Як вивести "з тіні" доходи громадян?

У Іршавській районній державній адміністрації проведено розширену нараду з керівниками економічних та фінансових служб району з підведення підсумків роботи за 2005 рік та заходів по виконанню доходів бюджетів всіх рівнів в поточному році.

 

З інформацією про роботу ДПІ виступила начальник Ганна Дубей.

Вона зазначила, що в цілому у 2005 році податківці Іршавщини спрацювали непогано. Вдалося забезпечити надходження до зведеного бюджету району 22032,6 тис. грн. податків та зборів, що на 4218,7 тис. грн. більше надходжень 2004 року.

Надходження до Державного бюджету виконано на 100 відсотків до планових показників. Порівняно з 2004 роком досягнуто приросту на 8,2 відсотка, що становить 581,4 тис. грн. Аналіз сплати податків засвідчив про те, що кількість юридичних осіб, які сплачують податки зросла. Також зросла загальна сума сплати всіх видів податків та зборів одним платником. Якщо в 2004 році сплата податків однією юридичною особою в середньому становила 24,1 тис.грн., то за 2005 рік – 27,4 тис.грн. Проте 12 СПД району зменшили сплату податків та зборів у 2005 році.

Проведений аналіз показує, що збереження темпів та приросту платежів досягнуто за рахунок збільшення кількості платників малого та середнього бізнесу району. Великі платники або зменшили надходження податків, або взагалі не являються платниками податків у районі. Оптову торгівлю алкогольними та тютюновими виробами не проводить жоден суб’єкт підприємницької діяльності.

Попередній аналіз результатів фінансово-господарської діяльності платників податків засвідчує, що частина з них мінімізує сплату податків, декларуючи нульові показники або збитки. Це, звичайно, негативно впливає на загальну картину доходів бюджету. Для податківців району робота зі збитковими підприємствами є одним із основних напрямів боротьби з тіньовим капіталом. Адже, неможливо щоб СП, МП з року-в-рік не мали прибутку, а постійно працювали тільки збитково. У більшості випадків збитковість створюється штучно, щоб приховати реальні прибутки і ухилятися від сплати податків. Звітність таких СПД регулярно аналізується на засіданнях комісії з питань розгляду причин збитковості.

Вжитими заходами вдалося зменшити кількість збиткових підприємств до трьох.

За 2005 рік відшкодовано податку на додану вартість в сумі 1410,4 тис.грн., що значно більше від 2004 року. При цьому всі кошти відшкодовано на розрахунковий рахунок платників.

Упродовж минулого року зросли надходження податків від фізичних осіб, зокрема податку з доходів громадян на 121,3 відсотка, єдиного податку – на 114 відсотків, земельного податку -123,9 відсотка, податку з власників транспортних засобів 208,8 відсотка.

Кількість СПД – фізичних осіб протягом року зросла на 386 осіб і на кінець 2005 року досягла 2954 особи. На єдиному податку з них у 2004 році було 728, тепер 790 осіб. Фіксований патент у минулому році мали 437 особи, а зараз 459 фізичних осіб. З початку року зареєстровано 646 трудових угод із найманими працівниками.

Разом з тим працівникам відділу оподаткування фізичних осіб поставлено завдання більш активно працювати над розширенням податкової бази, виведенням із “тіні” доходів громадян.

Визначено конкретні завдання усіх підрозділів ДПІ району щодо дальшого підвищення ефективності та результативності їх робити.

За інформацією ДПІ у Іршавському районі

 

24 лютого 2006р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів