Сезонна заміна шин: відповіді на найпоширеніші питання

Сезонна заміна шин: відповіді на найпоширеніші питання
З настанням перших холодів восени або при потеплінні навесні кожен автовласник стикається з необхідністю сезонної заміни шин. Але як правильно це робити?

 

Пропонуємо розглянути відповіді на найпоширеніші питання про сезонну заміну автомобільних покришок.

Чим зимові шини відрізняються від літніх?

До зимової гуми належать покришки, марковані малюнком «гірська вершина з трьома піками та сніжинкою». Також визначити зимові шини можна за знаками «М+S», «M&S», «M S». Така гума має глибокий протектор з розвиненими ґрунтозачіпками та більшу кількість ламелів, що дозволяють колесам щільніше чіплятися за лід. Все, що виходить за рамки цих визначень, можна вважати літньою гумою. Купити її можна на сайті https://ascania-shina.com/shiny/letnie, де пропонується широкий асортимент продукції.

Коли потрібно міняти покришки?

Сезонну зміну гуми рекомендується проводити, коли температура повітря долає позначку +7 °C. За нижчої температури літні шини втрачають еластичність та зчіпні якості навіть під час їзди по сухому асфальту, а за вищої — відбувається посилене зношування зимових покришок, що є м'якшими. Однак ранньою весною з її частими коливаннями температури та нічними заморозками заміну зимових шин на літні варто відкласти до встановлення стабільної погоди, інакше є ризик опинитися на льоду з невідповідними шинами.

Як накачувати та перевіряти тиск?

Рекомендації щодо тиску в шинах встановлює автовиробник, втім норми для коліс різної розмірності на одному і тому ж автомобілі можуть відрізнятися. Рекомендований тиск залежить від навантаження автівки: чим більше в салоні пасажирів та вантажу, тим сильніше потрібно накачувати покришки. Табличка з рекомендаціями виробника зазвичай розташовується на середній стійці кузова, в торці водійських дверей або на люку бензобака.

Неправильний тиск в шинах впливає на керованість і гальмівні властивості автомобіля, а також призводить до передчасного зносу покришки. Прискорене зношування центральної частини протектора говорить про надмірний тиск, знос боковин — про недостатній. Якщо автомобіль не оснащений датчиками тиску в шинах, перевіряти його рекомендується не рідше двох разів на місяць, причому обов'язково на охолоджених колесах.

Як ставити та балансувати покришки?

Крім простого малюнка протектора на шинах застосовуються спрямований та асиметричний з яскраво вираженими каналами, що краще виводять воду з плями контакту. Такі шини вимагають правильної установки. На боковині гуми з направленим малюнком протектора знаходиться показник напрямку обертання у вигляді стрілки. Також звертайте увагу на напис «outside», що завжди повинен знаходитися зовні асиметричних покришок. Таким чином міняти між собою можна тільки або ліві, або праві колеса.

Віддаючи на шиномонтаж колеса з датчиками тиску, варто сказати про них майстру. При невмілому розбортуванні можна пошкодити коштовні датчики. Балансування коліс потрібно проводити при кожній сезонній заміні шин, навіть якщо змінюються колеса з дисками в комплекті.

 

31 березня 2020р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів