Закарпаття: На Ізівській птахофабриці за кілька днів чекають на перших власних курчат

а кілька днів ізівські птахівники нарешті отримають своїх курчат: в новому інкубаторі із 45 тисяч яєць ось-ось проклюнуться курчата. Досі з Угорщини завозили добових курчат. За 7 місяців птиця досягає кондиційних розмірів. Про це під час виїзної прес-конференції голови Закарпатської ОДА повідомила Марія Орос, директор птахофабрики, що в селі Іза на Хустщині.

 

Птахівниче господарство "Орос" розбудовувалось на базі напівзруйнованої колгоспної ферми. Зараз тут вирощують 13,5 тисячі голів племінної птиці 6 французьких порід. Марія Орос запевнила, що їхня птиця винятково генетично здорова, і її із задоволенням купують в Україні. Таке племінне пташине стадо – єдине в державі.
Виконавчий директор іншого ізянського підприємства – тепличного комбінату ТОВ "Іза – Б.А.Т.Е." Аслан Гашимов продемонстрував, у який спосіб вирощують овочі в сучасних теплицях. Ізянські аграрії застосовують цікавий метод вирощування овочів: вони ростуть на соломі на закритому ґрунті. Таким методом послуговуються хіба кілька тепличних господарств України, – зазначив Гашимов. За його словами, це значно підвищує урожайність рослин. В ізянських теплицях на 6 гектарах вирощують огірки й помідори.
Аслан Гашимов каже, що торік зібрали півтори тисячі тонн огірків, але для них це не межа: через рік-два планують вийти на 2,5 тисячі тонн. Протягом року збирають два врожаї, і цьогорічні перші тепличні огірки зриватимуть вже за тиждень, помідори – в другій половині березня. Вперше позаминулого року тепличний комбінат отримав 300 тисяч гривень прибутку, а торік – півмільйона гривень.
Гостру потребу в городині і садовині відчувають закарпатські консервники Трохи більше року тому в селі Перехрестя Виноградівського району запрацював сучасний консервний завод "Мікаланд". Протягом минулого року підприємство виготовило п’ять з половиною мільйона банок консервованої продукції, причому 85% її пішло на експорт, в основному, в Росію. Працює на заводі 200 осіб. Підприємство уклало договори з 3 тисячами мешканців навколишніх сіл на вирощування городини.
ЗІК

 

03 лютого 2006р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів