Беріть на замітку: секрети весняного догляду за полуницею

Беріть на замітку: секрети весняного догляду за полуницею
Багато садівників вважають, що полуниця (садова суниця) належить до тих культур, які зовсім не вимагають догляду. Головне — посадити кущі, а далі полуниця зростатиме сама. Змушені засмутити вас: їй, як і іншим культурам, також потрібна увага, інформує Ukr.Media.

 

Видалення зайвого листя у полуниці

Перше, що потрібно зробити навесні з грядкою полуниці, — очистити її від усього зайвого:

  • якщо ви вкривали грядку на зиму плівкою або спанбондом, то з настанням весни відразу зніміть укривний матеріал. У іншому разі кущі під ним почнуть упрівати;
  • мульча, яка захищала ґрунт від промерзання взимку, навесні, з настанням тепла, почне приносити полуниці шкоду, а не користь. Вона може перетворитися на притулок для комах-шкідників і збудників грибкових інфекцій. Щоб уникнути їх поширення, мульчуючий матеріал з грядки потрібно повністю видалити. Ще один плюс відсутності мульчі — без неї ґрунт прогріється швидше;
  • разом з мульчею також приберіть усе сміття, що опинилося на грядці, і очистіть її від бур'янів;
  • після видалення усього зайвого потрібно зайнятися полуничними кущами. Секатором або садовими ножицями видаліть усе торішнє і підмерзле листя. Не варто зберігати також листя з плямами, оскільки плями — одна з ознак захворювань. Залиште лише здорове зелене листя, а решту спаліть, щоб не поширювати захворювання ділянкою. Якщо ви запізнитесь з прибиранням, листя підсохне і під час дотику розлітатиметься на дрібні шматки разом зі спорами і личинками — знищити його у цьому разі буде неможливо.

Розпушення та підгортання полуниці

Коли грядка буде очищена, займіться розпушуванням. Протягом зими, особливо якщо полуниця була вкрита товстим шаром снігу, земля стає щільною, що ускладнює потрапляння кисню у ґрунт. Щоб забезпечити доступ повітря до коріння, розпушіть ґрунт. Робіть це обережно, особливо біля кущів, тому що коренева система полуниці знаходиться неподалік від поверхні землі і ви можете пошкодити коріння.

Усі кущі, які виймаються із землі від найменшого дотику, видаліть. Вони, швидше за все, хворі. Здорові кущі міцно тримаються у ґрунті, і їх витягнути не так вже й легко.

Після зими у деяких кущів коренева система оголюється і починає підноситися над поверхнею ґрунту. Якщо не вжити заходів, коріння пересохне і кущ загине. Під час розпушування такі кущі обов'язково потрібно підгорнути. Однак, підсипаючи землю, будьте уважні і не засипте "серденько" — точку зростання полуничного куща.

Підживлення полуниці

Розпушування кущів поєднайте з внесенням добрив. Перша весняна підгодівля полуниці повинна містити у великій кількості азот, який необхідний для активного нарощування зеленої маси. Добрива застосовують як мінеральні, так і органічні.

З мінеральних можна використовувати такі добрива:

  • сечовину — 13-20 г сечовини на 1 кв. м, закладіть у ґрунт завглибшки на 7-8 см;
  • аміачну селітру — 10 г селітри на 1 кв. м, розкладіть у міжряддях завглибшки на 10 см і засипте ґрунтом;
  • добрива, призначені спеціально для полуниці, розведіть згідно з інструкцією.

З органічних добрив для підживлення полуниці навесні краще за все підійдуть найбільш багаті на азот курячий послід або компост.

Візьміть 1 л курячого посліду і розведіть у 10 л води, закрийте ємність і дайте розчину настоятися. Через 3 дні, коли підживлення приготується, розведіть кожен літр настою 4-5 л води і полийте полуницю з розрахунку 0,5 л під кожен кущ.

Якщо ви вирішили використовувати компост, то просто розкладіть його навколо кожного полуничного куща. Він одночасно слугуватиме і добривом, і мульчею.

Навесні необхідно провести ще одне підживлення — у період появи квіткових бутонів. У цей період полуниці особливо необхідний калій, тому підгодувати її потрібно, наприклад, калійною селітрою — у 10 л води розведіть 1 ч. л. селітри і внесіть по 0,5 л під кущ. Якщо ви надаєте перевагу органічній підгодівлі, то на цьому етапі можна використовувати деревну золу, рівномірно розподіливши її між кущами. Зола не лише збагатить ґрунт корисними макроелементами, але і захистить ваші посадки від грибкових захворювань.

Боротьба з хворобами і шкідниками полуниці

Основна маса проблем, пов'язаних з хворобами та комахами-шкідниками, проявляється у полуниці вже влітку. Однак обробити посадки можна і навесні, ще на початку сезону, особливо якщо минулого року ваші кущі хворіли.

Для профілактичної обробки використовуйте препарати, що знищують найпоширеніших шкідників садової суниці, — Актеллік, Каліпсо та ін. Для боротьби зі збудниками грибкових та інфекційних захворювань, а також у якості профілактичного заходу, щоб уникнути цих проблем, застосовуйте Фітоспорин-М, Споробактерин, Алірин-Б та інші фунгіциди.

Гарним профілактичним заходом є використання мульчі (скошена трава, солома, опала хвоя тощо). Завдяки мульчучому шару плоди не торкаються землі, що запобігає появі таких серйозних захворювань, як сіра гниль і борошниста роса. Крім того, мульча зберігає вологу у ґрунті і пригнічує зростання бур'янів.

Пересадка полуниці навесні

Якщо ви забули пересадити полуницю восени, це цілком можна зробити навесні. Причому у весняної посадки є свої плюси. По-перше, кущі краще приживаються. Якщо раптом ви побачите, що з ними щось не так, ви зможете вчасно допомогти їм (наприклад, збільшити полив). По-друге, за сезон кущі встигають наростити гарну кореневу систему, тому вимерзання у холодну пору року їм не загрожує. І по-третє, наступного року ви можете отримати з них вже досить пристойний урожай.

Час посадки полуниці вибирайте, орієнтуючись на температуру навколишнього повітря: вона повинна триматися на позначці, вищій за 10° С. Якщо ви побоюєтеся поворотних заморозків, можете вкрити молоді кущики плівкою або спанбондом.

Вибираючи місце для посадки, не забудьте врахувати уподобання садової суниці. Ця ягода полюбляє сонячні ділянки, захищені від холодного вітру. Низькі місця з високим рівнем ґрунтових вод їй не підходять. Краще, якщо грядка буде розташована з півночі на південь з невеликим ухилом.

Зверніть увагу на попередників. Садівники категорично не рекомендують садити полуницю після пасльонових культур, а ось злаки впливають на неї позитивно.

Під час посадки особливу увагу приділіть розташуванню верхівкової точки: "серденько" повинне знаходтись приблизно на рівні ґрунту. І заглиблена посадка, і піднесена однаково погано позначаться на зростанні кущів і, як наслідок, на врожаї.

Як бачите, усіма улюблена ягода не вимагає надмірного догляду. Однак за увагу, надану їй навесні, вона обов'язково вам віддячить.

 

10 квітня 2020р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів