На Закарпатті 105 мільйонерів

Наближається до завершення кампанія з декларування громадянами доходів, одержаних у 2005 році.

 

Для підприємців вона уже завершилася. Як повідомили у відділі оподаткування фізичних осіб ДПА у області, декларації про отримані ними у 2005 році доходи від підприємницької діяльності подали більше 10 тис. приватних підприємців, які оподатковуються за загальними правилами. Попередній аналіз декларацій засвідчує зростання числа підприємців, обсяги виручки у яких перевищили 1 млн грн. Так, наприклад, кількість СГД – фізичних осіб, які за поданою звітністю мали у 2004 році валовий дохід більше 1 млн .грн., було 83, то у 2005 році їх стало 105. Загальний обсяг реалізованих товарів та послуг вказаної категорії платників за 2005 рік збільшився з 444 млн.грн. до 771 млн.грн.

Зросло число підприємців, у яких чистий дохід перевищив 500 тис.грн., з 4 у 2004 році до 7 – у 2005 році. Вперше задекларовано чистий дохід понад 1 млн.грн. 2 підприємцями. Найбільш прибутковими видами діяльності залишаються оптова торгівля продовольчими товарами та гральний бізнес. При цьому основна кількість крупних підприємців знаходиться у місті Ужгороді - 31% , Хустському районі - 18% та Тячівському районі - 16%. Слід зазнчити, що окремі з них сплачують сумлінно податки в обсягах значно більших, ніж окремі крупні підприємства.

За результатами діяльності СГД збільшились надходження до бюджету. Так, за результатами поданих декларацій про доходи, отриманих у 2005 році, та відповідно до проведених нарахувань, Ссубєктами господарювання – фізичними особами торік сплачено 12 млн. 115 тис.грн. податку з доходів фізичних осіб (з урахуванням вартості торгових патентів), що на 56% більше у порівнянні з 2004 роком .

Щодо інших громадян, які згідно Закону України “Про податок з доходів фізичних осіб” беруть участь у декларуванні доходів, то нагадуємо, що останній термін подання декларації – 31 березня.

Зокрема, декларацію зобов’язані подати громадяни, які одержували :

- доходи від нерезидентів (іноземні доходи);

- доходи від здійснення операцій з інвестиційними активами (продаж цінних паперів та корпоративних прав );

- доходи від надання майна в оренду фізичним особам;

- доходи від виграшів у гральних закладах;

- доходи у вигляді спадщини та подарунків;

- благодійну допомогу понад передбачений Законом розмір;

- інші оподатковувані доходи, з яких протягом року не було утримано податок за місцем виплати.

Також мають право подати декларацію громадяни для одержання податкового кредиту, тобто зменшення податкових зобовязань із заробітної плати за витратами на навчання, недержавне пенсійне страхування та довгострокове страхування життя, усиновлення дітей тощо.

ДПА у Закарпатській області звертається до громадян, яких це може стосуватися, щоб не відкладати справу з подання декларацій до останнього дня. Всі державні податкові інспекції області приймають декларації до 19 години щоденно, а у суботу і неділю – з 10 до 14 години. Можна надіслати декларацію і поштою, повідомляє Відділ зв’язків з громадськістю. засосбами масової інформації і масово-роз’яснювальної роботи ДПА в Закарпатській області.

 

25 березня 2006р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів