Рейтинги Ющенка і Януковича зростають

Рейтинги основних кандидатів на посаду Президента України – Віктора Ющенка і Віктора Януковича – за останній місяць зросли і складають, відповідно, 28,8% і 19,1%, передає Інтерфакс-Україна.

 

Такі дані соціологічного опитування, проведеного фондом "Демократичні ініціативи" і центром "Соціс", оприлюднила науковий керівник фонду "Демократичні ініціативи" ?рина Бекешкіна.

Вона повідомила, що в червні ці показники складали для Віктора Ющенка 26,6%, а для Віктора Януковича ? 18%.

Серед інших кандидатів у Президенти найвищий рейтинг у лідера Компартії Петра Симоненка ? 8,5% (у червні ? 9,3%) і лідера Соцпартії Олександра Мороза ? 6,6% (у червні ? 5,4%). Лідер Прогресивної соціалістичної партії України Наталія Вітренко в липні ма? 2,3% (червень ? 1,5%).

Усі зазначені вище політики вже заре?стровані кандидатами в Президенти.

Загалом до рейтингу внесені 10 імовірних претендентів на президентську посаду. Серед них лідер БЮТ Юлія Тимошенко - 2,7% (місяцем раніше - 4,7%), міністр транспорту Георгій Кирпа - 2,2% (2,6%), глава Національного банку, лідер партії "Трудова Україна" Сергій Тігіпко - 1,6% (1,8%), голова Верховної Ради Володимир Литвин - 1,3% (0,3%), голова Адміністрації Президента, лідер СДПУ(о) Віктор Медведчук - 1,3% (без змін). Ці учасники рейтингу не ? учасниками президентської гонки.

Діючий Президент України Леонід Кучма востанн? згадувався в травневому рейтингу: тоді повідомлялося, що у квітні його рейтинг складав 7,5%.

Відповідно до опитування, у разі суперництва в другому турі Ющенка і Януковича, за першого з них готові проголосувати 40,4% опитаних, за другого - 31,1%. Проти обох у разі їхнього виходу у другий тур голосуватимуть 10,1%, а 12,4% ще не визначилися із симпатіями. При цьому 6% респондентів не збираються брати участі в голосуванні у випадку виходу в другий тур Ющенка і Януковича.

Серед виборців Віктора Ющенка значно більше тих, хто цілком упевнений у сво?му виборі (60%), ніж серед виборців Віктора Януковича (51%).

На думку ?рини Бекешкіної, значна зміна рейтингів кандидатів може бути вже в наступному місяці, оскільки тоді визначаться всі учасники виборчої кампанії.

За її словами, також на рейтинги кандидатів вплине виборча кампанія і "масовий викид матеріальних благ для народу".

Разом з тим, вона відзначила, що викид компромату істотно не вплине на рейтинг того або іншого кандидата.

Відповідно до соцопитування, основними факторами, які сприятимуть перемозі кандидата на президентських виборах, стали б, у першу чергу, успішна попередня діяльність (38%), фінансові можливості (36%), гарна передвиборна програма (32%) і наявність кваліфікованої команди (30%).

Головними темами, що, на думку населення, повинні бути предметом дискусії між кандидатами під час виборчої кампанії, ?: підвищення загального рівня зарплат, пенсій, стипендій (59%), подолання безробіття (58%), подолання кризи в економіці, економічний ріст (55%), поліпшення медичного обслуговування (54%), боротьба зі злочинністю (49%), зменшення плати за комунальні послуги (43%), пенсійна реформа (43%), соціальний захист малозабезпечених (43%), боротьба з корупці?ю (39%) і зниження цін на продукти і товари першої необхідності (37%).

Згідно з даними опитування, більше половини населення (53%) скоріше довіряють соціологам, які проводитимуть дослідження в день виборів на виході з виборчих дільниць, ніж офіційним результатам (14%), якщо вони будуть істотно відрізнятися. Однак вийти на мітинг протесту у випадку впевненості у фальсифікації результатів готові тільки 18% респондентів. Ще 11% висловили готовність вийти на мітинг, у разі якщо переможе не той кандидат, який був підтриманий ними під час голосування.

 

24 липня 2004р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів