Кількість перевірок зменшено, а ефективність їх зросла

Сьогодні в ДПА у Закарпатській області відбулася прес-конференція заступника голови Еріки Васкової, на якій проаналізовано підсумки контрольно-перевірочної роботи податкових органів областіза 2005 рік.

 

Тема ця вибрана не випадково, адже здійснення контролю за своєчасністю, достовірністю, повнотою нарахування та сплати податків і зборів є однією із головних функцій органів державної податкової служби.
Інформуючи журналістів, Е.З.Васкова, зазначила, що сьогодні податкова служба України одним із пріоритетних напрямів свої діяльності визначила налагодження партнерських відносин з платниками податків і на цій основі – підвищення рівня добровільної сплати податків. У зв’язку з цим змінюється і концепція роботи підрозділів контрольно-перевірочної роботи податкових органів. Визначальним на даній ділянці роботи є мінімальне втручання у господарську діяльність платника, профілактика та зменшення порушень податкового законодавства, сприяння розвитку підприємництва.
Протягом 2005 року підрозділами контрольно-перевірочної роботи органів державної податкової служби області проведено 995 комплексних планових та 1450 позапланових виїзних документальних перевірок юридичних осіб, а також 470 планових перевірок фізичних осіб – суб’єктів підприємницької діяльності, що в цілому на четвертину менше, ніж за 2004 рік.
На жаль, у 99 відсотках проведених комплексних планових перевірок виявлено порушення податкового законодавства. За наслідками перевірок юридичним особам донараховано податків та платежів на суму майже 25 млн.грн., що на 5, 5 млн.грн. (28,4%) більше, ніж за 2004 рік.
Зусилля підрозділів контрольно – перевірочної роботи сконцентровані на проведення перевірок ризикових та великих платників, які при значних обсягах валових доходів сплачують незначні суми податків, використовуючи при цьому схеми їх мінімізації. Плановими документальними перевірками охоплено було 196 підприємств-мінімізаторів, або кожне друге від їх загальної кількості.
Під посиленою увагою знаходилися підприємства, які декларують збитковість. За наслідками перевірок таких підприємств зменшено задекларовані збитки на половину. А 19 з цих підприємств виведено на прибуток.
Найбільше порушень у ході перевірок виявляється при визначенні платниками податків податкового кредиту та податкових зобов’язань по податку на додану вартість. Тому значна увага при здійсненні перевірок приділяється попередженню безпідставного відшкодування ПДВ з бюджету. З перевірених протягом 2005 року під час документальних перевірок достовірності 951 декларації у 496 випадках по 258 підприємствах суму заявленого податкового кредиту було зменшено на майже 11,2 млн.грн. Лише по одному з мукачівських підприємств шляхом проведення зустрічних перевірок було виявлено безпідставне формування податкового кредиту по ПДВ на 3,4 млн.грн.
Запобігти таким порушенням покликане запровадження обміну електронною інформацією між податковими органами та платниками податків.Пілотний Проект з обробки податкової звітності по ПДВ та реєстру податкових накладних протягом лютого- квітня 2006 року пройде апробацію на базі ДПА у АР Крим та ряду областей України, що сприятиме вдосконаленню процесу обслуговування платників податків та уніфікації і прискоренню процедур відшкодування ПДВ.
Під особливим контролем органів податкової служби області знаходилися питання виплати заробітної плати та її оподаткування.
На всіх рівнях податкової служби спільно з органами місцевої влади створені робочі групи, які аналізують діяльність суб’єктів господарювання, встановлюють факти невідповідності нарахованої і виплаченої заробітної плати, виплати її в іноземній валюті, по окремих відомостях, та інші випадки, коли податок не нараховується та не утримується, випадки оформлення на роботу підставних осіб, виплати заробітної плати нижче встановленого законодавством рівня.
Так, підрозділами оподаткування фізичних осіб, протягом 2005 року також проведено 1175 перевірок підприємств, установ, організацій з питань правильності справляння та перерахування до бюджету податку з доходів фізичних осіб, за результатами яких донараховано 3321 тис.грн, а також проведено 470 перевірок фізичних осіб-суб’єктів підприємництва, за якими також додатково нараховано 2648 тис.грн.
Так, лише по одному з ужгородських підприємств було виявлено заборгованість до бюджету податку із заробітної плати працівників в сумі 92,6 тис. грн.
Значні суми несплачених податків виявлено під час перевірок і у підприємців. Ряд суб’єктів господарювання використовує працю найманих осіб без відповідного документального оформлення або укладає з ними фіктивні угоди, не утримує з них податки.
З метою профілактики правопорушень у сфері оподаткування та боротьби з ухиленнями від оподаткування, виявлення і залучення до оподаткування тіньового обігу товарів і послуг протягом року здійснювалися оперативні перевірки щодо дотримання суб’єктами підприємницької діяльності вимог проведення розрахункових операцій у сфері готівкового та безготівкового обігу, застосування реєстраторів розрахункових операцій. Таких перевірок проведено 1628, що у 3 рази менше, ніж у 2004 році.
Зокрема, проведено 1055 перевірок дотримання податкового законодавства суб’єктами підприємництва, які здійснюють торгівлю алкогольними напоями та тютюновими виробами, за порушення їм нараховано 881,2 тис.грн. штрафних санкцій.
Проведено також 154 перевірки автозаправних станцій (нараховано 64,5 тис.грн. податків, зборів та фінансових санкцій).
У ході 181–ої перевірки суб’єктів грального бізнесу нараховано 965,2 тис.грн.
Не залишається поза увагою податківців і платіжна дисципліна у фінансових установах та у сфері ЗЕД. Торік проведено 523 перевірки суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності та 73 перевірки фінансових установ, за результами яких до бюджету додатково нараховано понад 2 млн.грн. податків, пені та інших штрафних санкцій за порушення термінів та порядку декларування валютних цінностей, що незаконно знаходяться за межами України. Крім того, завдяки вжитих податковими органами заходів 74 СГД повернули на територію України 1857,6 тис.дол.США, що знаходилися за її межами з порушенням вимог валютного законодавства, чим зменшено загальну прострочену дебіторську заборгованість по операціях в сфері ЗЕД по відношенню до її розміру станом на 01.01.2006 року як по кількості (на 17 СГД), так і за розміром (на 202,7 тис.дол.США).
Зміна підходів до проведення контрольно-перевірочної роботи, атмосфера проведення перевірок, врахування зауважень платників при прийнятті рішень сприяли тому, що у порівнянні з 2004 роком торік в 1,9 раза зменшилася кількість первинних скарг щодо узгодження податкових зобов’язань за наслідками перевірок та в 1,7 раза вторинних скарг на рішення податкових інспекцій. А звідси зріс відсоток сплачених донарахованих сум за такими зобов’язаннями.
Зазначені вище напрями контрольно–перевірочної роботи залишаються головними і на 2006 рік. До плану перевірок на 1 квартал включено 180 юридичних та 74 фізичних осіб- суб’єктів господарювання, що в цілому менше, ніж за відповідний період минулого року і свідчить про зменшення податкового тиску на платників податків.
Однак дотримання податкового законодавства є для кожного платника прямим обов’язком. А відповідальність за порушення податкового законодавства рано чи пізно настане. Тому краще звернутися своєчасно до податкової служби за методичною допомогою і не допускати порушення, ніж потім сплачувати ще й штрафні санкції.
Е.З.Васкова відповіла на запитання журналістів.
У прес-конференції взяла участь також начальник управління контрольно-перевірочної роботи ДПА у області Тетяна Чубірко, повідомляє Відділ зв’язків з громадськістю, засобами масової інформації та масово-роз’яснювальної роботи ДПА у Закарпатській області.

 

09 лютого 2006р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів