячого садочку. Вартість цієї недобудови склала майже 670 тис грн.

Чи не найбільша увага прокурорами приділяється захисту інтересів держави у сфері земельних відносин.

Зокрема, у поточному році судами області у справах за позовами прокурорів у сфері земельних правовідносин постановлено рішення про повернення державі чи попереджено незаконне вибуття 72 га земель. Загальна вартість цих земельних ділянок складає близько 411,6 млн. грн.

Так, за результатами розгляду позову Берегівської місцевої прокуратури  Закарпатським апеляційним судом скасовано рішення сільської ради, ухвалені в умовах реального конфлікту інтересів. В результаті, від недобросовісних набувачів витребувано 2,5 га сільськогосподарського призначення вартістю майже 1 млн грн.

В Ужгороді, прокуратура повернула територіальній громаді 4 земельні ділянки вартістю майже 7 млн грн, яку посадовці міської ради незаконно передали у приватну власність. Земельні ділянки під одним із відомих ресторанів у м. Ужгорода, були безкоштовно виділені міськрадою відповідачам для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд. При тому, що  чинне земельне законодавство не передбачає безоплатну передачу земель комерційного призначення, а таке безкоштовне виділення - є намаганням ухилитись від їх купівлі-продажу на конкурентних засадах.

З початку 2019 року, за результатами оскарження скасовано 23 незаконних судових рішень, що дозволило запобігти втратам держави на суму близько 2,1 млн. грн.

Загалом, упродовж 11 місяців поточного року, прокурорами Закарпаття забезпечено участь у 202 судових засіданнях, де судами постановлено рішення по суті спору.

Так, вступивши у розгляд позову, прокурором захищено інтереси територіальної громади міста Ужгород та попереджено незаконне надання приватному підприємцю 6 га земель рекреаційного призначення, так зване «озеро «Кірпічка». Вартість ділянки складає близько 112,6 млн грн.

Представники приватного товариства, просили в суді поновити договір оренди земель рекреаційного призначення із водоймою, площа якої складає 2,66 га, на умовах, що явно суперечать вимогам податкового і земельного законодавства. В результаті, Господарським судом Закарпатської області відмовлено у задоволенні позову товариства і таке рішення повністю підтримано судами вищої інстанції.

 

Пресслужба прокуратури Закарпатської області

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

19 грудня 2019р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів