Зручно і швидко: як ужгородці користуються безготівковим розрахунком у «Електронах»

Зручно і швидко: як ужгородці користуються безготівковим розрахунком у «Електронах»
Як уже писали ЗМІ, з 1 лютого в Ужгороді стартувала в тестовому режимі система часткового безготівкового розрахунку в муніципальному транспорті міста.

 

Як працює система, які має плюси і мінуси – випробували журналісти uzhgorod.net.ua.

Коротко про нововведення

Керівник КП «Ужгородський муніципальний транспорт» Віталій Готра в інтерв’ю одному із закарпатських видань розповів, що з початку лютого в муніципальних автобусах «Електрон» почне працювати безготівкова система оплати проїзду, тобто буде запроваджений так званий електронний квиток.

«Це не означає, що з 1 лютого ви не зможете розрахуватися в автобусах готівкою, водії й надалі, звісно, її прийматимуть. Однак разом із цим ви матимете вибір, тобто, якщо вам зручніше розрахуватися банківською карткою через валідатор, ви можете це зробити на вході до автобуса», - відзначив Готра.

В. Готра також повідомив, що валідатори мають працювати в усіх 20 автобусах, що належать комунальному підприємству.

Експеримент очима журналіста

Оскільки нашому журналістові було найзручніше підсісти в автобус, що їздить за маршрутом № 18, то обираємо його для експерименту. На площі Корятовича людей виявилося небагато, коли ми з фотокром підійшли, всі вже сиділи на місцях, тож без перешкод заходимо. Питаємо водія:

  • Чи можна вже розрахуватися у автобусі карткою?

  • Так, звичайно, - каже водій і показує на валідатор. При цьому перепитує: Знаєте, як користуватися?

  • Ні, – хитаю головою, – поясніть.

Водій ввічливо пояснює: «Вам потрібно піднести картку саме ось до цього віконечка, спеціальна програма зчитає карту і вирахує з неї 7 гривень за проїзд. Якщо транзакція буде вдалою, на маленькому екрані, що розташований на валідаторові, з’явиться смайлик. Спробуйте!"

Підношу картку до валідатора – буквально одна чи дві секунди, і з’являєься смайлик. Ще за кілька секунд банк звітує мені смс-повідомленням, що 7 гривень списано з мого рахунку. 

До такої оперативності виявляюся не готова, але фото вдається зробити.

Тим часом, поки ще чекаємо пасажирів, розпитую водія, як працюється з валідатором, чи зручна для нього самого така новинка.

«Так, звичайно, для мене зручно, бо людина розраховується швидко і, не затримуючи інших, швидко проходить у салон. Не треба водієві витрачати час на те, аби давати решту тощо», – розповідає водій. Зізнається, що поки пасажири ще придивляються до валідаторів, щоправда, це стосується людей літнього віку. Молодь активно користується.

Поки ми їхали, справді, кілька молодих людей підсіли і провели картками. Справді – дуже оперативно система зчитує карту і знімає оплату за проїзд. Тут, як кажуть закарпатці, «калап долу», оперативність на вищому рівні!

І ще трохи важливої інформації з інтерв'ю з В. Готрою:

– Муніципальний транспорт і його персонал вже готові до нововведення?

– Зі свого боку ми повністю готові і зробили все, щоб технічно це могло працювати. Далі — робота за «Приватбанком», з яким підписана угода про запровадження в Ужгороді електронного квитка. Слід сказати, що наше місто буде першим, де «Приватбанк» реалізовуватиме такий проєкт. Система нова, раніше ніде не протестована, тож ми не знаємо, наскільки швидко «Приватбанк» зможе налагодити її. Тому протягом лютого, березня та квітня система працюватиме у тестовому режимі й поступово буде розширюватися. 

Що ж, будемо спостерігати за новинкою та інформувати про її роботу ужгородців.    

Юлія Дідик

uzhgorod.net.ua

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

05 лютого 2020р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів