ЩОБ ЗАКАРПАТСЬКІ ХРАМИ НЕ ГОРІЛИ...

Незабаром у вірників Світлі Великодні Свята. У храмах будуть проводитися численні богослужіння, адже кожний порядний християнин у ці дні навідається до церкви. На жаль, такі світлі свята у протипожежному плані не завжди закінчуються святковим настроєм.

 

Цьому підтвердження й статистичні дані, які підтверджують, що в основному церкви горять під час великих релігійних свят. Варто пригадати минулорічний Великдень, коли українська православна громада с Росішка Рахівського району фактично втратила свій храм – Свято-Іллінську церкву. До появи вогню призвело порушення правил пожежної безпеки при влаштуванні електромережі, простіше – кабелі до стін були прибиті гвіздками, що робити категорично забороняється. Через коротке замикання, вогонь поширився дерев’яними конструкціями даху на всю його площу.

- Якщо в загальному аналізувати протипожежний стан закарпатських храмів, то картина вимальовується досить невтішна, - наголошує заступник начальника ГУ МНС України в Закарпатській області з питань наглядово-профілактичної діяльності Юрій Лебедєв. Цьому підтвердження й результати перевірок храмів, що проводяться органами Державного пожежного нагляду. В основному усунення недоліків священики ставлять на останній план, однак мало хто з них розуміє, що такі зволікання можуть призвести до непередбачуваних наслідків, адже дані споруди відносяться до категорії об’єктів з масовим перебуванням людей. Таким чином може статися непоправне...

Переважна більшість релігійних споруд “грішать” порушеннями правил пожежної безпеки, насамперед режимного характеру. Приміром, монтаж та експлуатація тимчасових електромереж досить поширені недоліки на релігійних об’єктах.

До слова, горять храми і через просту безпечність прихожан. Коли прийдеш до церкви, то часто можна бачити як щойно погашені свічки, іноді ще з тліючим гнітом, складають до картонного ящика... А іконостаси оздоблені модерновими гірляндами? Десь перетреться провід, далі коротке замкнення і церква палахкотить...

А якщо зважити на те, що багато закарпатських храмів є пам’ятками архітектури, то втрачати їх у вогняній стихії через людську недбалість неприпустимо для цивілізованого суспільства. Так як це сталося кілька років тому з Михайлівською церквою в селі Нересниця Тячівського району, коли вогонь повністю знищив унікальну дерев’яну будівлю, яку звели ще на початку ХІХ століття. Виходить, що споруда, яка вистояла майже два століття, переживши при цьому і зміни влади, й дві світові війни була знищена вогняною стихією через просту людську безпечність і необачність.

Отож нехтувати правилами пожежної безпеки не варто...

Центр пропаганди ГУ МНС України в Закарпатській області

 

11 квітня 2006р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів