В УЖГОРОДІ ТА ЧОПІ БЮДЖЕТ МОЖУТЬ ФОРМУВАТИ САМІ ГРОМАДЯНИ

22 лютого в Ужгородському прес-клубі реформ відбулося засідання на тему: „Покращення управління міськими бюджетами”, організоване проектом „Реформа місцевих бюджетів в Україні” за сприяння Українського освітнього центру реформ.

 

У ході засідання обговорювалися шляхи покращення управління місцевими бюджетами, а саме, роль програмно-цільового методу (ПЦМ) формування та виконання місцевих бюджетів як прогресивного та ефективного інструменту вдосконалення держаного управління. Особлива увага приділялася першим крокам на шляху впровадження ПЦМ бюджетування у мм. Ужгород та Чоп. Зокрема, йшлося про створення відкритої та прозорої системи прийняття рішень з питань, що стосуються бюджету, а також підвищення ефективності використання коштів в умовах обмежених бюджетних ресурсів. Проект "Реформа місцевих бюджетів в Україні", що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та здійснюється RTI Int., має на меті підвищити прозорість, ефективність та підзвітність громадянам місцевих бюджетів України. У ході реалізації проекту планується покращити управління місцевими бюджетами у щонайменше 140 містах країни, а також зміцнити автономію місцевих бюджетів шляхом цілеспрямованої законотворчої допомоги Верховній Раді України.
Ужгород і Чоп – два міста Закарпатської області – у числі інших тридцяти міст були відібрані на конкурсній основі до участі у проекті "Реформа місцевих бюджетів в Україні" на початку 2005 року. За цей час у рамках навчального курсу, розробленого і проведеного консультантами Проекту, керівники органів місцевого самоврядування та спеціалісти, відповідальні за складання та виконання місцевих бюджетів, отримали теоретичні знання та практичні навички, необхідні для складання бюджету за ПЦМ. В результаті вперше (!) бюджети міст Ужгород та Чоп на 2006 рік формуються не тільки за традиційним, а й за програмно-цільовим методом. Михайло Гументик, експерт/консультант Проекту USAID "Реформа місцевих бюджетів в Україні" зауважив, що члени Проекту пишаються успіхами Ужгорода та Чопа у впровадженні програмно-цільового методу бюджетування і презентуватимуть досягнення закарпатських міст для інших органів місцевого самоврядування України.
Мер Ужгорода Віктор Погорєлов підкреслив, що майбутнє бюджетного процесу справді полягає у програмно-цільовому методі формування та виконання місцевих бюджетів. За словами міського голови, в Україні досі нема міжбюджетного взаєморозуміння та розумної схеми розподілу доходів адмінодиниць. В. Погорєлов повідомив, що Ужгород забезпечує 25 %, а часом і 30 % доходу області, однак на потреби самого міста з цих коштів виділяється лише мізерна сума. Формульні розрахунки міністерств не відповідають реальним потребам міста, тому міська влада, на думку мера, повинна самостійно формувати пріоритетні програми та отримувати повне фінансування для їх виконання.
Велику підтримку отримав проект у міської влади Чопа, і як зауважує керівництво вніс чимало позитивного у фінансовому плануванні. Наступного тижня у Чопі затверджуватимуть бюджет, сформований вже за програмно-цільовим методом.
Володимир Горинецький, міський голова м. Чоп навів переваги програмно-цільового методу формування бюджету: „Кожне місто має певні напрями розвитку, визначені довгостроковими концепціями. І саме програмно-цільовий метод дає всі можливості для визначення критеріїв оцінки ефективності використання бюджетних коштів. При формуванні бюджету м. Чоп за цим методом ми за допомогою фахівців Проекту USAID "Реформа місцевих бюджетів в Україні", враховуючи індекси споживчих цін Міністерства економіки, обрахували , що чекає нас у перспективі кількох років. Крім того, ми залучили громадськість до визначення пріоритетних, на її погляд, програм. Тому у Чопі вже сьогодні діє система громадських слухань, а програми формуються прозоро і підзвітно. Таким чином, ми дали громаді змогу вказати міській владі напрям, у якому їй слід рухатися. По-друге, ми забрали у певних політичних кіл можливість вільно трактувати роботу органів місцевого самоврядування”. Крім того, прозорість методу програмно-цільової підготовки бюджету дасть можливість виявити недієві заходи та не фінансувати їх. Наприклад, минулоріч профінансована програма покращення криміногенної ситуації у місті, за словами В. Горинецького, не дала відчутного позитивного результату. Тож цього року правоохоронці отримали обґрунтовану відмову на повторення недієвих запитів.

Веб-сайт проекту "Реформа місцевих бюджетів в Україні" (www.mbr-ukr.org) незабаром запропонує своїм відвідувачам новий продукт – інформаційний дайджест.
Зареєстровані користувачі веб-ресурсу щотижня отримуватимуть анонси про оновлення у рубриці "Документи та публікації", що є унікальним джерелом інформації з питань реформування бюджетної сфери в Україні. Це не тільки база чинного фіскального законодавства, але й напрацювання експертів проекту "Реформа місцевих бюджетів в Україні", які можуть зацікавити депутатів рад всіх рівнів, працівників міністерств, керівників органів місцевого самоврядування, фахівців з питань бюджету та фінансів, науковців та представників широкої громадськості.

 

23 лютого 2006р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів