Місто Ужгород - лідер інвестиційний процесів в Закарпатті

У минулому році Ужгород вперше з 1994 року став лідером по залученню іноземних інвестицій серед міст і районів області. Другу сходинку посіло місто Мукачево, третім став Ужгородський район

 

В 2005 році в економіку обласного центру вкладено 18,3 млн.дол.США із 45 млн.дол.США, що надійшли у Закарпатську область. Завдяки позитивній динаміці надходжень, яка спостерігається в Ужгороді з 2002 року, на сьогоднішній день загальний обсяг інвестицій склав 57,8 млн. дол. США.
Зростання обсягів вкладеного іноземного капіталу зумовлено рядом чинників. На думку заступника міського голови Алена Панова, міській владі вдалося створити сприятливий клімат для вкладення інвестицій. Завдяки створеним умовам, позитивному іміджу та плідній співпраці з потенційними інвесторами в Європі зрозуміли, що вкладати кошти в економіку Ужгорода безпечно і вигідно. Пощастило місту і з географічним розташуванням. Близькість до кордонів Європейського Союзу, порівняно дешева робоча сила та енергоносії теж значною мірою сприяли збільшенню капіталовкладень. За словами Алена Панова, не погіршила ситуацію і відміна пільг, так як Ужгород і до цього не користувався принадами СЕЗ. Працюючи у звичайному режимі інвестиційний бум припав на останні три роки. Якщо в 2001 році в економіку міста надійшло всього 560 тис.дол.США іноземних інвестицій, то вже в 2002 році - 8,4 млн.дол.США, в 2003 році - 9,4 млн.дол.США, в 2004 р. - 9,3 млн.дол.США, в 2005 році - 18,3 млн.дол.США.

Довідка:
Інвестиційну діяльність у місті здійснюють інвестори з 30 іноземних держав. Найбільші обсяги надійшли з Польщі, Великобританії, Сполучених Штатів Америки, Німеччини та Словаччини. Загалом у місті працюють 194 підприємства з іноземними інвестиціями.
За видами економічної діяльності прямі іноземні інвестиції вкладено наступним чином: у обробну промисловість залучено 42,4 млн.дол.США, створено 61 підприємство; в торгівлю та побут залучено 8,8 млн.дол.США, засновано 68 суб’єктів бізнесу; в готельний та ресторанний бізнес - 2,3 млн.дол.США у 7 суб"єктів, будівництво - 1,6 млн.дол.США, засновано 16 будівельних фірм.
В 2005 році ТОВ "Гроклін-Карпати" продовжувало реалізацію інвестиційного проекту по будівництву фабрики з пошиву верху автомобільних сидінь для автомобілів відомих світових марок. Вартість проекту 26,4 млн дол.США, проектом передбачено створити 1,6 тис. нових робочих місць. На сьогодні вкладено 15,1 млн. дол. США інвестицій, створено 640 робочих місць, в т.ч. за 2005 рік було вкладено 3,8 млн. дол. США, створено 190 нових робочих місць.
В 2005 році інвестиції залучали підприємства: ТОВ "Ф.Ц.А.-Україна" на створення фірми по виробництву парфюмерних виробів, фірма "РІФ паркет ЛТД" на будівництво сучасного деревобробного підприємства, фірма "Сі Пі Ем Білдінг Юкрейн". Інвестиції також надходили від підприємств: ТОВ "Сімо і Ганс", фірма "Карпати-Вояж", ТОВ "Бізон-Україна", ТОВ "Золмат", ЗАТ "Скілур", ТОВ "Доміон", ТОВ "Меридіан - плюс", ЗАТ Закарпатінвест", ТОВ "Содіс-Карпати", ТОВ "Автоімпорт" та багато інших.

 

27 січня 2006р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів