МК: Українським курортам цього літа не везе

"У курортному місті вирує епідемія", - пишуть Олег Базак і Михайло Мошкін у статті "Одеса наштовхнулася на тиф", опублікованій 22 липня в російській газеті "Московский комсомолец".

 

Не везе цього літа українським курортам. То в Криму йшли невпинні дощі і морська вода вище 18 градусів не прогрівалася, то в Одесі спалах черевного тифу. Сьогодні в морській столиці України вже 11 захворілих. ? лише тепер СЕС міста вирішила розпочати серйозні заходи...

Перші випадки захворювання на черевний тиф фіксувалися ще в травні. Оскільки паці?нти були бродягами, особливої паніки новина не викликала. Лише після дев?ятого випадку захворювання, коли до "інфекціонки" потрапила 32-літня робітниця заводу нафтопродуктів (де заробітки стабільні і високі), у регіон наскочила комісія з українського МОЗ.

Шестеро фахівців з Ки?ва проблему досліджували майже тиждень, з 12 по 17 липня. Заходи, які місцеві власті розпочинали з метою профілактики, кияни одностайно визнали ?дино правильними. Особливо вразили гостей станція очищення питної води й умови лікування в інфекційній лікарні. При цьому головні проблемні ділянки - ринки і пляжі - до цього часу місцевих лікарів цілком задовольняли.

Не далі як тиждень тому в.о. головного лікаря Одеської обласної СЕС Анатолій Приказюк - уперше в пострадянській історії міста! - оголосив: морська вода на всьому узбережжі від Лузанівки до Чорноморки абсолютно чиста. Хоча і знав, що масоване прибирання одеських (так само як і кримських) пляжів проводиться раз на рік, перед початком курортного сезону. Для інформації: на закордонних курортних комплексах спеціальні машини здійснюють цю процедуру щоночі!

Одинадцятий випадок захворювання на тиф, зафіксований позавчора, змусив-таки міські власті закрити на санітарну обробку всі ринки й оголосити про заборону морських купань. СЕС відбира? проби води і харчових продуктів, проводить інші дезинфекційні заходи у всіх місцях, де було встановлено перебування кожного з одинадцяти хворих.

А МОЗ знову відправив до мільйонного міста комісію з епідеміологів й інфекціоністів. Вони отримали вказівку відслідковувати кожен випадок появи лихоманки: раптом і цього хворого доведеться лікувати від небезпечної хворості? А "Матеріальним" підсумком роботи комісії з Ки?ва стало рішення уряду України про додаткове виділення на боротьбу з тифом 75 тисяч гривень.

А ЯК У НАС?

У російській Федеральній службі з нагляду у сфері захисту прав споживачів і благополуччя людини (з недавнього часу цьому відомству передані функції Держсанепіднагляду) "МК" запевнили, що нашим курортам поки інфекційна небезпека не загрожу?:

"На території Росії випадків тифу не виявлено. Вода Чорноморського узбережжя перебува? під контролем. У випадку поширення епідемії відповідно до санітарних норм і правил будуть ужиті адекватні заходи: на контрольно-пропускних пунктах працюють наші епідеміологи".

 

22 липня 2004р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів