УЖГОРОДЕЦЬ ВОЛОДИМИР ПУГА: “ЯКЩО У ЦЬОГО ЛИХА Є ЯКАСЬ СВІТЛА ГРАНЬ, ТО НЕЮ ЯКРАЗ І Є ЛЮДИ, КОТРІ БЕЗСТРАШНО ЙШЛИ СУПРОТИ ЯДЕРНОГО ВОРОГА”...

20 років розділяє нас від того часу, коли від нашого Чорнобиля здригнулася вся планета. На долю українського народу випало ще одне жорстоке випробування. Багато чого змінилося за цей відрізок часу довкола, і всередині нас. Та пам’ять знов і знов вертає у ті дні, оповиті смертельною небезпекою. Видно, судився нам їхній довічний полон...

 

Серед першої шеренги сміливців, що зіткнулися з нечуваною і небаченою в Україні небезпекою – пожежники. Саме вони безстрашно ступили в самісіньке пекло вибуху, щоб врятувати інших ціною власного життя: Володимир Тишура, Володимир Правик, Віктор Кібенок, Микола Ващук, Василь Ігнатенко, Микола Титенок... Вічна пам’ять героям. Їхню справу упродовж 1986-1991 років продовжили інші рятувальники. Усього горнилом Чорнобиля пройшло 6217 пожежників з усіх областей України. Серед них і 36 закарпатських вогнеборці для котрих Чорнобиль ніколи не заросте травою забуття. Надто вже гірка вона, його трава.

Багато хто з них, в основному за станом здоров’я, уже вийшов на пенсію. Приміром, колишній командир відділення третьої варти СДПЧ-1 по охороні м. Ужгорода Володимир Пуга.

Відважний вогнеборець намагався завжди бути на передових. Отож невипадково за рятування людей на пожежі у 2003 році він став переможцем Всеукраїнської акції “Герой-рятівник року” в Закарпатті.

... У Чорнобиль його доля “закинула” у квітні 1989 року. На той період вже було розроблено вахтовий метод. Тамтешня пожежна охорона складалася зі штатних працівників Чорнобильського гарнізону та особового складу вогнеборців. Люди обиралися з різних регіонів держави для ліквідації наслідків аварії.

Коли після чергової вахти приїздив додому, дружина, пригортаючи до себе Володю та дітей – дворічну Маринку та однорічного Дмитрика – з полегшенням зітхала: “Дякуючи Богу цього разу все обійшлося”. Через місяць родина Пугів знову відправляла батька до Чорнобиля. О так і пройшло шість місяців тривожних проводів і радісних зустрічей...

- Що для мене Чорнобиль?, - запитуєте... І кімната наповнюється якоюсь неприродною тишею. Проходить кілька хвилин мовчання і, напевно, спогадів, так, чомусь здалося, коли дивилася на цього 40-річного чоловіка, котрий сидів поруч, а думками був далеко.

- Якщо у цього чорнобильського лиха є якась світла грань, то нею якраз і є люди, котрі безстрашно йшли супроти ядерного ворога, - продовжує Володимир Степанович. – Небезпеку ми “гасили” ” міцною згуртованістю, піклуванням один про одного, взаємовиручкою і високою відповідальністю за долі мільйонів людей... Побратимство друзів-пожежників непідвладне часу. Воно для вогнеборця із Закарпаття стало ідеалом на все життя. Ось і минулого року погостювати до нашого співрозмовника приїздили друзі з м. Прилуки. З ними Володимир Степанович жив в чотиримісній кімнаті триповерхового гуртожитку в Чорнобилі.

Протягом трьох вахт (кожна з яких тривала місяць), які проходили в пожежній частині по охороні Чорнобиля та 30-кілометрової прилеглої території, нашому герою доводилося неодноразово разом з іншими бійцями виїжджати на гасіння житлового сектора Чорнобиля. Загальне патрулювання місцевості проводилося вертольотом, а потім повідомлялося в якому квадраті горить, туди й виїжджали розрахунки.

Пригадується перша вахта, горіло дуже часто, в середньому було по 5 виїздів на добу. На той момент багато спалювали, скажімо залишені будинки, не думаючи, що це зайва доза радіації. Згодом від цього відмовилися і “партизани” (так називали людей, котрі добровільно вербувалися на ці роботи) почали будівлі розбирати. “Дзвеніли” радіацією і пожежі сухої трави, чагарників, торфовищ, лісу... Було й таке, що машиною провалилися у вигорілий торф. – Коли ходили, то нічого не відчувалося, а почали їхати автомобілем і задніми колесами потрапили прямо у вогняну яму, ще б трошки й машина загорілася, - розповідає вогнеборець.

“Рядових” пожеж у зоні не було. Траплялися й великі, які доводилося гасити кілька днів. А про непередбачувані ситуації, які виникали на самій Чорнобильській станції нема що й казати. Зазвичай вхід на територію об’єкта був заборонений - лише за спеціальними перепустками можна було пройти через солдатську охорону. І все ж Володимиру Пузі довелося тричі за тривогою побувати “у пащі тигра”. Один раз – проводилися навчання по ліквідації наслідків розливу масла на даху другого енергоблоку. Ще двічі всіх піднімали у повній бойовій готовності та доставляли на станцію, коли виникали не „навчальні” проблеми. На щастя, обійшлося без пожеж, обмежилося викидом парів. З того часу вже минуло 17 літ, а тривога ні-ні та й озивається в серці вогнеборця.

Тільки зачепи її спогадом – відразу озветься.

Запам’яталася Володимиру Степановичу і густа наче килим, висока трава і кропива Чорнобиля.

- Ідеш вулицею і бачиш лише дахи будинків: усе дуже заростало, адже ніхто не косив, орати землю суворо заборонялося, - згадує наш співрозмовник. По території блукало чимало бродячих собак і було дуже багато щурів, особливо біля станції. Дуже набридали вдень спека, а ввечері комарі...

- Рівень радіації на нас міряли постійно, от правда, покази дозиметрів фіксувалися постійно однакові – 0,2 бера, але, напевно, були й більші дози опромінення, - розповідає чорнобилець. Якось під час чергового виїзду ми натрапили на “безхозний” дозиметр і вирішили самі “помірятися”... стрілка „зашкалювала”. Причому могло бути таке, що правий чобіт нормальний, а лівий брудний (нахватався радіації), тоді взуття викидали і давали нову пару.

Ці зловісні рентгени болісно стискають груди на перших днях перебування в зоні, а потім організм звикає і першіння в горлі та біль щитовидки вже не відчувається.

- Зараз буває, що вони можуть нагадати про себе тяжким безсонням. Але тоді нам якось про це не думалося. Мабуть, така специфіка професії: коли бачиш, що горить, - у тобі збуджується почуття, подібне чи то до азарту мисливця, чи спортсмена, чи воїна – будь-що перемогти, приборкати. Є завдання – треба виконувати. На те ми й погони носимо...

...То що ж таке для нього Чорнобиль?..

Вікторія Бокій, Центр пропаганди УМНС України в Закарпатській області.

 

14 квітня 2006р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів