Найпоширеніші помилки, які допускають господарі при поливі кімнатних рослин

Найпоширеніші помилки, які допускають господарі при поливі кімнатних рослин
Як зрошувати домашню флору, щоб вона добре росла і була красивою?

 

Невідповідна вода

Чудово, якщо у вашій квартирі встановлений бар'єрний фільтр на водопровідній трубі. Тоді воду з кухонного крана можна використовувати для поливу рослин. А неочищена проточна вода містить багато шкідливих добавок і неорганічних залишків: мінеральних солей, іржі, хлору. Тому вона не годиться для поливу. Налийте воду в широку ємність, щоб нерозчинні домішки осіли на стінки і дно, а хлор випарувався. На це потрібно 3-4 дні. Щоб завжди була під рукою відповідна вода, заведіть вдома 2-3 різних посудини і користуйтеся ними по черзі. Крім того, і температура рідини стане оптимальною для зрошення більшості видів рослин — 18-22°C.

Але якщо специфіка рослини передбачає різні періоди її існування (активності і спокою), то вимоги до умов її утримання теж змінюються. Зазвичай це стосується квітучої флори. Коли квітка «засинає», її поливають тільки холодною водою. Досвідчені квітникарі радять навіть додавати в неї сніг чи лід — чим нижче температура води і навколишнього повітря, тим більше зав'язі утворюється на стеблах. А під час цвітіння, щоб не опали квітки й бутони, рослини потребують більш щадного і навіть тепличного догляду. В кімнаті повинно бути тепліше, а вода для зрошення — приблизно 25°C. Ще один спосіб пом'якшити воду — кип'ятіння. Шкідливі домішки випадуть в осад і не нашкодять рослинам. Якщо у вас трохи квітів, то не шкодуйте грошей і купуйте для рослин бутельовану питну воду.

Однаковий полив для всіх

Зараз виведені тисячі видів домашніх рослин з різних куточків планети. Кімнатні види пристосовані до вирощування у квартирах і офісах, але правила догляду і поливу відрізняються. До найбільш невибагливих культур відносяться сукуленти. Вони вимагають поливу тільки при значному пересиханні верхнього шару землі до глибини 3 см. В них м'ясисте листя і стебла, які накопичують вологу, а заболочений ґрунт біля коріння може призвести до його загнивання і загибелі рослини.

Квітучі рослини вимагають багато води влітку і дуже помірне зволоження ґрунту взимку в період спокою. І небажано, щоб краплі вологи потрапляли на квіти і листя. Тропічні рослини (особливо великі) — пальми, драцени, фікуси, юки — потребують зрошення в міру потреби, коли підсохне поверхня ґрунту. Зате їм потрібне щоденне обприскування. Якщо вдома різні види флори, то необхідно ретельно вивчити всі їх особливості і вибрати для кожного раціональний догляд.

Не дотримання частоти поливів

Якщо домашні умови не змінювалися, то рослини поливають з постійною частотою. Враховувати потрібно тільки сезонність, коли періодичність і обсяг поливу може змінюватися. Сукуленти легко переносять навіть досить тривалу відсутність вологи, а ось квітучі сорти можуть скинути квітки і листя. Тому для кожної рослини підберіть індивідуальний режим зволоження ґрунту, дотримання якого сприятиме підтриманню здоров'я і краси вашої домашньої оранжереї. Щоб не пропустити потрібний момент, зробіть графік, розпишіть його і покладіть листок в доступне для всіх членів сім'ї місце. Розподіліть по днях тижня, які рослини потрібно поливати і приблизно скільки води витрачати. Але якщо такий підхід здасться вам занадто клопітким, то підбирайте для дому флору, яка мало відрізняється у догляді.

Сильний струмінь для поливу

Для поливу варто купити в спеціалізованому магазині лійку. Але підійде і пластикова іграшка вже старших малюків. Головне, щоб у неї був широкий носик або насадка з розпилювачем. Дрібний «душ» дозволить рівномірно зволожувати всю поверхню ґрунту, не розмиваючи його. Якщо струмінь буде сильним і спрямованим, то, щоб захопити всю площу, потрібно більше води. Тому деякі ділянки можуть стати занадто мокрими, а інші не доотримають вологи — ґрунт місцями затвердіє. Кірка, яка утвориться, буде гірше пропускати кисень і рідину. Живлення коріння всередині щільної грудки землі погіршиться, тому з часом воно може захворіти, а рослина — загинути. Крім того, сильний струмінь може розмити землю біля кореневої шийки, яка стане вразливою для хвороб і шкідників.

Нерівномірний полив

Кількість води для кожної рослини залежить від її потреб і розмірів горщика. Щоб підібрати потрібний обсяг, поливайте повільно і потроху, поки рідина не з'явиться в піддоні. Від нестачі води буде страждати нижня частина коріння, до якої вона просто не добереться. Це сповільнить ріст і розвиток рослини, кінчики листя стануть сухими, а квітки будуть в'янути і опадати раніше часу. Декоративний вигляд буде втрачений. Перелив призведе до загнивання коренів, появи грибкових хвороб. Щоб цього не сталося, в нижню частину горщика насипте керамзит, який буде вбирати надлишки води. І слідуйте правилу — рослині більше шкодить перелив, ніж засуха.

Полив в обід

У сонячні дні рослини, що знаходяться на підвіконнях з південної чи східної сторони, прикривайте від сонячних променів. Але навіть захищені квіти не поливайте в середині дня — яскраві сонячні промені однаково проникають крізь тканину або папір і залишать опіки. Краплі води зіграють роль лінзи, яка концентрує денне світло. Пошкоджене листя доведеться видалити.

Не зливати воду з піддона

Після поливу обов'язково перевірте піддони горщиків. Якщо там накопичилася вода, то злийте її. Це можна зробити вже через дві години після зрошення. Надлишки води говорять про те, що ґрунт добре просочився вологою і став комфортним для рослини.

Якщо піддон не звільнити, то нижній шар ґрунту в горщику залишиться занадто мокрим. І навіть дренажний матеріал на дні вазона не зможе увібрати весь надлишок води. Це створює несприятливе середовище для розвитку рослин — призведе до утворення цвілі і хвороб кореневої системи.

Джерело: Укрмедіа

 

01 квітня 2020р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів