На Закарпатті ще не забули про впровадження у промисловість інновацій

У минулому році інноваційну діяльність здійснювали 33 підприємства або 11,2% загальної кількості промислових підприємств.

 

Із загальної кількості інноваційно активних підприємств 17 або 5,8%, що займались інноваційною діяльністю – створювали та впроваджували нові, чи значно удосконалені види продукції, 6 (2,0%) – впроваджували виробничі процеси, 4 (1,4%) – придбали та впровадили нові засоби механізації і автоматизації, 2 (0,7%) – придбали нові технології.
Кожне третє підприємство, що здійснювало нововведення, розташоване у Виноградівському районі, майже кожне шосте – у м.Ужгород, 12,1% – у м.Мукачево, від 3,0–9,1% – у містах Берегово та Хуст, Берегівському, Іршавському, Воловецькому, Мукачівському, Перечинському, Рахівському та Хустському районах.
За галузевою структурою найактивнішими були 9 або майже кожне четверте підприємство у легкій промисловості, 7 або кожне п’яте – у машинобудуванні і харчовій промисловості та переробленні сільськогосподарської продукції, 9,1% – у хімічній та нафтохімічній промисловості.
Інноваційно активними підприємствами області впроваджено
10 технологічних процесів, з яких 6 маловідходних, ресурсозберігаючих, що менше відповідно на 11 і 5 проти 2004р.

Впровадження та освоєння технологічних інновацій
(одиниць) Так, ВАТ Мукачівсь-кий завод "Точприлад" впроваджено техноло-гію із виготовлення електричних кабелів зі з’єднувачами для авто-мобілів, гучномовців та технологію по ремонту кольорових картриджів; ТОВ "Ено-меблі ЛТД" – технологію калібрування щитів з масивної деревини методом стругання та по запровадженню карбамідоформальдегідних клеїв для склеювання меблевого щита;
ТОВ ФЦА "Україна" – з виготовлення пастоподібних засобів для чищення "Пемолюкс" та "Бреф"; ВАТ "Техномаш" – пластмасових деталей методом екструзії; ВАТ "Виноградівський завод пластмасових сантехвиробів" – з виробництва гумових виробів та ДП "Мода проджест" – з пошиття жіночих пальто.
Створенням і впровадженням технологічно нової чи значно удосконаленої продукції у минулому році займалось 17 підприємств. З них 16 підприємств освоїли виробництво 33 видів інноваційної продукції, що на 42,1% менше, ніж у 2004р. Зокрема, освоєно прилади електронної охорони та пожежної сигналізації ВАТ "Мукачівприлад", металеві двері – Ужгородського УВП "Синевир", книжні шкафи – СП ТОВ "Фем-Інвест", пастоподібні засоби для чищення "Пемолюкс" та "Бреф" – ТОВ "Хенкель-Ужгород" електричні кабелі для автомобілів – ВАТ Мукачівський завод "Точприлад", індукційна піч – ВАТ Мукачівський "Верстатозавод", кутник та вихід профільовані пластмасові – ВАТ "Техномаш" тощо.
В загальній кількості освоєних видів інноваційної продукції 18,2% припадає на легку промисловість, 27,3% – на машинобудівну, 15,2% – на хімічну та нафтохімічну промисловість.
Щодо районів та міст, то інноваційно активними були підприємства м.Мукачево, якими було освоєно майже третину видів інноваційної продукції, більше 20 відсотків припадає на підприємства Вино-градівського району, більше 10 відсотків – м.Ужгород та Іршавського району.
Торік інноваційну продукцію реалізовували 32 промислових підприємства області, в основному це кожне третє підприємство Виноградівського району, п’яте – м.Ужгород, восьме – м.Мукачево; за видами економічної діяльності майже кожне четверте підприємство легкої промисловості, кожне п’яте харчової промисловості та перероблення сільськогосподарської продукції та машинобудування.

Обсяг реалізованої споживачам інноваційної продукції становив 100,3 млн.грн. або 3,5% загального обсягу реалізованої у промисловості. Більше 50 відсотків продукції було реалізовано підприємствами м.Мукачево, 13,2% – Рахівського району, 12,2% – м.Берегово, 7,8% – Виноградівського району та 26,7% – у машинобудуванні.
Головне управління статистики в Закарпатській області

 

05 травня 2006р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів