За минулий рік податківці зібрали до Зведеного бюджету області 805,7 млн. грн.

27 січня 2005 року відбулося розширене засідання Колегії ДПА у Закарпатській області, на якому підбито підсумки діяльності підрозділів податкової служби Закарпаття у 2005 році та визначено головні завдання на поточний рік.

 

З узагальненою інформацією про підсумки роботи у минулому році виступила голова ДПА у Закарпатській області Тетяна Шаповалова. Вона зазначила, що в цілому у 2005 році податківці спрацювали непогано. Здійснюючи заходи по налагодженню партнерських відносин з платниками податків, зміцнюючи співпрацю з органами місцевої влади , місцевого самоврядування та громадськими організаціями платників податків щодо забезпечення своєчасності і повноти сплати податкових зобов’язань, легалізації тіньових доходів, органам податкової служби вдалося забезпечити надходження до Зведеного бюджету області 805,7 млн. грн. контрольованих ними податків та зборів, що на 173,6 млн. грн. або 27,5 відс. більше, ніж за 2004 рік. І це при тому, що рівень приросту промислового виробництва у області склав за 11 місяців 7,7 відсотка
Однак бюджетні призначення збору надходжень до Зведеного бюджету за 2005 рік виконані на 99,6 відсотків, передусім до місцевих бюджетів, зокрема по Хустській ОДПІ - 92,1 %, ДПІ у м. Ужгороді - 97,3 %, В.Березнянському відділенню Ужгородської МДПІ - 98,8 % та Мукачівській ОДПІ - 99,7 %.
Показники бюджетних призначень збору надходжень до загального фонду Державного бюджету за 2005 року виконано на 100,3 відсотка, до Державного бюджету області зібрано 451,9 млн.грн., що на 89,1 млн.грн., або на 24,6 % більше, ніж за 2004 рік.
Виконання бюджетних призначень забезпечили всі податкові інспекції та відділення.
Однак у 3,1 раза, в порівнянні з початком року, допущено ріст недоїмки. Станом на 01.01.2006 року податковий борг за податковими зобов’язаннями складає 74,6 млн.грн. І в той же час зросли суми переплат податків у рахунок майбутніх періодів.
Попередній аналіз результатів фінансово-господарської діяльності платників податків засвідчує , що багато з них мінімізує сплату податків, декларує значні збитки. За результатами роботи за 11 місяців 2005 року в цілому по області налічується 151 збиткове підприємство, в тому числі 21 підприємство торгівлі і громадського харчування. Спостерігається невідповідність темпів росту валових доходів СПД та нарахованих та сплачених сум податку на прибуток. Так, якщо за результатами діяльності за 11 місяців 2005 року скоригований валовий дохід прибуткових підприємств області збільшився порівняно з відповідним періодом минулого року на 17,4 %, то нарахована сплата податку на прибуток – тільки на 3,2 %.
Увагу присутніх було звернуто ще раз до розв’язанням проблеми бюджетного відшкодування податку на додану вартість. За 2005 рік відшкодовано податку на додану вартість у сумі 157,4 млн. грн., що значно більше від 2004 року. При цьому на розрахунковий рахунок платників відшкодовано 97,8 млн. грн., що у 6 разів більше попереднього року. Однак значні суми задекларовані у рахунок сплати податкових зобов’язань майбутніх періодів не підтверджені перевірками. Тому слід провести інвентаризацію цих сум і здійснити необхідні заходи щодо перевірки їх достовірності.
Відрадно, що протягом минулого року значно (33,8 %.) зросли надходження податків від фізичних осіб, зокрема податку з доходів громадян, єдиного податку суб’єктів малого підприємництва, земельного податку, податку з власників транспортних засобів. Але завдання щодо бюджетних призначень до місцевих бюджетів не виконано. Тому підрозділам оподаткування фізичних осіб слід більш активно працювати над розширенням податкової бази, виведення із “тіні” доходів громадян.

На ряд аспектів роботи податкових органів звернули увагу інші виступаючі: перший заступник голови ДПА у області Іван Деркач - на роботу по погашенню податкового боргу, заступник голови Еріка Васкова - на підвищення ефективності контрольно-перевірочної роботи та поліпшення обслуговування платників податків, перший заступник голови-начальник УПМ Юрій Мальцев – на взаємодію між підрозділами податкового аудиту та податкової міліції тощо.
У прийнятому з цього питання наказі визначено конкретні завдання усіх підрозділів податкової служби області щодо дальшого підвищення ефективності їх роботи, повідомляє Відділ зв’язків з громадськістю,
засобами масової інформації та масово-роз’яснювальної роботи ДПА у Закарпатській області.

 

28 січня 2006р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів