Театральні сцени Ужгорода та Сату-Маре реконструюють та поєднають спільними фестивалями

Театральні сцени Ужгорода та Сату-Маре реконструюють та поєднають спільними фестивалями
 Рівно два роки тому 11 серпня 2020 року на Закарпатті та у регіоні Сату-Маре (Румунія) стартував проект «Розвиток транскордонної культури: відреставровані театри міст Сату-Маре та Ужгород». Грантова угода була затверджена в межах “Спільної Операційної Програми Румунія-Україна 2014-2020, яка фінансується ЄС через Європейський Інструмент Сусідства і співфінансується країнами, які беруть участь у Програмі." Партнерами проекту стали муніципалітет румунського міста Сату-Маре (головний партнер), виконавчий комітет Ужгородської міської ради, Північний театр м. Сату-Маре та Закарпатський обласний академічний український музично-драматичний театр імені братів Юрія-Августина та Євгена Шерегіїв.

 

Cеред завдань -- проведення комплексу інфраструктурних заходів, направлених на повне оновлення сцени Північного театру м. Сату-Маре та Малої сцени Закарпатського облмуздрамеатру, а також оновлення відповідної професійної звукової та освітлювальної сценічної техніки, закупівля транспортних засобів для перевезення артистів. Основною метою проекту є розвиток транскордонного туристичного потенціалу румунсько-українського прикордонного простору шляхом вдосконалення культурної пропозиції для населення, яке проживає у регіонах Сату-Маре та Закарпатській області. Загальний бюджет проекту складає 1 002 980,00 євро (31 583 810 гривень), з них 438 340 євро українська частина (365 400 євро (11 506 435 гривень) – театр та 72 940 євро (2 296 878 гривень) – міська рада).

Триватиме проект до 10 лютого 2023 року. За словами Йосипа Міні, проектного менеджера, працює три команди: муніципалітет румунського міста Сату-Маре (головний партнер), а також виконавчий комітет Ужгородської міської ради та Закарпатський обласний академічний український музично-драматичний театр ім. братів Шерегіїв.

Василь Пинзеник, заступник міського голови м. Ужгород зауважив, що загальний бюджет проекту складає 1 002 980,00 євро (31 583 810 грн.), з них 438 340 євро – припадає на українську частину.

«Ужгородська міська рада виступає партнером та надає  співфінансування у рамках 72 940 євро. З початком воєнних дій казначейство заблокувало майже всі видатки, які може здійснювати міська рада, але з нещодавнього часу змінами до постанови Кабміну ці питання були врегульовано: дозволяються видатки на міжнародні, транскордонні та грантові проекти. Нещодавно на сесії міськради було виділено кошти, щоб повністю закрити питання співфінансування проекту. Роль міськради передусім промоційно-медійна, основні інфраструктурні моменти реалізуються силами самого театру», - каже Василь Пинзеник і наголошує, що культура у воєнні часи важлива.

У театрі підготували всю необхідну проектно-кошторисну документацію, яка вже пройшла експертизу. Були готові робити ремонт, але розпочалася війна і процеси дещо затягнулися. Проте закуплено всю необхідну світло-та звукову техніку. Про це детальніше розповів Василь Марюхнич, директор Закарпатського облмуздрамтеатру.

«Справа йшла би більш жваво, якби не ті драматичні та трагічні обставини, в яких ми зараз працюємо, - каже Василь Марюхнич. - Театр має непогану грантову історію: реалізували українсько-польський грант і грант УКФ, а також проект технічної допомоги угорського уряду. Наша Мала сцена є дуже популярною локацією, особливо для молоді. Тут складається особлива атмосфера довіри між акторами та глядачами. Саме для Малої сцени у рамках проекту придбано світлове та звукове обладнання європейського рівня. Виготовлено проектно кошторисну документацію, яка пройшла всі етапи експертизи, ми фактично готові приступати до ремонту. Придбане обладнання чекає свого часу, коли воно буде інстальовано».

За словами директора театру, ремонт та інсталювання обладнання –це перша частина проекту. Наступна - купівля транспорту та сценічних костюмів. До речі, два транспортні засоби, які були на балансі театру, віддали на потреби ЗСУ. Тому купівля нового допоможе у виїздах акторів на гастролі. Третій етап проекту - проведення мультикультурного фестивалю театральних колективів із сусідніх країн. Загалом фінансова частка, виділена на проект складає 365 400 євро. 

Василь Марюхнич також додав, що оновлені можливості театру будуть дуже доречними з огляду на те, що в Ужгород переїхав Донецький обласний драматичний театр з Маріуполя. Колективи двох театрів працюватимуть на одній сцені. Крім того 7 працівників Закарпатського облмуздрамеатру – на фронті.

Уляна Гурчумелія, заступник начальника управління- начальник відділу міжнародних та регіональних зв‘язків виконавчого апарату Закарпатської обласної ради розповіла, що по Програмі «Румунія-Україна» на Закарпатті діє 13 проектів, два з них – за типом «хаб» - медичні заклади Рахівського району і Великобичківська сільська рада (на 1 млн.євро)  і 11 проектів по типу «софт» на 1,5 млн. євро.

«Муніципалітет Сату-Маре є досить хорошими партнерами для нашого регіону, спільний проект з ними має також обласна дитяча лікарня, але вже в іншій програмі «Угорщина- Словаччина -Румунія –Україна», - каже Уляна Гурчумелія.- Практично ми на старті того періоду, коли можемо залучити кошти в область, бо бюджету зараз важко. І залучення міжнародних коштів – це питання №1 на майбутні два роки. Є позитивним момент, що держава звернула увагу на міжнародні проекти. Зміни до законодавства були вчасно внесені і можемо працювати на залучення коштів».

Грантова угода була затверджена в межах “Спільної Операційної Програми Румунія-Україна 2014-2020 фінансується ЄС через Європейський Інструмент Сусідства і співфінансується країнами, які беруть участь у Програмі."

 Ця публікація представлена за підтримки Європейського Союзу. За зміст даної публікації несе  власну відповідальність Виконавчий комітет міста Ужгород і  вона ні в я кому разі не може сприйматися як офіційна позиція Європейського Союзу або структур управління  Спільної Операційної Програми Румунія-Україна 2014-2020.

 

21 вересня 2022р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів