Ужгород, навчений попередніми повенями

Тепла погода, що трималася цього тижня в Ужгороді, зумовила швидке танення снігу. Як наслідок — усі екстренні служби міста почали готуватися до можливої повені. Фахівці переконують, що Ужгород повністю готовий до підняття води в Ужі. Про небезпеку ужгородським службам повідомлять, щойно рівень води підніметься у Великому Березному. Вода дістанеться до Ужгорода лише через 6—8 годин, тож підготуватися до надзвичайної ситуації зможуть усі відповідальні служби.

 

Ужгород, навчений кількома попередніми повенями, дійсно підготували до підняття води у річці. Міська влада провела нараду з усіма начальниками рятувальних служб, аби визначити, яким куточкам Ужгорода під час можливої повені загрожує найбільша небезпека. Виявилося, що найпроблемнішим районом залишається Радванка. Незважаючи на те, що минулого року дамбу, яка відгороджує цю низинну місцевість від річки, підняли, нині там знову існує можливість затоплення. За неофіційною інформацією, свіжий ґрунт із верхівки дамби пішов на будівництво нових ромських будиночків. Про ризик проживання ромів на цій території “Ужгород” писав уже неодноразово, але роми не тільки не бояться небезпечного сусідства з річкою, а навпаки — будуються в низині зі ще більшою інтенсивністю. Нині дамбу повторно укріплюють, та невідомо, чи надовго її вистачить. Мабуть, для того, щоб зробити безпечною цю територію, на дамбі потрібно виставити сторожів, бо, схоже, ніхто не може пояснити ромам, що вони самі рубають гілку, на якій сидять.


Вулиця Дєндєші, де свавільне будівництво громадян призвело до проблем з водовідведенням, незабаром знову, як прогнозують, стане схожою на Венецію. Міська влада планує на весняний час прокласти там тимчасову трубу, якою з вулиці стікатиме вода.

У всьому ж іншому підготовка до можливої надзвичайної ситуації в Ужгороді проходить добре. Рятує становище прочищене минулоріч дно Ужа та укріплений пішохідний міст. У місці розливу річки біля Боздоського парку висоту набережної підняли бетонними блоками. Та про всяк випадок міський відділ із питань надзвичайних ситуацій тримає напоготові велику кількість мішків з піском. Хоч фахівці його і впевнені, що цієї весни паводка вдасться уникнути: мовляв, весна приходитиме до нас поволі, даючи змогу снігові зійти без загрозливого підняття рівня води в річках.

Підтверджує повну підготовку до можливої весняної повені й командир Закарпатського зведеного воєнізованого аварійно-рятувального загону постійної готовності Володимир Галаговець. На паводок рятувальники очікують лише за умови, що почнуться дощі, та все ж по всій області вони провели відповідні навчання. У випадку біди близько 90 працівників загону готові кинутися рятувати від води людей та їхнє майно. Тож поки що можемо бути спокійними: паводок (якщо він, звичайно, буде) не застане місто зненацька. Сподіватимемося, щорічні біди громадян, особливо жителів низинної Радванки, не повторяться цієї, такої очікуваної нами, весни.

Ужгород

 

05 березня 2006р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів