Зміни на краще відбулися?

“Зміни на краще відбулися не тільки у сплаті податків, але й у відносинах між платниками та податківцями”, - констатують бізнесмени 25 січня 2006 року відбулося засідання Громадської бізнес-ради при ДПА у Закарпатській області.

 

На ньому було заслухано та обговорено інформацію голови ДПА у Закарпатській області Шаповалової Тетяни Михайлівни про роботу органів державної податкової служби області у 2005 році і пріоритетні напрями діяльності на 2006 рік”, ознайомлено з станом розгляду ОДПС звернень громадян і платників податків у 2006 році та заходами по модернізації податкової служби, Кодексом честі працівника податкової служби, а також обговорено законопроект “Про внесення змін до Закону України “Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі. громадського харчування і послуг”.
Інформуючи членів Громадської бізнес-ради про результати роботи органів державної податкової служби області у 2005 році, Т.М.Шаповалова відмітила, що саме завдяки заходам по налагодженню партнерських відносин з платниками податків, зміцненню співпраці з органами місцевої влади, місцевого самоврядування та громадськими організаціями платників податків органам податкової служби вдалося забезпечити надходження до Зведеного бюджету області 805,7 млн. грн. контрольованих ними податків та зборів, що на 173,6 млн. грн. або 27,5 відс. більше, ніж за 2004 рік. І це при тому, що рівень приросту промислового виробництва у області склав за 11 місяців 7,7 відсотка
Цими днями у нас відбудеться засідання колегії, на якому ми проаналізуємо всі аспекти діяльності, зазначила керівник ДПА у області. Адже при загальних позитивних результатах є ще не використані резерви та напрацювання, які необхідно активно задіяти. Мають місце і недоліки у роботі, які у звітному році не вдалося усунути. Тому вона звернулася до членів бізнес-ради висловити свої зауваження до роботи податкових органів з метою дальшого поліпшення діяльності, яка б слугувала як забезпеченню надходжень до бюджетів усіх рівнів, так і поліпшенню відносин з платниками податків і на цій основі підвищенню рівня добровільної сплати ними податків.
Було відзначено напружену роботу податкових органів над розв’язанням проблеми бюджетного відшкодування податку на додану вартість. Зростання надходжень податку до бюджету (надійшло 301,4 млн. грн., що на 18,8 млн. грн. більше доведених призначень), впорядкування обліку платників ПДВ та самого відшкодування у законодавчому плані позитивно вплинули на вирішення цього питання. За 2005 рік відшкодовано податку на додану вартість у сумі 157,4 млн. грн., що значно більше від 2004 року. При цьому на розрахунковий рахунок платників відшкодовано 97,8 млн. грн., що у 6 разів більше попереднього року.
Досягнуто зростання надходжень ресурсних платежів та місцевих податків, акцизного збору, за що ми вдячні всім платникам, які, незважаючи на зміни у ставках акцизного збору, наростили виробництво та відповідно збільшили і свій внесок до бюджету.
Відрадно, що протягом минулого року значно (33,8 %.) зросли надходження податків від фізичних осіб, зокрема податку з доходів громадян, єдиного податку суб’єктів малого підприємництва, земельного податку, податку з власників транспортних засобів. Цього вдалося досягти завдяки спільній з органами місцевої влади і місцевого самоврядування роботі по погашенню заборгованості по заробітній платі, боротьбі з фактами виплати заробітної плати у конвертах, без укладання трудових угод, профілактичної роботи щодо припинення підприємницької діяльності без державної реєстрації. Як наслідок, протягом року відсоток юридичних осіб, що сплачують до бюджету податок з доходів фізичних осіб зріс з 73,3% до 82,0%. На 9,5 тисячі зросло число фізичних осіб -зареєстрованих як СПД, яких станом на 01.01.2006 року нараховується 49858 .
В той же час аналіз виплачених доходів та перевірки на місцях свідчать, що підприємці заробітну плату найманим працівникам виплачують менше мінімального рівня, зовсім не виплачують або виплачують у „конвертах" без відображення у відомостях. При цьому, використовуються різноманітні схеми для мінімізації виплачених доходів, такі як не оформлення трудових угод з громадянами, запровадження тимчасового найму (стажування працівника), встановлення неповного робочого тижня або погодинної оплати праці, внаслідок чого до бюджету перераховуються мізерні суми податку.
Звичайно, податкова служба для того і створена, щоб контролювати дотримання платниками податкового законодавства, повноту та своєчасність сплати податків. Тому одною з головних функцій та напрямків діяльності було і буде проведення контрольно-перевірочної роботи. Однак підходи до її проведення значно змінилися. Перш за все, перевірок стало менше, вони проводяться з передбачених законодавством підстав і для перевірок вибираються, насамперед, ті платники, яких прийнято називати ризикованими. У 2005 році проведено 2304 планових та позапланових документальних перевірок юридичних осіб, що на 30 відсотків менше 2004 року. В той же час донарахувань стало більше – понад 25 млн.грн. Крім того попереджено безпідставного відшкодування з бюджету ПДВ на суму 11179,5 тис.грн. Перевірено також 3973 фізичних осіб-суб’єктів підприємництва, у 96,4% з яких було встановлено порушення податкового законодавства . А ось кількість оперативних перевірок щодо контролю за здійсненням розрахункових операцій у сфері готівкового та безготівкового обігу суб’єктами підприємницької діяльності зменшилося у тричі.
Одночасно велася робота по забезпеченню реалізації прав платників податків на звернення та оскарження рішень податкових органів. Державною податковою адміністрацією у Закарпатській області розглянуто 216 скарг на 301 податкове повідомлення - рішення , за наслідками розгляду яких залишено без змін 225 рішення на суму 13148,5 тис.грн.; скасовано повністю або частково 76 рішень на суму 6531,2 тис.грн. Активно запрацювала комісія по розгляду спірних питань, що дозволяє уже у процесі перевірок розв’язувати конфліктні ситуації. Внаслідок цього у 2005 році в порівнянні з відповідним періодом минулого року зменшилась також в 1,9 раза кількість первинних скарг платників податків на рішення райміськдержподатінспекцій області та в 1,5 раза зменшилась кількість рішень, оскаржених до державних податкових інспекцій області.
Досягненню наведених результатів сприяла також відповідна юридична та масово - роз’яснювальна робота податкових органів, надання платникам податків методичної допомоги у застосуванні податкового законодавства.
На 2006 рік пріоритетними напрямками роботи органів податкової служби України будуть:
1.Забезпечення повноти та своєчасності надходження платежів до Державного та Зведеного бюджетів України.
2.Модернізація державної податкової служби України, прискорення інтеграції України до світового співтовариства.
3.Удосконалення роботи з платниками податків.
Забезпечення гласності та прозорості в діяльності органів державної податкової служби.
Заступник голови Громадської бізнес-ради Олег Адамчук, який вів засідання, зазначив, що сьогодні відносини між податківцями та платниками податків стали дійсно партнерськими. І платникам не треба сприймати перевірки як надзвичайну подію. Податкові органи призначені захищати інтереси держави, здійснювати контроль за повнотою сплати податків. Звичайно, платники податків можуть помилятися. Але податковим органам слід більш уважно враховувати думку спеціалістів –аудиторів та юристів при апеляційному узгодженні податкових зобов’язань за наслідками перевірок, запрошувати їх на розгляд апеляційних скарг.
Голови громадських бізнес-рад при Свалявській МДПІ Іван Бирак , при Перечинському відділенні Ужгородської МДПІ Юрій Паращинець, при Берегіській ОДПІ В’ячеслав Макеєв, відмітили значні зміни у налагодженні партнерських стосунків між податковими інспекціями і платниками податків. Але вони хотіли б бачити більшої їх участі у формуванні бюджетів органів місцевого самоврядування, активнішої протидії окремим платникам у мінімізації сплати податків.
Окремі учасники засідання вносили пропозиції щодо поліпшення діяльності ОДПС. Так, голова бізнес-ради при Берегівській ОДПІ В’ячеслав Макеєв пропонує активніше використовувати для інформування платників податків можливості Інтернету, запроваджувати електронну звітність. Заступник голови бізнес-ради при Хустській ОДПІ Олександр Ляшко також вважає, що можливості Інтернету у роботі органів податкової служби з платниками мають використовуватися більш активно.
Жваво пройшло обговорення і законопроекту “Про внесення змін до Закону України “Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі. громадського харчування і послуг”, розробленого ДПА України. Узагальнені зауваження ОДПС висловила заступник Голови ДПА у області Еріка Васкова. Домовлено направити ці зауваження на адресу розробників.
Прес-служба ДПА у Закарпатській області

 

28 січня 2006р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів