УжНУ координуватиме на Закарпатті масштабну всеукраїнську екологічну акцію

УжНУ координуватиме на Закарпатті масштабну всеукраїнську екологічну акцію
У межах національного проєкту «Озеленення України» учасники за добу планують висадити мільйон дерев - рекорд в історії України.

 

П’ять найбільших ризиків для світу є екологічними. Саме тому світова спільнота все активніше звертається до популяризації екотрендів. Один із таких – масштабне озеленення планети. Наша країна не стоїть осторонь – ініціює національний проєкт «Озеленення України». На Закарпатті його координує Ужгородський національний університет. 11 березня в приміщенні Закарпатської обласної державної адміністрації підписали відповідний Меморандум, що об’єднує довкола цієї справи представників органів влади, освіти, бізнесу, громадськості.

Під час обговорення проєкту

Ганна Мелеганич. Фото сайту ЗОДА

Ганна Мелеганич. Фото з сайту ЗОДА

Мільйон дерев, а саме стільки планують висадити, стане рекордом, адже такого в історії України ніхто не робив. Закарпаття стало п’ятнадцятою областю, що підписала відповідний меморандум. До співпраці долучаються Закарпатська облдержадміністрація, Закарпатська облрада, Закарпатське облуправління лісового та мисливського господарства, «Ротарі-клуб Ужгород» та Ужгородська міськрада. Координує проєкт Ужгородський національний університет

Ганна Мелеганич, координаторка проєкту «Озеленення Закарпаття», директорка Ресурсного центру зі сталого розвитку каже: «Рівень екологічної свідомості в населення росте і приємно, що саме університету вдалося об’єднати зусилля в нашій області – отже, у всіх є розуміння важливості теми. Завдяки такій різнобічній співпраці є можливість залучити людей до спільної доброї справи. Суть не лише у тому, щоб посадити дерево, але й у тому, щоб прищепити любов до природи і розуміння відповідальності за неї. Зараз у нас є координатори майже у всіх районах Закарпаття – це наші випускники та студенти. Висаджені дерева будуть на балансі області, міста, університету чи навіть конкретного ОСББ, тож їх не просто висадять – за ними будуть доглядати».

Володимир Смоланка

Володимир Смоланка

В Ужгороді відведено 4 ділянки для посадки молодих деревцят – це територія біля центрального корпусу УжНУ на БАМі, а також три парки: Підзамковий, Перемоги (Кірпічка) та Боздоський. Садивні матеріали надаватиме Закарпатське обласне управління лісового та мисливського господарства, частину саджанців забезпечить і безпосередньо університет. Висаджуватимуть, зокрема, бук, дуб, клен, явір тощо.

Під час підписання меморандуму ректор УжНУ Володимир Смоланка зауважив: «Безумовно, тішить те, що молодь активно зголошується до участі в акції – перш за все це наші студенти. Вони хочуть допомогти відновити екосистему та зберігати цінності. Ми долучимося в акції у нашому місті на всіх визначених локаціях».

Варто додати, що акцію планували на 21 березня, однак у зв’язку із упровадженням карантину її перенесено на квітень. Дату проведення буде оголошено згодом.

Ксенія Шокіна, Медіацентр УжНУ

 

 

 

12 березня 2020р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів